Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Τελετή Ενθρόνισης του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτωνος

13-11-2021-096

13-11-2021-122 13-11-2021-071

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Τελετή Ενθρόνισης του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτωνος

Καλαφάτης: “Η ελπίδα για την τοπική εκκλησία του Λαγκαδά ανέτειλε από το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως και το Ιερό Νησί της Πάτμου στο πρόσωπο του νέου Μητροπολίτη κυρίου Πλάτωνος

   “Ανυπολόγιστη και πολυεπίπεδη η προσφορά της Εκκλησίας στο Έθνος”

Σε μία δύσκολη εποχή όπου η πανδημία του κορονοϊού κινείται επιθετικά και απειλητικά εναντίον του ανθρώπου, μία εποχή που στερηθήκαμε αγαπητά πρόσωπα όπως ο αείμνηστος Μητροπολίτης κυρός Ιωάννης, η ελπίδα για την τοπική εκκλησία του Λαγκαδά ανέτειλε από το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως και το Ιερό Νησί της Πάτμου στο πρόσωπο του νέου Μητροπολίτη κυρίου Πλάτωνος”, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, στην Τελετή Ενθρόνισης του  Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτωνα η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.

Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης «Ο λαός της Μακεδονικής Γης υπήρξε πάντοτε πρωτοστάτης και πρόμαχος της ελευθερίας. Ιδιαίτερα οι Μακεδόνες της περιοχής του Λαγκαδά, σεβασμιώτατε Μητροπολίτα κύριε Πλάτωνα, υπήρξαν πρωτοστάτες στον Μακεδονικό Αγώνα. Είμαστε βέβαιοι ότι το λαό αυτόν θα τον αγαπήσετε και θα σας αγαπήσει. Στο πρόσωπό σας θα βρει τον στοργικό πνευματικό πατέρα και τον ισχυρό κοινωνικό αρωγό. Όπως είμαστε βέβαιοι και για την αγαστή συνεργασία την οποία θα έχετε με τις τοπικές αρχές».

“Όχι μόνον ευχόμαστε”, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, “αλλά γνωρίζουμε ότι θα συνεχίσετε και θα επαυξήσετε το σπουδαίο πνευματικό, ποιμαντικό και κοινωνικό έργο των προκατόχων σας αειμνήστων κυρών Ιωάννου και Σπυρίδωνος. Από την πλευρά μας, ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά κι εγώ προσωπικά, θα είμαστε πάντοτε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια προόδου σε όλα τα επίπεδα της ζωής της εκλεκτής αυτής επαρχίας της Μακεδονικής Γης”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς,

Σεβασμιώτατε ενθρονισθέντα Μητροπολίτα Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα,

κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί τιμή και χαρά η σημερινή παρουσία μας αλλά και ολόκληρου του λαού της Μακεδονίας και της Θράκης.

Σε μία δύσκολη εποχή όπου η πανδημία του κορονοϊού κινείται επιθετικά και απειλητικά εναντίον του ανθρώπου, μία εποχή που στερηθήκαμε αγαπητά πρόσωπα όπως ο αείμνηστος Μητροπολίτης κυρός Ιωάννης, η ελπίδα για την τοπική εκκλησία του Λαγκαδά ανέτειλε από το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως και το Ιερό Νησί της Πάτμου στο πρόσωπο του νέου Μητροπολίτη κυρίου Πλάτωνος.

Η νήσος όπου ο ευαγγελιστής της Αγάπης Ιωάννης συνέγραψε το βιβλίο της ελπίδας για την τελική νίκη του καλού απέναντι στο κακό, αποτελεί το πιο ισχυρό πνευματικό θεμέλιο για την προσφορά αυτού που ο κόσμος σήμερα έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ: την ελπίδα.

Η κοινωνία μας για να προχωρήσει έχει ανάγκη από λειτουργικούς θεσμούς. Τους θεσμούς ωστόσο τους λειτουργούν τα πρόσωπα. Κάθε φορά που ένα πρόσωπο αναλαμβάνει την λειτουργία ενός θεσμού, καλείται να σηκώσει το βάρος της ευθύνης το οποίο του αναλογεί.

Η Εκκλησία μας είναι ο αρχαιότερος λειτουργικός θεσμός στα όρια του Ελληνισμού με ανυπολόγιστη και πολυεπίπεδη προσφορά στο Έθνος. Τα διακόσια χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την εθνική μας παλιγγενεσία ανακαλούν τις ιστορικές μνήμες για την προσφορά της Εκκλησίας στους αγώνες του Γένους των Ρωμιών για την πίστη και την ελευθερία, για την διατήρηση της ταυτότητάς του.

Ο λαός της Μακεδονικής Γης υπήρξε πάντοτε πρωτοστάτης και πρόμαχος της ελευθερίας. Ιδιαίτερα οι Μακεδόνες της περιοχής του Λαγκαδά, σεβασμιώτατε Μητροπολίτα κύριε Πλάτωνα, υπήρξαν πρωτοστάτες στον Μακεδονικό Αγώνα.

Είμαστε βέβαιοι ότι το λαό αυτόν θα τον αγαπήσετε και θα σας αγαπήσει. Στο πρόσωπό σας θα βρει τον στοργικό πνευματικό πατέρα και τον ισχυρό κοινωνικό αρωγό. Όπως είμαστε βέβαιοι και για την αγαστή συνεργασία την οποία θα έχετε με τις τοπικές αρχές.

Η νεότητα θα έχει από σήμερα έναν έμπειρο πνευματικό καθοδηγητή. Το ποίμνιο θα βρει τον καλό ποιμένα. Ο κλήρος της επαρχίας σας θα ξαναβρεί τον πατέρα τον οποίο προσφάτως οδυνηρά στερήθηκε.

Σεβασμιώτατε όχι μόνον ευχόμαστε, αλλά γνωρίζουμε ότι θα συνεχίσετε και θα επαυξήσετε το σπουδαίο πνευματικό, ποιμαντικό και κοινωνικό έργο των προκατόχων σας αειμνήστων κυρών Ιωάννου και Σπυρίδωνος.

Από την πλευρά μας, ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά κι εγώ προσωπικά, θα είμαστε πάντοτε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια προόδου σε όλα τα επίπεδα της ζωής της εκλεκτής αυτής επαρχίας της Μακεδονικής Γης.

Ευχόμαστε από καρδιάς έτη πολλά! Καλή και καρποφόρα ποιμαντορία!

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στα Εγκαίνια της 36ης PHILOXENIA – HOTELIA 2021
Επόμενο άρθροΕνημερωτική εκδήλωση του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών στο πλαίσιο των κλαδικών εκθέσεων Philoxenia και Hotelia