Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου προς τιμήν του Ναυάρχου Ν. Βότση στην Καλαμαριά

21-10-2021-041

 

 

 

21-10-2021-077

21-10-2021-009

 

21-10-2021-104

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου προς τιμήν του Ναυάρχου Ν. Βότση στην Καλαμαριά

Καλαφάτης: Το ηρωικό παράδειγμα του Ναυάρχου Βότση μας διδάσκει θάρρος και αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε επιβουλή

“Η Ελλάδα σήμερα είναι μια περήφανη χώρα, με εθνική αυτοπεποίθηση, με όραμα και σχέδιο για το μέλλον. Μια χώρα που διδάσκεται από το παρελθόν και προχωρά στο αύριο με σίγουρα και στέρεα βήματα. Μια Πατρίδα που θέλουμε να υπηρετούμε με όλες τις δυνάμεις μας. Το ηρωικό παράδειγμα του Ναυάρχου Βότση, μας διδάσκει θάρρος και αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε επιβουλή”, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό του στην τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου προς τιμήν του Ναυάρχου Ν. Βότση, από τον Δήμο Καλαμαριάς, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς και τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ναυάρχου Βότση.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι “οι Έλληνες ενισχύουμε και διευρύνουμε  τις στρατηγικές συμμαχίες μας με χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας. Διευρύνουμε ταυτόχρονα τις σχέσεις στρατηγικής συμμαχίας με παραδοσιακούς συμμάχους μας. Είμαστε περήφανοι που πετύχαμε την Συμφωνία με τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία, που προβλέπει στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση έξωθεν προσβολής στη γη ή τα πολεμικά μας σκάφη στη θάλασσα. Μια Συμφωνία που φέρνει την Ελλάδα και τη Γαλλία στην πρωτοπορία του κοινού οράματος για μια ισχυρή και αμυντικά αυτοδύναμη Ευρώπη. Είμαστε ταυτόχρονα απόλυτα ικανοποιημένοι για την αναβάθμιση και την επέκταση της στρατηγικής συμμαχίας μας με τις ΗΠΑ”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Υφυπουργού Εσωτερικών:

“Τιμούμε σήμερα τον ένδοξο Ναύαρχο Νικόλαο Βότση. Τον Υδραίο που συνδέθηκε ηρωικά με τη Θεσσαλονίκη και τη λάτρεψε ως δεύτερη γενέτειρά του. Τιμούμε, στο πρόσωπό του το Πολεμικό μας Ναυτικό. Όλους όσοι υπηρέτησαν και υπηρετούν τις ναυτικές δυνάμεις της Πατρίδας μας.

Τιμούμε τις πράξεις λεβεντιάς και αντρειοσύνης, στους αγώνες του Έθνους. Όπως η ιστορικής σημασίας ανατίναξη της τουρκικής φρεγάτας «Φετχί Μπουλέντ» στον Θερμαϊκό Κόλπο, που συνετέλεσε καθοριστικά στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας από τον τουρκικό ζυγό. Η πράξη αυτή δείχνει τη δυνατότητα των λίγων να κάνουν εφικτό, εκείνο που οι πολλοί θεωρούν ανέφικτο.  Και αυτό είναι μείζονος σημασίας σε μια εποχή προκλήσεων και απειλών από γείτονες που νομίζουν ότι μπορούν να αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο και να συμπεριφέρονται σαν διεθνείς ταραξίες.

Οι Έλληνες επιζητούμε την ειρήνη και τη συνεργασία με τους λαούς της γειτονιάς μας. Απέναντι, ωστόσο, στις αλλεπάλληλες εξ ανατολών προκλήσεις, τις αυθαίρετες αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις, έχουμε μια και μόνον απάντηση: Στα εθνικά μας ζητήματα βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε βήμα πίσω.

Επιμένουμε αταλάντευτα στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που ορίζουν με σαφήνεια τα δικαιώματά μας στη γη, τον αέρα και τις θάλασσές μας.

Ενισχύουμε και διευρύνουμε τις στρατηγικές συμμαχίες μας με χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας.

Διευρύνουμε ταυτόχρονα τις σχέσεις στρατηγικής συμμαχίας με παραδοσιακούς συμμάχους μας.

Είμαστε περήφανοι που πετύχαμε την Συμφωνία με τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία, που προβλέπει στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση έξωθεν προσβολής στη γη ή τα πολεμικά μας σκάφη στη θάλασσα. Μια Συμφωνία που πέραν της προμήθειας 24 σύγχρονων αεροσκαφών, προβλέπει την απόκτηση τριών υπερσύγχρονων φρεγατών. Μια Συμφωνία που φέρνει την Ελλάδα και τη Γαλλία στην πρωτοπορία του κοινού οράματος για μια ισχυρή και αμυντικά αυτοδύναμη Ευρώπη.

Είμαστε ταυτόχρονα απόλυτα ικανοποιημένοι για την αναβάθμιση και την επέκταση της στρατηγικής συμμαχίας μας με τις ΗΠΑ. Συμβάλλει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας μας, την ενδυνάμωση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας μας, την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα σήμερα είναι μια περήφανη χώρα, με εθνική αυτοπεποίθηση, με όραμα και σχέδιο για το μέλλον. Μια χώρα που διδάσκεται από το παρελθόν και προχωρά στο αύριο με σίγουρα και στέρεα βήματα. Μια Πατρίδα που θέλουμε να υπηρετούμε με όλες τις δυνάμεις μας.

Το ηρωικό παράδειγμα του Ναυάρχου Βότση, μας διδάσκει θάρρος και αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε επιβουλή”.

 

Προηγούμενο άρθροΤοποθέτηση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο OLYMPIA FORUM ΙΙ με θέμα: “Utilizing the Dynamics of Cities and Regions”
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη σε εκδήλωση των Χορωδιών της Εταιρείας Σπαστικών Β.Ε. και του Σωματείου Ειδικής Αγωγής «Η Ζωή» για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940