Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο διαδικτυακό Συνέδριο «Think Green Think Ecology»

ypes press002
ypes press002

Θεσσαλονίκη,  18 Φεβρουαρίου 2021

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο διαδικτυακό Συνέδριο «Think Green Think Ecology»

Στ. Καλαφάτης: Νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον

«Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα προωθεί τα έργα υποδομής που διαμορφώνουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης στο διαδικτυακό συνέδριο «Think Green Think Ecology» που συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Blue Green Development.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και Φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω το συνέδριό σας και σας συγχαίρω θερμά για την πρωτοβουλία. Έρχεται να συμβάλει στο διάλογο για την Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία και ν΄αναδείξει τις μεγάλες ευκαιρίες, τις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στη μετα-κορονοϊό εποχή. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις την επόμενη περίοδο. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η απάντηση της Ε.Ε. σ΄αυτή την πρόκληση, θέτοντας τον εμβληματικό στόχο να καταστεί η Ευρώπη, η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050.

Αποτελεί τη νέα στρατηγική της Ευρώπης για την ανάπτυξη. Αποσκοπεί σε μια πράσινη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση που θα ανακόψει την υπερθέρμανση του Πλανήτη, θα εξασφαλίσει την υγεία του για τις επόμενες γενιές και θα συμβάλει στην ευημερία των ανθρώπων. Δημιουργείται έτσι ένα σημαντικό πεδίο συνεργειών στο οποίο οφείλουν να συμμετάσχουν: Το Κράτος μέσω των  διαχειριστικών φορέων των προστατευόμενων περιοχών. Οι αυτοδιοικήσεις πρώτου και δεύτερου βαθμού. Τα πανεπιστήμια και οι µη κερδοσκοπικοί οργανισμοί όπως για παράδειγμα το Blue Green Development. Οι ομάδες παραγωγών, οι συνεταιρισμοί και οι οργανώσεις των καταναλωτών. Η πλέον κρίσιμη δυναμική διαμορφώνεται όμως σε καθαρά ιδιωτικοοικονομική κατεύθυνση. Κι αυτό συνιστά πρόκληση για νέους επιχειρηματίες καθώς αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο για δραστηριότητες ήπιας παραγωγής.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι τομείς του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας αποτελούν κεντρικούς πυλώνες για την ανάπτυξη στην  Πατρίδα μας. Η Κυβέρνηση έχει ένα σαφές και φιλόδοξο σχέδιο στήριξης της πράσινης και κυκλικής οικονομίας με ταυτόχρονη μείωση του ανθρακικού και ενεργειακού αποτυπώματος, το οποίο βασίζεται συγκεκριμένα:

– Στην περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

– Στον εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας ως  αναπόσπαστο κομμάτι της ενεργειακής μετάβασης.

– Στην ενίσχυση των σχετικών υποδομών και τη στήριξη της καινοτομίας όσον αφορά στην Ηλεκτροκίνηση, έτσι ώστε 1 στα 3 νέα αυτοκίνητα το 2030 να είναι ηλεκτρικά.

– Στην Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας με τα προγράμματα Εξοικονομώ-Αυτονομώ και Ηλέκτρα.

– Στο Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων.

– Στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδασώσεων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας.

– Στη Διαχείριση αποβλήτων, με νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μείωση της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, τα ξεχωριστά ρεύματα συλλογής και την κατακόρυφη αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης. Και βέβαια, την κατασκευή σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα, για να μπει τέλος στις εικόνες ντροπής με τις χωματερές που κάνουν τον γύρο του κόσμου.

– Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών. Ένα εμβληματικό project το οποίο αφορά άμεσα ιδιαίτερα την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το επικαιροποιημένο Master Plan περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων, επενδύσεων και πολιτικών, που στηρίζεται σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, συνολικού ύψους 5 δις ευρώ.

Στόχος είναι η μετάβαση σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο όπου η καθαρή πλέον ενέργεια θα εξακολουθήσει να είναι βασικός πυλώνας, μαζί όμως τη βιομηχανία και το εμπόριο, την έξυπνη αγροτική παραγωγή, τον βιώσιμο τουρισμό και την τεχνολογία-εκπαίδευση. Πάντοτε βέβαια με στήριξη της απασχόλησης κατά τη μεταβατική περίοδο και τη σιγουριά  για περισσότερες και καλύτερες θέσεις δουλειάς, για καλύτερη ποιότητα ζωής στις τοπικές κοινωνίες.

Κυρίες και Κύριοι,

 

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα προωθεί τα έργα υποδομής που διαμορφώνουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

 

Αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης  της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το ΕΣΠΑ 2021 – 27 και βεβαίως το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα μείγμα Ευρωπαϊκών πόρων, επιχορηγήσεων και δανείων με προσανατολισμό κυρίως στην ψηφιακή σύγκλιση και στην πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη. Έτσι ώστε να θωρακιστεί η χώρα μας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να δημιουργήσει ένα καλύτερο περιβάλλον για τις επόμενες γενιές. Με νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Με  καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. Με συνθήκες που θα πάνε  την Πατρίδα μας ακόμα πιο ψηλά, ακόμη πιο μπροστά.

 

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.

Προηγούμενο άρθροΆρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα «Το Παρόν» της Κυριακής
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer (PICAD) και το 4ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (MeCoND)