Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην επετειακή εκδήλωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

ypes press002
ypes press002

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην επετειακή εκδήλωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Στ. Καλαφάτης: Ασφάλεια και σιγουριά,  περηφάνια και αυτοπεποίθηση για το μέλλον

«Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821  μεταλαμπαδεύουν στις μέρες μας το πνεύμα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Αρχές, αξίες και ιδανικά που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας μας και μπορούν να οδηγούν το Έθνος με ασφάλεια και σιγουριά, με περηφάνια και αυτοπεποίθηση στο μέλλον», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης στη διαδικτυακή επετειακή εκδήλωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Και πρόσθεσε:  «Η παιδεία και ο πολιτισμός υπήρξε βασικός παράγοντας διατήρησης της ταυτότητας των Ελλήνων. Τρανή απόδειξη αυτό που ονομάστηκε και έφτασε ως τις δικές μας μέρες ως κρυφό σχολειό το οποίο είτε ως ιστορική είτε ως αλληγορική πραγματικότητα συνόψισε όχι μόνο τον πόθο, αλλά και το δρόμο της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της προόδου».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση που διοργανώσατε στο πλαίσιο του εθνικού εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της  Επανάστασης του 1821. Συγχαίρω εγκάρδια όλες τις σχολικές μονάδες που συμμετέχουν, τις μαθήτριες και τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς τους για τις εργασίες που εκπόνησαν και θα παρουσιάσουν συνδέοντας το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στα παιδιά μας  να συμμετάσχουν στον εορτασμό και να καταθέσουν τον προσωπικό τους τρόπο θέασης και πρόσληψης του ιστορικού μας παρελθόντος.

Μεταλαμπαδεύοντας στις μέρες μας το πνεύμα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Αρχές, αξίες και ιδανικά που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας μας και μπορούν να οδηγούν το Έθνος με ασφάλεια και σιγουριά, με περηφάνια και αυτοπεποίθηση στο μέλλον. Αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τη δύναμη της Παιδείας ως στυλοβάτη του Έθνους και μοχλού ανάπτυξης και ευημερίας.

Γνωρίζετε, άλλωστε, καλύτερα από όλους ότι η παιδεία και ο πολιτισμός υπήρξε βασικός παράγοντας διατήρησης της ταυτότητας των Ελλήνων. Τρανή απόδειξη αυτό που ονομάστηκε και έφτασε ως τις δικές μας μέρες ως κρυφό σχολειό το οποίο είτε ως ιστορική είτε ως αλληγορική πραγματικότητα συνόψισε όχι μόνο τον πόθο, αλλά και το δρόμο της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της προόδου. Εκεί κρατήθηκαν ζωντανές οι μνήμες και οι παραδόσεις από γενιά σε γενιά. Εκεί κρατήθηκε αναμμένη η δάδα του πολιτισμού από τα βάθη των αιώνων. Εκεί ακούγονταν τα ονόματα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Περικλή, του Λεωνίδα και του Μεγαλέξανδρου. Εκεί σφυρηλατήθηκε ο πόθος για την ελευθερία και άναψε η φλόγα της επανάστασης που οδήγησε στην Εθνεγερσία και την ελευθερία.

Για περισσότερα από 400 χρόνια σκλαβιάς ο Ελληνισμός, κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει την ταυτότητά του, αλλά να παράξει πολιτισμό αξιοθαύμαστο, να διαπρέψει στα γράμματα, στο εμπόριο, ακόμη και την πολιτική σκηνή. Ακόμα και στο σκοτάδι  της σκλαβιάς ο πολιτισμός, η δίψα της γνώσης, η λογιοσύνη, έβρισκαν δρόμους και τρόπους καλλιέργειας. Μεγάλη του Γένους Σχολή, Αθωνιάδα Ακαδημία, Αστική Σχολή της Θεσσαλονίκης, Ακαδημία του Βουκουρεστίου, Σχολή της Σμύρνης και δεκάδες άλλα σχολεία υπήρξαν οι φάροι που έγραψαν χρυσές σελίδες πνεύματος και προόδου σε περιόδους σκοτεινές.

Κυρίες και Κύριοι,  

Διακόσια χρόνια από το ξεκίνημά της η  Ελληνική Επανάσταση μπορεί να εμπνέει και να καθοδηγεί τα βήματά μας, να ζωντανεύει την πίστη, την περηφάνια και την εθνική μας αυτοπεποίθηση. Μπορεί να αναμεταδίδει πιο δυνατά και πιο καθαρά τη φωνή του Μακρυγιάννη που ζητά να βάζουμε το «εμείς» πάνω από το εγώ. Διακόσια χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία τιμούμε  τους αγώνες των προγόνων μας, το μεγαλείο του παραδείγματός τους, τον πατριωτισμό. Και τιμώντας εκείνους οφείλουμε  να επιδείξουμε τον πατριωτισμό που απαιτούν οι καιροί.  Και ο πατριωτισμός μετριέται πάντα με το μέγεθος της προσφοράς  στην Πατρίδα.

Η συγκυρία επιβάλλει ετοιμότητα και επαγρύπνηση, συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών, συσπείρωση  σε στόχους που είναι κοινοί για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Έτσι ώστε, όλοι μαζί, με πίστη στο Θεό και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, να βγούμε και πάλι νικητές απέναντι στις προκλήσεις των καιρών. Οι Έλληνες τα καταφέραμε όταν κανένας άλλος  δεν το πίστευε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και τώρα. Να σηκώσουμε πιο ψηλά την Πατρίδα μας. Να κάνουμε καλύτερες τις μέρες που έρχονται για μας και τα παιδιά μας.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα από την θέση του Υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης να σας συγχαρώ για τη σημερινή σας εκδήλωση και να ευχηθώ σε όλες και όλους καλή επιτυχία και καλή συνέχεια στις προσπάθειές σας!

 

Προηγούμενο άρθροΣημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στον REAL FM 107.1 και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα» με τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά
Επόμενο άρθροΔήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821