Τοποθέτηση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στη Συνέντευξη Τύπου της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

23-11-2021-014

23-11-2021-065

Τοποθέτηση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στη Συνέντευξη Τύπου της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης 

Καλαφάτης: “Θέλουμε η ανάπτυξη στα χρόνια που έρχονται να έχει ως θεμέλιο την Παιδεία, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό”

“Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης επιστρέφει στο σπίτι της. Επιστρέφει  αποδεικνύοντας ότι το Βιβλίο, η Τέχνη και ο Πολιτισμός άντεξαν στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζήσαμε και στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και κρατώντας ζωντανή τη σχέση τους με το κοινό”, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, στη Συνέντευξη Τύπου της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που δόθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Και πρόσθεσε: “Η έκθεση επιστρέφει για ν΄αναδείξει τη διαχρονική αξία και τη δύναμη της Θεσσαλονίκης ως σταυροδρόμι ιδεών, εθνών και πολιτισμών. Επιστρέφει σε μια Θεσσαλονίκη που μέρα με τη μέρα αλλάζει πρόσωπο. Φιλοδοξούμε -και είναι απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης συνολικά- να επανατοποθετήσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη στο χάρτη της ευρύτερης περιοχής μας. Να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη κόμβο διαπεριφερειακής και διεθνούς συνεργασίας, επίκεντρο Παιδείας, Καλών Τεχνών και Πολιτισμού. Θέλουμε η ανάπτυξη στα χρόνια που έρχονται να έχει ως θεμέλιο την Παιδεία, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό.”

Η τοποθέτηση του κ. Καλαφάτη έχει ως εξής:

Κυρίες και Κύριοι,

Υποδεχόμαστε με αισιοδοξία το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός για το Βιβλίο στη Βόρεια Ελλάδα, την 18η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.  Μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού για την πόλη μας, τους συγγραφείς, τους λογοτέχνες και τους επαγγελματίες του βιβλίου.

Μια κορυφαία διεθνής διοργάνωση που συμβάλλει στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης και την εισάγει με αξιώσεις στο χάρτη των διεθνών πολιτιστικών γεγονότων και διοργανώσεων. Συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια να πάμε ακόμα πιο ψηλά. Είναι αλήθεια ότι τέτοιες διοργανώσεις τις έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη. Τις έχει ανάγκη η Πατρίδα μας. Είναι δεδομένη λοιπόν η στήριξή μας.

Οι σημαντικός αυτός πολιτιστικός θεσμός υποδέχεται το βιβλιόφιλο και φιλότεχνο κοινό της πόλης, με ασφάλεια, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας και στέλνοντας το μήνυμα ότι το μοναδικό όπλο που έχουμε απέναντι στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός. Και είναι ο μόνος δρόμος για να μπορούμε να χαιρόμαστε και να συμμετέχουμε ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης επιστρέφει στο σπίτι της. Επιστρέφει  αποδεικνύοντας ότι το Βιβλίο, η Τέχνη και ο Πολιτισμός άντεξαν στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζήσαμε και στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και κρατώντας ζωντανή τη σχέση τους με το κοινό. Εμπνέεται ταυτόχρονα από το γεγονός της συμπλήρωσης 200 ετών από την  Εθνεγερσία φιλοξενώντας ανάλογες θεματικές εκθέσεις.

Επιστρέφει με τη συμμετοχή 240 εκδοτών και 300 εκδηλώσεων της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης σε διάφορα τοπόσημα της πόλης, για να μας γνωρίσει πτυχές της γερμανόφωνης λογοτεχνίας που έχει την τιμητική της. Η έκθεση επιστρέφει για ν΄αναδείξει τη διαχρονική αξία και τη δύναμη της Θεσσαλονίκης ως σταυροδρόμι ιδεών, εθνών και πολιτισμών.

Επιστρέφει σε μια Θεσσαλονίκη που μέρα με τη μέρα αλλάζει πρόσωπο. Φιλοδοξούμε -και είναι απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης συνολικά- να επανατοποθετήσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη στο χάρτη της ευρύτερης περιοχής μας. Να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη κόμβο διαπεριφερειακής και διεθνούς συνεργασίας, επίκεντρο Παιδείας, Καλών Τεχνών και Πολιτισμού. Θέλουμε η ανάπτυξη στα χρόνια που έρχονται να έχει ως θεμέλιο την Παιδεία, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Συγχαρητήρια στη Διοίκηση και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και τη ΔΕΘ – Helexpo. Κάθε επιτυχία σε όλους όσοι συμμετέχουν».

Προηγούμενο άρθροΈγκριση των υπ’ αρ. 1/2021 και 2/2021 πρακτικών της τριμελούς επιτροπής διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης: «Ενεργειακή αναβάθμιση κουφωμάτων στο κτίριο του Διοικητηρίου Θεσσαλονίκης» στο πλαίσιο υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου έργου “Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση: Επίδειξη σε δημόσια κτήρια – Building ENergy EFficiency ImprovemenT: Demonstration for public buildings”, BENEFIT (υπ’ αρ. 3724/31.08.2021 διακήρυξη με ΑΔΑΜ: 21PROC009132875 2021-08-31) (Α.Π.: 4067/22-11-2021).
Επόμενο άρθροΒιντεοπροβολή στην πρόσοψη του Διοικητηρίου αύριο, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών