Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα «Το Παρόν» της Κυριακής

ypes press002
ypes press002

Θεσσαλονίκη,  14 Φεβρουαρίου 2021

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα «Το Παρόν» της Κυριακής

Φιλοδοξούμε και αισιοδοξούμε για τη Θεσσαλονίκη

«Τίποτα δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Το νερό, ωστόσο, μπήκε στ’ αυλάκι. Και δεν γυρίζει πίσω. Παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηρούνται. Και οι διαδικασίες συνεχίζονται εντατικά με την πεποίθηση ότι η αρχή συνιστά το ήμισυ του παντός. Για αυτό οι Θεσσαλονικείς μπορούμε να αισιοδοξούμε και φιλοδοξούμε για την πόλη μας», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Παρόν» της Κυριακής.

Γράφει συγκεκριμένα:

 

Συμπληρώνεται, όπου να ΄ναι, ένας χρόνος από το ξέσπασμα της καταιγίδας του κορονοϊού στη χώρα μας. Είναι γεγονός ότι τα πάμε καλύτερα σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες  σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, τις αντοχές του Συστήματος Υγείας, τις ανθρώπινες απώλειες. Όπως σ΄ ολόκληρη, ωστόσο την Ευρώπη, η οικονομία μας βυθίστηκε στην ύφεση, χιλιάδες επιχειρήσεις  έχασαν μεγάλο τμήμα του τζίρου τους, και  εργαζόμενοι έμειναν χωρίς εισόδημα.  Η Κυβέρνηση διέθεσε, μέχρι τώρα, πάνω από 24 δις για τη στήριξή τους και το ίδιο θα συνεχίσει για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.

Είναι βέβαια προφανές πως έχουμε ακόμη δύσκολους μήνες μπροστά μας. Φαίνεται, ωστόσο, πως ήδη διανύουμε το τελευταίο μίλι του Μαραθώνιου. Και είναι περισσότερο από βέβαιο πως στο τέλος του, η οικονομία μας -που τώρα μοιάζει με συμπιεσμένο ελατήριο- θα αρχίσει ν΄απελευθερώνεται και να αναπτύσσει μια νέα αναπτυξιακή δυναμική. Σύμμαχος μας στην πορεία αυτή είναι η εμπιστοσύνη που ανέκτησε η οικονομία μας, γεγονός που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο. Είναι και οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν κι αυτές που προωθούνται στρώνοντας το έδαφος για την επόμενη μέρα. Και οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Και η είσοδος νέων επενδυτών που ήδη ξεκίνησε. Και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που -μέσα στο 2021- θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ. Και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, που τρέχουν με ταχύτητα. Και η παροχή ρευστότητας στην οικονομία, μέσω της Επιστρεπτέας προκαταβολής και των Ταμείων Επιχειρηματικότητας και Εγγυοδοσίας.

Καταλυτικό ρόλο στην αναπτυξιακή δυναμική ασκεί  ωστόσο, και η προοπτική που προβάλλει ένας τόπος, μέσα από  τη δρομολόγηση έργων που δημιουργούν νέες δυνατότητες και εμπνέουν αισιοδοξία. Και αυτό συμβαίνει ήδη στην πόλης μας. Μια σειρά έργων που απλώνονται σε ολόκληρη την έκτασή της, από τα ανατολικά στα δυτικά και από το νότο στο βορρά προδιαγράφουν μια νέα εικόνα που ανταποκρίνεται στο αίτημα των κατοίκων για καλύτερη καθημερινότητα, ενώ ταυτόχρονα ελκύει επενδύσεις και επισκέπτες.

Ανάμεσα στα άλλα, είναι το  Μετρό και η δέσμευση για επέκτασή του προς τα ΒΔ. Και η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, με σύγχρονο συνεδριακό κέντρο και χώρο πρασίνου. Και η κατασκευή εναέριου αυτοκινητόδρομου. Και η επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προς τα δυτικά. Είναι ακόμη η αναβάθμιση του λιμανιού και η σύνδεση του με την Εγνατία και την ΠΑΘΕ. Και η ενοποίηση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου. Και το Τεχνολογικό Πάρκο Thess Intec. Και η μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής. Και το νέο Γήπεδο του ΠΑΟΚ. Και η κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο. Και η δημιουργία  Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Προφανώς τίποτα δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Το νερό, ωστόσο, μπήκε στ’ αυλάκι. Και δεν γυρίζει πίσω. Παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηρούνται. Και οι διαδικασίες συνεχίζονται εντατικά με την πεποίθηση ότι η αρχή συνιστά το ήμισυ του παντός. Για αυτό οι Θεσσαλονικείς μπορούμε να αισιοδοξούμε και φιλοδοξούμε  για την πόλη μας.

Προηγούμενο άρθροΔήλωση Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο διαδικτυακό Συνέδριο «Think Green Think Ecology»