ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ” ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΧΡΗΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
(24-09-2019)
Θ. Καράογλου: “Δεν κάναμε κολοτούμπα για τις Πρέσπες”
Μια μεγάλη και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα “Θέμα της Χαλκιδικής”, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τα θέματα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου.
Ό ίδιος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν για την οικονομία, για τα έργα υποδομής της Χαλκιδικής, για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών ενώ δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.
1) Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε συμφωνία με τους θεσμούς. Τι θα κερδίσει ο μέσος Έλληνας από αυτή την μείωση;
“Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2%, προκειμένου να υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων. Με μεθοδικότητα και πιστή τήρηση του τρίπτυχου υλοποίηση του σχεδίου-ανάκτηση αξιοπιστίας- διεκδίκηση μικρότερων πλεονασμάτων, προχωράμε βήμα-βήμα στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει, έχοντας προηγουμένως κατορθώσει με το τεκμηριωμένο μας πρόγραμμα να δημιουργήσουμε μια ευρύτερη θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% αντανακλούσαν την αναξιοπιστία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την αγωνία που διακατείχε τους δανειστές μας ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα μπορούσε να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή.
Από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου όμως και μετά το κλίμα έχει αναστραφεί. Οι διεθνείς αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας, ενώ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, διεμήνυσε ότι η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι εφικτή, εφόσον τονωθεί η ανάπτυξη και παραμείνει μακροπρόθεσμα χαμηλό το κόστος δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές. Έχοντας ως δεδομένο ότι ήδη καλύψαμε τη μια από τις δυο προϋποθέσεις, αυτήν της μείωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, το μεγάλο μας στοίχημα είναι να ενισχύσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης μέσω των μεταρρυθμίσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων που θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας και καλούς μισθούς. Τη φετινή χρονιά, για παράδειγμα, η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 1,9%, ενώ το 2020 ο ρυθμός αύξησης θα ξεπεράσει το 2%.
Έχοντας, λοιπόν, όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας, ανεπίσημα ξεκινήσαμε με τους εταίρους τη συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Φέτος, ο στόχος του 3,5% θα επιτευχθεί. Προσδοκούμε ότι την επόμενη χρονιά θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμα μας για τις φοροελαφρύνσεις και η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης”.
2) Πολλοί θεωρούν ότι το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης πρέπει να καταργηθεί καθώς δεν έχει ρόλο ύπαρξης. Πως απαντάτε σε αυτή την άποψη;
“Τη θεωρώ ιδιαίτερα κακόβουλη ως άποψη, την οποία αποδίδω στην “αρρώστια” της εποχής μας που είναι η ισοπέδωση των πάντων. Κόντρα σε αυτήν την απαξιωτική λογική, η οποία πολλές φορές υποκινείται είτε από άγνοια, είτε από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, απαντώ ότι το Διοικητήριο συμμετέχει ενεργά και δυναμικά στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της χώρας.
Δεν είναι ο “ταχυδρόμος” που μεταβιβάζει στην Αθήνα τα αιτήματα των παραγωγικών φορέων της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά μια αποτελεσματική κυβερνητική δομή η οποία υπηρετεί πιστά την αποκέντρωση και με τα “εργαλεία” που διαθέτει λειτουργεί ως στρατηγείο εξωστρέφειας και καινοτομίας για το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας, έχοντας ως στόχο την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη κάθε νομού της χωρικής μας ευθύνης.
Για παράδειγμα, στο Διοικητήριο εδρεύει η Διεύθυνση Ιδιωτικών επενδύσεων η οποία υποδέχεται, αξιολογεί, εγκρίνει και παρακολουθεί ιδιωτικές επενδύσεις άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα, παρέχοντας ενισχύσεις σε εφαρμογή των αναπτυξιακών νόμων 3908 και 4399. Με τον πρώτο, μέχρι στιγμής, στο Διοικητήριο εγκρίθηκαν 258 επενδυτικά σχέδια, ενώ με τον δεύτερο έχουν εγκριθεί 47 επενδυτικά σχέδια κατά τον πρώτο κύκλο και άλλα 81 έχουν υποβληθεί και εξετάζονται. Από την εφαρμογή των δυο επενδυτικών νόμων ωφελούμενοι είναι 63 επενδυτικοί φορείς και το ποσό ενίσχυσης υπερβαίνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ.
Με όχημα τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων πετυχαίνουμε έναν διπλό στόχο. Αφενός αντιμετωπίζουμε πειστικά το φλέγον ζήτημα της ανεργίας και αφετέρου βάζουμε τέλος στην εθνική πληγή τόσο του brain drain, όσο και του work drain, της φυγής δηλαδή επιχειρήσεων στο εξωτερικό, φαινόμενο που παρατηρείται ιδιαίτερα έντονα στη Βόρεια Ελλάδα.
Δεύτερο βασικό “εργαλείο” είναι η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας η οποία εποπτεύεται από τον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών. Ως αντικείμενο έχει τη διαχείριση και ανάπτυξη της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, μιας περιοχής συγκέντρωσης και συνεργασίας καινοτόμων επιχειρηματικών επενδύσεων υψηλής έντασης και γνώσης. Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό ότι από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι προχωρούν οι νομοθετικές πράξεις για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων στην περιοχή του αεροδρομίου “Μακεδονία” για να φιλοξενηθεί η πρωτοβουλία “Thess Intec”, που αφορά τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς, εθνικής εμβέλειας και διεθνών προδιαγραφών.
Το γεγονός δε ότι η κυβέρνηση έθεσε διετή ορίζοντα προκειμένου το εγχείρημα να περάσει στη φάση της εφαρμογής, αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κομβικό ζήτημα στην προσπάθεια που καταβάλλουμε να καταστεί η Θεσσαλονίκη “μήτρα” της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στη Ν.Α. Ευρώπη.
Εξέχουσα θέση στην πολιτική μας στρατηγική κατέχει και η ανάδειξη του brand name “Μακεδονία”. Θέλουμε η Μακεδονία να μη δηλώνει μόνο έναν τόπο με ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό, αλλά να ταυτιστεί στην παγκόσμια συνείδηση με την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, τα οποία θα είναι διεθνώς κατοχυρωμένα και εμπορεύσιμα. Με αυτόν τον τρόπο θα προωθήσουμε συνολικά την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής θωρακίζοντας χιλιάδες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας που χρησιμοποιούν στις εμπορικές τους επωνυμίες τον όρο “Μακεδονικός”, “Μακεδονική”, ” Μακεδονικό”.
Μπορεί να γίνομαι κουραστικός, όμως σας παραθέτω τα παραπάνω στοιχεία για να γίνει κατανοητό από όλους ότι το Διοικητήριο συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις στην αναγέννηση της χώρας, ώστε η Μακεδονία και η Θράκη να γίνουν πολύ σύντομα ένας τόπος στον οποίο αξίζει να εργάζεσαι, να παράγεις, να επενδύσεις τη ζωή σου.
Και για να το κλείσω το θέμα, δεν εργάζομαι με γνώμονα τη δημοφιλία μου, αλλά με νοιάζει το πώς θα είμαι αποτελεσματικός προς όφελος των Βορειοελλαδιτών, οι οποίοι περιμένουν από εμένα απτά αποτελέσματα και όχι επικοινωνιακή διαχείριση των ζητημάτων για 24 ώρες με παρουσία στα τηλεοπτικά πάνελ και φωτογραφίες στα social media”.
3) Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι έχει κάνει “κωλοτούμπα” στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Πως απαντάτε σε αυτή την κατηγορία;
“Καμία κωλοτούμπα! Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και συνεπής από την αρχή μέχρι το τέλος. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή, δεν έπρεπε να υπογραφεί και ως κόμμα δώσαμε συντεταγμένα μάχες εντός και εκτός Βουλής, συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια, για να μην περάσει. Η ευθύνη για την υπογραφή της βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα, τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τους 153 βουλευτές και “συνεργαζόμενους” με τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ψήφισαν “ναι” στην επικύρωσή της. Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει επανειλημμένα ότι μέσω της διαδικασίας ένταξης του κράτους των Σκοπίων στην Ε.Ε. θα ασκήσουμε όσες φορές χρειαστεί το δικαίωμα του βέτο ώστε να την αμβλύνουμε, αλλάζοντας ό,τι περισσότερο μπορούμε από αυτήν την κακή συμφωνία.
Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι μετά την υπογραφή και την έγκρισή της από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Ως παράδειγμα σας θέτω το εξής περιστατικό. Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο μια μεγάλη διεθνής έκθεση υφασμάτων. Θεσσαλονικείς εκθέτες που συμμετείχαν μας ενημέρωσαν ότι η πινακίδα στο περίπτερο των Σκοπίων έγραφε σκέτο “Μακεδονία”. Υπήρξε άμεση παρέμβαση από εμάς, ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών και την επόμενη ημέρα άλλαξε η πινακίδα”.
4) Η Χαλκιδική είναι αδικημένη περιοχή στο ζήτημα των υποδομών. Υπάρχει σχεδιασμός για την τεχνική ανάπτυξη της;
“Μέλημά μας είναι να παράξουμε μετρήσιμο έργο για όλους τους πολίτες, με λίγα λόγια και πολλή δουλειά. Αυτό, φυσικά, δεν αφορά μόνο τη Χαλκιδική αλλά το σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της Μακεδονίας, της Θράκης και όλης της χώρας.
Όσον αφορά σε τοπικό επίπεδο, η Χαλκιδική αποτελεί το “μπαλκόνι” της Βόρειας Ελλάδας και η πολιτεία οφείλει να στηρίξει έναν ευλογημένο τόπο ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Για να μπορέσουμε, λοιπόν, να επιβεβαιώσουμε ότι πραγματικά “σαν τη Χαλκιδική δεν έχει”, οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας στη συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου της περιοχής, όπως επίσης και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε επίπεδο συγκοινωνιών προκειμένου να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά την επισκεψιμότητα. Ο νέος αυτοκινητόδρομος στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και η παράκαμψη Πολυγύρου βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Παράλληλα, προσπαθούμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια προβλήματα με αυτά που προκάλεσε η θεομηνία της 11ης Ιουλίου.
Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσω τις σελίδες της εφημερίδας σας ως βήμα παροχολογίας και να αρχίσω τις υποσχέσεις. Όπως σας είπα και προηγουμένως έχω επιλέξει συνειδητά να είμαι αποτελεσματικός. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με τους φίλους Δημάρχους Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας, Πολυγύρου και Σιθωνίας, ούτως ώστε να σταθώ αρωγός στην επίλυση των θεμάτων που τους απασχολούν”.
5) Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός επί της ουσίας δεν υφίσταται παρά την αναμόχλευση και παροχή αδειών από την σημερινή Κυβέρνηση. Η εταιρία έχει σταματήσει αρκετές από τις δραστηριότητες της. Μπορεί να σωθεί η επένδυση;
“Κατά την προεκλογική περίοδο ο πρόεδρος μας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ξεκαθαρίσει πως εφόσον η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, η επένδυση θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί χωρίς καμία έκπτωση ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.
Ακολουθώντας την παραπάνω αρχή, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξασφάλισε τις άδειες που απαιτούνταν για την εγκατάσταση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού για το έργο των Σκουριών, όπως και για το μεταλλείο στην Ολυμπιάδα.
Η υπογραφή των σχετικών αποφάσεων, η οποία επαναλαμβάνω έγινε με πλήρη σεβασμό στους περιβαλλοντικούς όρους, δίνει και πάλι ζωή στην επένδυση, επιτρέποντας στην εταιρεία να συνεχίσει τις κατασκευαστικές εργασίες που ανέστειλε το 2017.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι με την απεμπλοκή των ζητημάτων που αποτελούσαν τροχοπέδη στην πορεία της επένδυσης, το θέμα μπαίνει σε νέα τροχιά.
Το ζήτημα της “Ελληνικός Χρυσός”, όμως, ξεπερνάει τα όρια της Χαλκιδικής και αφορά το σύνολο της χώρας. Δεν νοείται λόγω μιας εμμονικής κυβέρνησης, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, να μην δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Εμείς δηλώσαμε εξ αρχής φίλοι των επενδύσεων. Τις ενθαρρύνουμε και τις στηρίζουμε μειώνοντας τη γραφειοκρατία και εκσυγχρονίζοντας την πολυδαίδαλη νομοθεσία. Το θετικό momentum που υπάρχει για τη χώρα δεν πρέπει να χαθεί αλλά να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Γιατί, όπως έχω τονίσει πολλές φορές μέχρι σήμερα, καμία κυβερνητική θητεία δεν κρίνεται από το πρώτο τρίμηνο αλλά από τη συνολική πορεία του παραγόμενου έργου στο τέλος της τετραετίας”.
6) Αναφορικά με τις καταστροφές που έχει υποστεί η Χαλκιδική έχετε εικόνα πότε θα αποζημιωθούν οι πληγέντες;
“Αν και τη στιγμή της θεομηνίας η κυβέρνηση μετρούσε τις πρώτες της ώρες στη διακυβέρνηση της χώρας, εν τούτοις αποτελεί κοινή παραδοχή ότι δείξαμε άμεσα αντανακλαστικά τόσο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, όσο και στη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή των κατοίκων και των τουριστών.
Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, οι πληγέντες δήμοι έλαβαν έκτακτη επιχορήγηση για την αποκατάσταση των δημοτικών υποδομών, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης έστειλε τάχιστα αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών κατέγραψαν τις ζημιές σε σχολεία και κατοικίες.
Όσον αφορά στους πληγέντες, η αποκατάσταση τους θα γίνει το ταχύτερο δυνατόν, πλην όμως οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι η όλη διαδικασία δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου Εσωτερικών. Σε ό,τι με αφορά, δεσμεύομαι πως θα σταθώ στο πλευρό των πληγέντων προκειμένου να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν”.
7) Η Κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά τον πήχη στον τουρισμό για το 2020. Φέτος στην Χαλκιδική υπήρξε έντονη επισκεψιμότητα από τα Βαλκάνια. Μπορεί να αλλάξει η εικόνα;
“Κατά την προσωπική μου άποψη δεν πρέπει να μας απασχολεί τόσο η προέλευση, όσο η ποιότητα των τουριστών. Θα πρέπει να μας ενδιαφέρει πως θα προσελκύσουμε τουρίστες υψηλού βιοτικού και οικονομικού επιπέδου, οι οποίοι με τις επισκέψεις τους θα αφήσουν περισσότερα χρήματα στην τοπική αγορά και λόγω των απαιτήσεών τους θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος. Τουρισμός δεν είναι μόνο το ξενοδοχείο, το εστιατόριο ή το καφέ, αλλά και ένα πλήθος άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά. Άρα και κλείνω με αυτό, το θέμα δεν πρέπει να είναι εθνικό, δηλαδή από που προέρχεται ο τουρίστας, αλλά πρωτίστως οικονομικό. Βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες θα αλλάξει και η εικόνα της ποιότητας των τουριστών που καταφθάνουν, όχι μόνο στη Χαλκιδική αλλά σε ολόκληρη τη χώρα”.