Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην Εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» και τον δημοσιογράφο Χρόνη Διαμαντόπουλο (17-11-2019) Θ. Καράογλου: “Η Τουρκία πρέπει να πάψει να κάνει τον ταραξία”

ypes press002
ypes press002

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ” ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΧΡΟΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

(17-11-2019

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΤΑΡΑΞΙΑ”

 

“Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: για να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, η Τουρκία πρέπει να πάψει να συμπεριφέρεται ως ταραξίας”, τονίζει στη συνέντευξη του στη “Νέα Σελίδα” ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου και συμπληρώνει: “Να σεβαστεί την κοινή δήλωση που συμφώνησε με την Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό και να εγκαταλείψει τις παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Καράογλου υπογραμμίζει: “Προσπαθούμε να αμβλύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις επώδυνες συνέπειες που παρήγαγε η υπογραφή Τσίπρα-Κοτζιά και να πετύχουμε την κατοχύρωση των μακεδονικών προϊόντων”.

  1. Μετράμε τέσσερις μήνες διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποιός είναι ο δικός σας απολογισμός σε αυτό το διάστημα κυβερνητικής θητείας για τα πεπραγμένα στον Βορρά;

“Από την καθημερινή επαφή που έχω με τους πολίτες  εισπράττω -και το οποίο θεωρώ το σημαντικότερο όλων- ότι οι Βορειοελλαδίτες ανάκτησαν την αισιοδοξία τους. Μέσα από καθημερινές κυβερνητικές πράξεις που υλοποιούνται βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, συνειδητοποιούν ότι στη Μακεδονία και τη Θράκη γίνεται  πραγματική δουλειά και πως η Βόρεια Ελλάδα βγαίνει από την απομόνωση των προηγούμενων χρόνων. Η επιλογή της Pfizer να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη εντός του 2020 ένα από τα έξι ψηφιακά εργαστηριακά κέντρα παγκοσμίου επιπέδου που ετοιμάζεται να κατασκευάσει, δημιουργώντας περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλοι οι ξένοι διπλωμάτες που συναντώ μου μεταφέρουν το ενδιαφέρον επιχειρηματιών από τις χώρες τους να επενδύσουν στη Βόρεια Ελλάδα, αποδεικνύει οτι σε σύντομο χρονικό διάστημα κατορθώσαμε να βάλουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη στον οπτικό ορίζοντα μεγάλων επενδυτικών ομίλων. Ανάβοντας την επενδυτική φλόγα τροφοδοτούμε με ενέργεια την παραγωγική μηχανή της Βόρειας Ελλάδας ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας”.

  1. Πως πρέπει να αντιδράσει η Κυβέρνηση στην αυξανόμενη τουρκική παραβατικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο; Ανησυχείτε για την κατάσταση στην Θράκη;

“Ως  χώρα με αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνατότητές μας, ως χώρα που αποτελεί δύναμη ευθύνης και σταθερότητας στη Ν.Α Ευρώπη και τη Μεσόγειο, αντιμετωπίζουμε την τουρκική προκλητικότητα με ψυχραιμία. Έχοντας πολύτιμο σύμμαχο το διεθνές δίκαιο και την προσοχή μας στραμμένη στη Θράκη, προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, επιδιώκοντας να οικοδομήσουμε μια ειλικρινή σχέση με την Τουρκία. Αρκεί φυσικά να το επιθυμεί και η άλλη πλευρά… Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Για να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, η Τουρκία πρέπει να πάψει να συμπεριφέρεται ως ταραξίας, να σεβαστεί την κοινή δήλωση που συμφώνησε με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό και να εγκαταλείψει τις παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ”.

  1. Είδαμε τις αντιδράσεις στις μετεγκαταστάσεις αλλά και τα ακραία χάπενινγκ στη Βόρεια Ελλάδα. Που αποδίδετε αυτές τις συμπεριφορές; Μήπως συνδέονται και με το Μακεδονικό, όπως υποστηρίζουν κάποιοι;

“Πρόσφατα είχα επισημάνει ότι καλό είναι να αποφεύγονται εντάσεις γιατί οι άνθρωποι που ζουν στις δομές είναι δυστυχισμένοι, οι οποίοι ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν αντιδράσεις, όμως αυτές πυροδοτήθηκαν από το γεγονός ότι η Μακεδονία σήκωσε έως τώρα το μεγαλύτερο φορτίο του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Στις ανησυχίες που εκφράζονται για υπερφόρτωση ορισμένων περιοχών απαντούμε ότι η μεταφορά ανθρώπων με προσφυγικό προφίλ στην ενδοχώρα δεν θα υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού της περιφέρειας στην οποία θα τοποθετούνται. Και σε όσες περιοχές φιλοξενούν πρόσφυγες σε ποσοστό κοντά στο 1%, σε αυτές δεν θα εγκατασταθούν άλλοι. Είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες τους και φυσικά θα τις στηρίξουμε σε υποδομές και υπηρεσίες, εξηγώντας τους τι πραγματικά συμβαίνει”.

  1. Η δίοδος ης Ανατολικής Μεσογείου δέχεται σήμερα τις μεγαλύτερες ροές. Μόνο το πεντάμηνο Μαΐου-Σεπτεμβρίου σημειώθηκε αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 200%. Συμφωνείτε με την, προ ημερών, τοποθέτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη;

“Ως Κυβέρνηση παραλάβαμε χαοτικές καταστάσεις και αναρχία όσον αφορά στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. Και προτάσσω το μεταναστευτικό γιατί είναι απολύτως κατανοητό από όλους ότι το όλο θέμα έπαψε εδώ και καιρό να είναι προσφυγικό. Όσον αφορά στη διαχείρισή του, σύμφωνα με στοιχεία του 2019, είχαμε 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου και χρειάζονταν δυόμιση χρόνια για να προσδιοριστεί η δικάσιμος για μια αίτηση. Επιπλέον είχαμε 14.000 πρόσφυγες στην Αρχή προσφύγων και περισσότερα από δυο χρόνια για τον προσδιορισμό τους. Σε αυτά προσθέστε και τις μόλις 1806 επιστροφές σε τέσσερα χρόνια στην Τουρκία, βάσει της κοινής δήλωσής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσωπικά δεν θέλω να σχολιάσω τη δήλωση του συναδέλφου Υπουργού. Ό,τι είχα να πω το δήλωσα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας το περασμένο Σαββάτο. Εκείνο στο οποίο αξίζει να σταθώ είναι ότι η κυβέρνηση αλλάζει πολιτική και με την ψήφιση του νέου νόμου η χώρα αποκτά επιτέλους ένα δομημένο σύστημα διεθνούς προστασίας, το οποίο αυστηροποιεί και επισπεύδει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν δικαιούνται ασύλου, θα μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, μέχρι την επιστροφή τους στη χώρα από την οποία πέρασαν στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι μέσα στο 2020 να έχουμε περίπου 10.000 επιστροφές”.

  1. Πρόσφατα ο Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στο Κοινοβούλιο στα Σκόπια και απαντώντας στις αντιδράσεις της Σόφιας, δήλωσε ότι η “μακεδονική” γλώσσα αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ το 1977 και αναμένει από την ευρωπαϊκή Βουλγαρία να την αποδεχθεί κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ποιό είναι το σχόλιό σας;

“Αυτές είναι οι συνέπειες της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών,  για την οποία ως ΝΔ εξαντλήσαμε κάθε κοινοβουλευτικό μέσο που είχαμε στη διάθεσή μας προκειμένου να αποτρέψουμε την κύρωσή της από το ελληνικό κοινοβούλιο. Στην ουσία ο Ζόραν Ζάεφ υιοθετεί την  επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν η “μακεδονική”  γλώσσα αναγνωρίστηκε το 1977.  Επανειλημμένα η κυβέρνηση μας, με πρώτο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει τονίσει πως δεν θα υπέγραφε ποτέ τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το δήλωσε, άλλωστε, δημόσια και χωρίς περιστροφές στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον κ. Ζάεφ στη Νέα Υόρκη. Από εκεί και πέρα εμείς προσπαθούμε να αμβλύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις επώδυνες συνέπειες που παρήγαγε η υπογραφή Τσίπρα-Κοτζιά και να πετύχουμε την κατοχύρωση των Μακεδονικών προϊόντων”.

 

Προηγούμενο άρθροΔιακήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση της μελέτης : “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ” στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση: Επίδειξη σε δημόσιο κτήρια – Building ENergy EFficiency ImprovemenT: Demonstration for public buildings” και ακρωνύμιο BENEFIT του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας, INTERREG IPA CCI 2014 TC 16 I5CB 009 (Α.Π.: 6984/14-11-2019).
Επόμενο άρθροΟ Θ. Καράογλου επιθεώρησε εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης στο Άγιο Όρος