Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στο Δείπνο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για το Νέο Έτος

kalafatis_1

kalafatis_2-1

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στο Δείπνο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για το Νέο Έτος

Στ. Καλαφάτης: «Στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους επαγγελματίες. Ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες»

«Μπροστά στην αβεβαιότητα και τους κινδύνους που επιφυλάσσει η νέα χρονιά, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή, οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά. Πρόσφατη έρευνα του Economist για 34 -κυρίως πλούσιες- χώρες, ανέδειξε την Ελλάδα σε οικονομική νικήτρια του 2022. Η χώρα μας μπορεί έτσι να εξασφαλίζει ρυθμούς ανάπτυξης τριπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου, να μειώνει δραστικά την ανεργία, να παράγει νέο πλούτο και να στηρίζει τους οικονομικά αδύναμους», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στο δείπνο που δόθηκε από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, για την έλευση του Νέου Έτους. Και πρόσθεσε: «Στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους επαγγελματίες. Ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία. Διαθέσαμε στην πανδημία 43 δισ. Ευρώ. Διαθέτουμε τώρα πάνω από 13 δισ. για την ελάφρυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης».

Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης: «Η Ελλάδα -χάρη στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- έχει στη διάθεσή της για τα επόμενα χρόνια, πάνω από 70 δις ευρώ κοινοτικούς πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Στην πορεία αυτή πρωταγωνιστούν η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη. Εταιρείες κολοσσοί, όπως η Pfizer, η Deloitte, η Cisco, βρίσκονται, ήδη, στην περιοχή και άλλες όπως η Google, εκδηλώνουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Με την Ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη του 2030, με 30 και πλέον έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε δρομολογούνται, η περιοχή μας αποκτά νέα προοπτική».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

«Είμαστε στο ξεκίνημα μιας δύσκολης και ταυτόχρονα κρίσιμης χρονιάς. Το 2022 κληροδότησε σε ολόκληρο τον κόσμο -και ιδίως στην Ευρώπη- έντονους γεωπολιτικούς και οικονομικούς κραδασμούς που δημιουργούν έντονες υφεσιακές πιέσεις, καθηλώνουν την ανάπτυξη και διαιωνίζουν παγκόσμια κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας.

Η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, ροκανίζουν τα εισοδήματα και φέρνουν σε δύσκολη θέση τους αδύναμους συμπολίτες μας, τους ανθρώπους της αγοράς, τη μεσαία τάξη.

Μπροστά στην αβεβαιότητα και τους κινδύνους που επιφυλάσσει η νέα χρονιά, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή, οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά. Πρόσφατη έρευνα του Economist για 34 -κυρίως πλούσιες- χώρες, ανέδειξε την Ελλάδα σε οικονομική νικήτρια του 2022.

Η χώρα μας μπορεί έτσι να εξασφαλίζει ρυθμούς ανάπτυξης τριπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου, να μειώνει δραστικά την ανεργία, να παράγει νέο πλούτο και να στηρίζει τους οικονομικά αδύναμους.

Στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους επαγγελματίες. Ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία. Διαθέσαμε στην πανδημία 43 δισ. Ευρώ. Διαθέτουμε τώρα πάνω από 13 δισ. για την ελάφρυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

Ο πληθωρισμός στη χώρα μας βρίσκεται κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών  από το 20% του Α.Ε.Π το 2010 έχουν ανέλθει στο 40%. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Η ανεργία μειώθηκε ήδη πέντε μονάδες και συνεχίζει να μειώνεται. Προστέθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας στο συνολικό αριθμό των Ελλήνων απασχολούμενων. Η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και η αύξηση του βασικού μισθού, αποτελούν βασικές πολιτικές της Κυβέρνησης.

Η Ελλάδα -χάρη στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- έχει στη διάθεσή της για τα επόμενα χρόνια, πάνω από 70 δις ευρώ κοινοτικούς πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην πορεία αυτή πρωταγωνιστούν η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη. Εταιρείες κολοσσοί, όπως η Pfizer, η Deloitte, η Cisco, βρίσκονται, ήδη, στην περιοχή και άλλες όπως η Google, εκδηλώνουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Με την Ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη του 2030, με 30 και πλέον έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε δρομολογούνται, η περιοχή μας αποκτά νέα προοπτική.

Είναι σπουδαίο και εμπνέει αισιοδοξία το γεγονός ότι στην πορεία αυτή προχωρούμε μαζί με την Αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς και τα Επιμελητήρια. Και βέβαια το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης, που εκπροσωπεί το πιο δυναμικό και παραγωγικό κομμάτι της πόλης μας. Όλους εσάς που μετέχετε ενεργά στην παραγωγή πλούτου, την ανάπτυξη, την πρόοδο.

Γνωρίζετε ότι είμαστε σταθερά κοντά σας.

Το 2023 ας φέρει, υγεία για όλους, συλλογική πρόοδο και ατομική προκοπή.

Καλή Χρονιά σε όλες και όλους».

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στο Ετήσιο Δείπνο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για το Νέο Έτος