Χαιρετισμός Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη σε εκδήλωση των Χορωδιών της Εταιρείας Σπαστικών Β.Ε. και του Σωματείου Ειδικής Αγωγής «Η Ζωή» για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

spastikon_22-10-2021-018

spastikon_22-10-2021-036_LI-2

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη σε εκδήλωση των Χορωδιών της Εταιρείας Σπαστικών Β.Ε. και του Σωματείου Ειδικής Αγωγής «Η Ζωή» για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Καλαφάτης: «Στόχος μας η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής»

«Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών της Μακεδονίας και της Θράκης. Γνωρίζετε ότι είμαστε πάντα δίπλα στην προσπάθειά σας. Ποτέ μην ξεχνάτε να χαμογελάτε και να συμμετέχετε! Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, αλληλεγγύης και συμμετοχής για όλους», τόνισε ο ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο εκδήλωσης των δύο χορωδιών της Εταιρείας Σπαστικών Β.Ε. και του Σωματείου Ειδικής Αγωγής «Η Ζωή», που οργανώθηκε υπό την αιγίδα του στο Διοικητήριο, με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καλαφάτης, υπογράμμισε:

«Με χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στο Υπουργείο. Αποδεικνύετε ότι το όραμα για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών για όλους, δεν είναι απλά ευχή αλλά απτή πραγματικότητα. Και σας αξίζουν συγχαρητήρια γι΄αυτό. Όπως και για το πολύτιμο έργο και την 40χρονη συνεχή παρουσία και κοινωνική, φιλανθρωπική και εθελοντική δράση της Εταιρείας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος. Αλλά και την  προσφορά του Σωματείου Ειδικής Αγωγής “Η Ζωή”.

Στέκεστε δίπλα όχι μόνο στους συνανθρώπους μας με αναπηρίες και βαριές αναπηρίες αλλά και στις οικογένειές τους, παρέχοντας φροντίδα, δημιουργική απασχόληση και ευκαιρίες κοινωνικής ένταξης και πρόσβασης στη γνώση, στην ψυχαγωγία και στην κοινωνική συμμετοχή. Ένας τρόπος γι΄αυτό είναι μέσω των Χορωδιών, που σήμερα θα απολαύσουμε, με την ευκαιρία της εορτής του Πολιούχου μας Αγίου Δημητρίου και της Εθνικής Επετείου του ΟΧΙ. Χορωδίες που λειτουργούν με την ανιδιοτελή διδασκαλία των Ηρακλή και Γιάννη Ιωσηφίδη. Και τους ευχαριστούμε γι’αυτό. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία και η χώρα μας, με όπλο τον εμβολιασμό, επιστρέφει σε μια κανονικότητα που μας στέρησε η πανδημία, η ενεργός συμμετοχή των νέων μας με αναπηρίες, στις εορταστικές εκδηλώσεις, με τήρηση, βεβαίως, όλων των υγειονομικών μέτρων της Πολιτείας, προσφέρει σε όλους ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση.

Γνωρίζω το σημαντικό έργο που προσφέρει εδώ και χρόνια η Εταιρεία Σπαστικών Β.Ε. Με το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, τη Χορωδία της και άλλες δράσεις και ποιοτικές συνοδευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες.  Όπως και το Σωματείο Ειδικής Αγωγής “Η Ζωή”. Συμβάλλετε με τον τρόπο αυτό στο να αποκτήσουν οι νέοι μας με αναπηρίες γνώσεις, δεξιότητες και εφόδια με τα οποία θα αποκτήσουν αυτονομία στην καθημερινή τους ζωή.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέτει τον πήχη ψηλά. Μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, την πρώτη ουσιαστική δημόσια πολιτική, αποδεικνύουμε το έμπρακτο ενδιαφέρον της Πολιτείας για την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Δεδομένου ότι το 10% περίπου του πληθυσμού της χώρας είναι άτομα με κάποια αναπηρία, με συγκεκριμένες δράσεις, έργα και παρεμβάσεις, και με τη συνεργασία του Αναπηρικού Κινήματος, προχωράμε μπροστά:

  • Συστήσαμε την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας ως συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας για την ισότιμη ένταξη των συνανθρώπων μας σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα.
  • Με τον νόμο 4837/2021 θεσπίσαμε τον προσωπικό βοηθό για τα άτομα με αναπηρία
  • Ενεργοποιήσαμε σε όλα τα Υπουργεία, τους Δήμους και τις Περιφέρειες τον Συντονιστικό Μηχανισμό που παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.
  • Στον Τομέα Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών και μέσω του προγράμματος «Στηρίζω», προωθούμε ενεργητικές πολιτικές κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης Ατόμων με Αναπηρία και Ευπαθών Ομάδων μέσα από καμπάνιες ευαισθητοποίησης.

Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών της Μακεδονίας και της Θράκης. Γνωρίζετε ότι είμαστε πάντα δίπλα στην προσπάθειά σας. Ποτέ μην ξεχνάτε να χαμογελάτε και να συμμετέχετε! Σας συγχαίρω και πάλι και εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, αλληλεγγύης και συμμετοχής για όλους».

Τη Διδασκαλία και Επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο κ. Γιάννης Ιωσηφίδης. Συμμετείχαν οι εθελοντές μουσικοί κ.κ. Αλέξανδρος Σγουρίδης, Γιώργος Αναστασιάδης, Γιάννης Σαλαμάνης και Σάββας Πάγκαλος. Από την Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος τραγούδησαν οι: Κώστας, Δημήτρης, Στέλιος, Εύη, Βίκη, Δημοσθένης και Δημήτρης. Από το Σωματείο Ειδικής Αγωγής “Η Ζωή” τραγούδησαν οι: Σταύρος, Άγγελος, Κατερίνα, Χρήστος, Μάρκος, Νικολέτα, Στέλλα και Λίντα.

Οι χορωδίες των ατόμων με αναπηρία και βαριά αναπηρία λειτουργούν με την ανιδιοτελή διδασκαλία των Γιάννη και Ηρακλή Ιωσηφίδη. Πραγματοποιούν τουλάχιστον 15 εκδηλώσεις κάθε χρόνο σε διάφορες αίθουσες της Θεσσαλονίκης, καθώς και ιδρύματα, διεθνή συμπόσια και χορωδιακά φεστιβάλ. Επίσης, έχουν δεχτεί προσκλήσεις για εμφανίσεις στο εξωτερικό. Σκοπός τους είναι τα άτομα με αναπηρία να διεκδικήσουν ίσες ευκαιρίες και να προσφέρουν με αξιοπρέπεια στα καλλιτεχνικά δρώμενα, με σύνθημα “Υπάρχουμε κι Εμείς”.

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου προς τιμήν του Ναυάρχου Ν. Βότση στην Καλαμαριά
Επόμενο άρθροΟ Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, στην εκδήλωση της ΧΑΝΘ για την ενίσχυση του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο