«Η Αυτοδιοίκηση πυλώνας για την οικονομική ανάπτυξη του Τόπου»

ypes press002
ypes press002

“Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΛΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ”  

Πυλώνα για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου θεωρεί η Κυβέρνηση την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στη σύσκεψη εργασίας που συγκάλεσε στο Διοικητήριο ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου, με τους Δημάρχους των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, καθώς και η Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κα. Μαρία Αντωνίου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Καράογλου σημείωσε ότι η Κυβέρνηση διακρίνεται για τη συνέπεια λόγων και πράξεων, γνωστοποιώντας ότι το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν ανάλογες συσκέψεις εργασίας με τους Δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

O Υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος,  τόνισε ότι η Μακεδονία και η Αυτοδιοίκηση είναι δυο ισχυρές προτεραιότητες του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. “Αυτός είναι ο λόγος που και εγώ βρίσκομαι τόσο συχνά στη Θεσσαλονίκη και θα βρίσκομαι όσο μπορώ πιο συχνά και σε κάθε Νομό της Μακεδονίας. Η Αυτοδιοίκηση, στη δική μας αντίληψη, οφείλει να είναι ένας πυλώνας για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Άλλωστε, το σύνθημα της ομιλίας του Πρωθυπουργού μας αύριο στη ΔΕΘ είναι ανάπτυξη για όλους και ανάπτυξη παντού. Ανάπτυξη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, πόσο μάλλον σε αυτό εδώ  το μέρος με το βαρύ, ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα, κληρονομιά όλων των Ελλήνων. Γιατί αυτό είναι η γη της Μακεδονίας μας.

Βρίσκομαι μαζί σας για να συζητήσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας και να εξετάσουμε ποιες είναι οι δυνατότητες της συμβολής του Υπουργείου Εσωτερικών στην αντιμετώπισή τους. Η δική μας λογική είναι ότι κάθε Περιφέρεια και κάθε Δήμος οφείλουν να έχουν ένα ολοκληρωμένο και επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάπτυξη, ένα σχέδιο που θα διευκολύνει την υγιή επιχειρηματικότητα, θα βοηθά την ενίσχυση της απασχόλησης, την ποιότητα της ζωής των πολιτών για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Και βεβαίως θα πρέπει μέσα από αυτή τη λογική να λύσουμε τα στοιχειώδη και βασικά προβλήματα που, πολλές φορές, αντιμετωπίζουμε στους Δήμους σας.

Χθες είχα μια συνάντηση με τον ΣΕΤΕ. Το πρώτο θέμα που μου έθεσαν, ζητώντας τη στήριξή μας είναι το θέμα των απορριμμάτων. Δεν νοείται η Ελλάδα του 21ου αιώνα να μην έχει λύσει ακόμα το πρόβλημα, αποτελεί προτεραιότητα για αυτήν την τετραετία. Η Κυβέρνηση, όλα τα Υπουργεία που είναι συναρμόδια, μαζί με τις Περιφέρειες και τους Δήμους αυτήν την τετραετία πρέπει να λύσουμε οριστικά αυτό το θέμα.

Μια δεύτερη και πολύ βασική προτεραιότητα, η οποία έχει πολύ μεγάλη αξία για τη Μακεδονία, είναι η ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος. Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό κεφάλαιο, που οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να το συνδέσουμε με τη Μακεδονία μας. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και αυτό να είναι επ’ ωφελεία των πολιτών, γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κοιτάζει μπροστά με την ισχυρή αναπτυξιακή πολιτική της και δίνει διέξοδο και προοπτική στους Μακεδόνες.

Τέλος, ήδη μέσα στο καλοκαίρι  η κυβέρνησή μας νομοθέτησε στα θέματα της Αυτοδιοίκησης προκειμένου σε πρώτη φάση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα κυβερνησιμότητας, τα οποία θα ήταν τεράστια αν δεν είχαμε ψηφίσει το νομοσχέδιο με το οποίο δίνουμε τη δυνατότητα στους δημάρχους που εξελέγησαν να έχουν πλειοψηφία στα βασικά όργανα διοίκησης του Δήμου.

Επίκειται μέσα στο χειμώνα που έρχεται, μια ριζοσπαστική τομή στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Φιλοδοξία μας είναι, όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός – και ισχύει απολύτως- να ξεκαθαριστούν πλήρως οι αρμοδιότητες μεταξύ των Δήμων, των Περιφερειών και του κεντρικού κράτους. Μέσα σε ένα λιτό και σαφές νομοθέτημα να περιγραφούν οι αρμοδιότητες, ώστε και εσείς οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες και το κράτος, να έχουμε σαφή εικόνα για το ποια είναι η αποστολή του καθενός, αλλά και οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες υπηρεσίες προσφέρει ποιος και τι πρέπει να ζητούν από τον καθένα και πώς πρέπει να μας κρίνουν και να μας αξιολογούν όλους.

Είμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου. Είμαστε συνεργάτες. Έτσι θεωρώ όλους τους δημάρχους. Δεν εξαιρώ κανέναν. Δεν με ενδιαφέρει η ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση κάθε Δημάρχου και κάθε Περιφερειάρχη.

Η γραμμή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες, ανάπτυξη παντού, χωρίς διακρίσεις και χωρίς εξαιρέσεις.

Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε”.

Προηγούμενο άρθροΤο Διοικητήριο τιμά την Ινδία ως τιμώμενη Χώρα στην 84η ΔΕΘ
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη κ. Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «KARFITSA» και την δημοσιογράφο Βιβή Ανδρίτσου (07-09-2019) «Η ΔΕΘ δημιουργεί νέες προοπτικές για την ελληνική οικονομία»