Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης

20230113_192439

 

13-1-2023-023

13-1-2023-016

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης

Στ. Καλαφάτης: «Η Θεσσαλονίκη ατενίζει με αισιοδοξία την προοπτική του 2030»

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο και -όπως επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ- θα είναι σημαντικό να παραμείνει στην ίδια πορεία. Εξίσου σημαντικό είναι πως η Θεσσαλονίκη,  η Μακεδονία και η Θράκη, επανατοποθετούνται ήδη στο χάρτη της ευρύτερης περιοχής», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό του στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, που διοργανώνουν το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης,  με κεντρικό θέμα την “Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονίας: από την ανάπτυξη στην ανανέωση”.

Και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη, με ένα project των 30+ έργων, ατενίζει με αισιοδοξία την προοπτική του 2030. Μετατρέπουμε την Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Επιχειρηματικό Πάρκο. Προχωρούμε την ανάπλαση της ΔΕΘ. Θωρακίζουμε το Τεχνολογικό Πάρκο Thesslntec. Σχεδιάζουμε το Εμπορευματικό Κέντρο στο Στρατόπεδο Γκόνου. Με τα Σχέδια Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας που αφορούν στη Βιομηχανία, τη Μεταποίηση και τα logistics, δίνουμε στη Θεσσαλονίκη τη δυνατότητα για ισόρροπη ανάπτυξη, τόσο ανατολικά, όσο και δυτικά. Μέρα με τη μέρα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Και, εκμεταλλευόμενοι τη θέση της πόλης στην περιοχή, περνάμε από την Ανάπτυξη, στην Ανανέωση».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

“Κυρίες και κύριοι,

Διατρέχουμε μία περίοδο με φόντο σκούρα, αλλά και φωτεινά χρώματα. Από τη μια η παγκόσμια αβεβαιότητα και η έντονη πληθωριστική και υφεσιακή πίεση που υφίσταται η Ευρώπη. Και από την άλλη  η ανοδική πορεία της  ελληνικής οικονομίας, που ξεπέρασε τις προσδοκίες διεθνών οργανισμών και αποτελεί τη θετική έκπληξη στην Ευρώπη. Με ανάπτυξη υπερδιπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου, με τις εξαγωγές στο 40% του Α.Ε.Π., με ρεκόρ στις  άμεσες ξένες επενδύσεις, αλλά και συνεχή μείωση της ανεργίας, που είναι ήδη έξι μονάδες πιο κάτω από εκεί που την άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Αλλά και με ευρωπαϊκούς πόρους που -χάρη στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- ξεπερνούν τα  70 δις ευρώ, στα επόμενα επτά χρόνια.

Προφανώς υπάρχουν στο δρόμο μας σοβαρές δυσκολίες εξαιτίας της ακρίβειας που ροκανίζει τα εισοδήματα των πιο αδύναμων. Είναι όμως απόφασή μας να εξαντλούμε κάθε διαθέσιμο ευρώ για τη στήριξη των πιο αδύναμων. Όπως είναι απόφασή μας να ενισχύσουμε περαιτέρω τα εισοδήματα όλων. Μετά την αύξηση των συντάξεων προχωρούμε από τον Απρίλιο σε νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Και στην εφαρμογή συγκροτημένης στεγαστικής πολιτικής για την εξασφάλιση προσιτής στέγης στους νέους. Και σε μεταρρυθμίσεις για καλύτερες υπηρεσίες υγείας για όλους.

Φίλες και Φίλοι,

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο και -όπως επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ- θα είναι σημαντικό να παραμείνει στην ίδια πορεία. Εξίσου σημαντικό είναι πως η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη, επανατοποθετούνται ήδη στο χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Επιλέγονται για επενδύσεις από εταιρείες κολοσσούς, όπως η Pfizer, η Deloitte, η Cisco. Αλλά και από άλλες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών, της κινηματογραφικής παραγωγής.

Την ίδια στιγμή, η Θεσσαλονίκη, με ένα project των 30+ έργων ατενίζει με αισιοδοξία την προοπτική του 2030. Μετατρέπουμε την Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Επιχειρηματικό Πάρκο. Προχωρούμε την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Θωρακίζουμε το Τεχνολογικό Πάρκο ThessIntec. Σχεδιάζουμε το Εμπορευματικό Κέντρο στο Στρατόπεδο Γκόνου. Με τα Σχέδια Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας που αφορούν στη Βιομηχανία, τη Μεταποίηση και τα logistics, δίνουμε στη Θεσσαλονίκη τη δυνατότητα για ισόρροπη ανάπτυξη, τόσο ανατολικά, όσο και δυτικά. Μέρα με τη μέρα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Και, εκμεταλλευόμενοι τη θέση της πόλης στην περιοχή, περνάμε από την Ανάπτυξη, στην Ανανέωση -όπως είναι και το θέμα του Συνεδρίου σας. Επειδή, τελικός στόχος μας, είναι, ακριβώς, η ανανέωση της πόλης και της περιοχής. Να γίνει, η Θεσσαλονίκη, μια πόλη που να θες να ζεις, να εργάζεσαι, να επισκέπτεσαι. Και όλη η Μακεδονία και η Θράκη, μια πύλη προόδου και ανάπτυξης, που να στηρίζεται σε πράσινες και έξυπνες πολιτικές, για το καλύτερο μέλλον των παιδιών μας.

Ο στόχος είναι κοινός. Σε αυτήν την προσπάθεια, είμαστε όλοι, από την ίδια πλευρά του λόφου: Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση, παραγωγικές ομάδες,  κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς. Γι’ αυτό και ατενίζουμε, με αισιοδοξία, το μέλλον.

Σας ευχαριστώ”.

 

Προηγούμενο άρθροΠροκήρυξη Καθεστώτος Ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα 360» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στο Δείπνο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για το Νέο Έτος