ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ) ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΤΖΟ
(07-09-2019)
“Η Βόρεια Ελλάδα χρειάζεται επανεκκίνηση”
“Η ΔΕΘ θα στείλει εντός και εκτός συνόρων το μήνυμα ότι μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου η Ελλάδα πατά γερά στα πόδια της και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και θάρρος” τονίζει στα “Π” ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται από τα νησιά στην Κεντρική Μακεδονία δεν θα εγκατασταθούν μόνιμα εκεί, ενώ προειδοποιεί ότι η Ελλάδα θα ασκήσει “όσες φορές χρειαστεί” το δικαίωμα του βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Σήμερα εγκαινιάζεται η 84η ΔΕΘ. Πως σχεδιάζει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το μεγάλο αυτό γεγονός και ποια σχέδια έχετε για το μέλλον της ΔΕΘ;
“Η ΔΕΘ λειτουργεί πάντα ως αντανάκλαση της ελληνικής οικονομίας. Φέτος, η 84η Διεθνής Έκθεση, με τους περισσότερους από 1500 εκθέτες και τις 300 νεοφυείς επιχειρήσεις, θα στείλει εντός και εκτός συνόρων το αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου η Ελλάδα πατά γερά στα πόδια της και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και θάρρος. Το γεγονός ότι στη φετινή διοργάνωση τιμώμενη χώρα είναι η Ινδία, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την πόλη της Θεσσαλονίκης να λειτουργήσει ως “γέφυρα” συνεργασίας μεταξύ της Ινδικής οικονομίας, που είναι από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου και μια ταχέως αναπτυσσόμενη επενδυτική δύναμη, με την Ευρώπη.
Η αμφίδρομη συνεργασία θα αποτελέσει μια σημαντική νίκη τόσο για την εθνική, όσο και για την τοπική οικονομία, δεδομένου ότι θα προσδώσει θετικό πρόσημο στο αναπτυξιακό μας ισοζύγιο. Όσον αφορά στο μέλλον της ΔΕΘ, η ανάπλαση του χώρου αποτελεί κομβικό έργο στο οποίο έκανε ειδική αναφορά ο Πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. Το νέο εκθεσιακό κέντρο θα πρέπει να είναι σύγχρονο, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και αυξημένες προκλήσεις της εποχής, να συμβάλλει στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης και φυσικά να δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας”.
-Προεκλογικά η ΝΔ είχε δεσμευθεί για κινήσεις που θα τονώσουν εμπορικά και οικονομικά τη Μακεδονία. Ποιες ενέργειες συγκεκριμένα θα υλοποιήσετε στο προσεχές διάστημα;
“Η Βόρεια Ελλάδα χρειάζεται επανεκκίνηση, λίγα λόγια και σκληρή δουλειά. Για αυτό διεκδικούμε περισσότερες και ουσιαστικότερες αρμοδιότητες. Στον τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών έχουμε θέσει ως πρωταρχικό σκοπό την ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη κάθε γωνιάς της Βόρειας Ελλάδας πρωτοστατώντας στη διαμόρφωση ενός σταθερού υπόβαθρου προσέλκυσης νέων εγχώριων και διεθνών επενδύσεων. Επενδύσεις σημαίνουν δουλειά και δουλειά σημαίνει ανάπτυξη και αύξηση του εισοδήματος, άρα βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Στη Μακεδονία και τη Θράκη θέλω να ανάψουν και πάλι τα φουγάρα των εργοστασίων και τις πύλες τους να περνούν εκατοντάδες εργαζόμενοι. Κινούμενοι προς την κατεύθυνση αυτή, στο Διοικητήριο αξιοποιούμε και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων. Αποστολή της είναι η υποδοχή, ο έλεγχος νομιμότητας, η αξιολόγηση, η έγκριση και παρακολούθηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή ευθύνης μας και η παροχή ενισχύσεων σε εφαρμογή των αναπτυξιακών νόμων. Παράλληλα, αναδεικνύουμε το brand name “Μακεδονία” ώστε να δηλώνει όχι μόνο έναν τόπο με ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό, αλλά μια γεωγραφική περιοχή παραγωγής υψηλής ποιότητας γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων τα οποία θα είναι διεθνώς εμπορεύσιμα. Επίσης δίνουμε έμφαση στην τόνωση των υποδομών βιώσιμης ανάπτυξης, όπως και στα διασυνοριακά προγράμματα INTERREG για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων εκατέρωθεν των συνόρων”.
– Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να μεταφέρει στην Κεντρική Μακεδονία ένα σημαντικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά; Θα δημιουργηθούν και νέες δομές για τη φιλοξενία τους;
“Η Κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, δίνει “ανάσες” στα κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου και ειδικότερα σε αυτό της Μόριας στη Λέσβο, όπου φιλοξενούνται διπλάσιοι από όσους μπορεί. Προφανώς όσοι πρόσφυγες και μετανάστες έρχονται στις δέκα δομές που λειτουργούν στη Μακεδονία από το 2015 δεν θα εγκατασταθούν μόνιμα σε αυτές. Από εκεί και πέρα, το μείζον είναι να υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι πανευρωπαϊκό και θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνάντησης με τον Ολλανδό ομόλογό του, όποιος θέλει τα πλεονεκτήματα των ανοιχτών συνόρων θα πρέπει να επωμιστεί και τις συνέπειες.”
– Πως κρίνετε την πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών; Θα επισκεφθείτε ως υπουργός τα Σκόπια;
“Ξεκινώ από το δεύτερο λέγοντας πως δεν με έχει απασχολήσει ως ενδεχόμενο. Στο δια ταύτα, υπάρχει μια συμφωνία η οποία θα πρέπει να τηρείται και από τις δυο πλευρές και κυρίως από την πλευρά των Σκοπίων που επιδίωκε διακαώς την επίτευξή της. Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την έγκρισή της από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει η Συμφωνία. Για παράδειγμα, τη Δευτέρα πραγματοποιούνταν στο Μόναχο μια μεγάλη διεθνής έκθεση υφασμάτων. Θεσσαλονικείς εκθέτες μας ενημέρωσαν ότι η πινακίδα στο περίπτερο των Σκοπίων έγραφε σκέτο “Μακεδονία”. Υπήρξε άμεση παρέμβαση από εμάς, ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών και την επόμενη ημέρα άλλαξε η πινακίδα. Σε ό,τι αφορά εμάς, ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει επανειλημμένως ότι μέσω της διαδικασίας ένταξης του κράτους των Σκοπίων στην Ε.Ε. θα ασκήσουμε όσες φορές χρειαστεί το δικαίωμα του βέτο ώστε να αλλάξουμε ότι περισσότερο μπορούμε από αυτήν την κακή συμφωνία. Δεν αλλάξαμε θέση. Θεωρούμε ότι η Συμφωνία είναι κακή, δεν έπρεπε να υπάρχει και δώσαμε μάχες εντός και εκτός Βουλής, συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια, για να μην περάσει”.