Άρθρο Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα «VIMAPRESS.GR» (05-09-2019) «Να αναζωπυρώσουμε τη φλόγα της αισιοδοξίας στην ψυχή των Ελλήνων»

ypes press002
ypes press002

ΑΡΘΡΟ Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ «VIMAPRESS.GR»

(05-09-2019)

 

«ΝΑ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»

 

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας ως Κυβέρνηση είναι να αναζωπυρώσουμε στην ψυχή του Ελληνισμού τη φλόγα της αισιοδοξίας και να επανεκκινήσουμε την εθνική μας οικονομία ανοίγοντας δρόμους ανάπτυξης σε κάθε γωνιά της χώρας.

Η αναπτυξιακή στρατηγική που χαράσσουμε δίνει έμφαση στις πράξεις και όχι στα λόγια, έχοντας στο επίκεντρο την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων εγχώριων και διεθνών επενδύσεων, όπως επίσης και την απελευθέρωση των δημιουργικών ικανοτήτων του λαού μας.

Σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας το μέγα ζητούμενο είναι ο αποτελεσματικός περιορισμός της αποβιομηχάνισης. Στο Διοικητήριο εκπονούμε ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο το οποίο έχει ως κύριο στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής ευθύνη μας.

Στο πλαίσιο αυτό προτάσσουμε τον αναπτυξιακό δυναμισμό της Μακεδονίας και της Θράκης, αξιοποιώντας τη γεωγραφική τους θέση ως “πύλη” της Ευρώπης, προκειμένου να αναδειχθούν σε επίκεντρο οικονομικής επιρροής για το σύνολο της Ν.Α. Ευρώπης.

Περνώντας στην υλοποίηση του σχεδίου, για εμάς προέχει οι ελληνικές επιχειρήσεις να “αναπνεύσουν” και πάλι, διευρύνοντας τον κύκλο των εργασιών τους και επανεπενδύοντας τα κέρδη τους στη χώρα.

Βάσει του παραπάνω άξονα, εργαζόμαστε ώστε να διαμορφώσουμε ένα κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον που να υπηρετεί την αδιαμφισβήτητη πολιτική βούληση που διακρίνει την παρούσα κυβέρνηση για εκσυγχρονισμό και ανασυγκρότηση της χώρας. Πολύτιμο “εργαλείο” σε αυτήν την προσπάθεια είναι η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υφυπουργείου Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη. Αποστολή της είναι η υποδοχή, ο έλεγχος νομιμότητας, η αξιολόγηση, η έγκριση και παρακολούθηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή ευθύνης μας και η παροχή ενισχύσεων σε εφαρμογή των αναπτυξιακών νόμων.

Παράλληλα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην τόνωση των υποδομών βιώσιμης ανάπτυξης. Σε συνεργασία με τη ΔΕΘ, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, τα ΑΕΙ όλης της Μακεδονίας και της Θράκης και αξιοποιώντας το σημαντικό έργο της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων που σας ανέπτυξα παραπάνω, σχεδιάζουμε την υλοποίηση προγραμμάτων παραγωγικής ανασυγκρότησης, ενίσχυσης των διευρωπαϊκών δικτύων και βελτίωσης των λιμανιών της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Δίνουμε έμφαση στα τρία συγκεκριμένα, διότι επιδίωξή μας είναι να λειτουργούν ως διαμετακομιστικά κέντρα του περιφερειακού και παγκόσμιου εμπορίου.

Εξυπακούεται ότι στην κορυφή του κυβερνητικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και η προστασία των μακεδονικών μας προϊόντων, για τα οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε μια ασυγχώρητη άγνοια.  Ήδη, δρομολογούμε την ανάληψη πρωτοβουλιών οι οποίες έχουν διττό στόχο. Αφενός την ανάδειξη του brand “Μακεδονία” ως ένα όνομα-ταυτότητα το οποίο θα συνδυάζει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής (συνδέοντας παραγωγή-τουρισμό και πολιτισμό) και αφετέρου τη θωράκιση των χιλιάδων επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας που χρησιμοποιούν στις εμπορικές τους επωνυμίες τον όρο “Μακεδονικός”, “Μακεδονική”, “Μακεδονικό”.

Επιπρόσθετα, πέραν της επικοινωνιακής καμπάνιας που θα ξεκινήσει για την προστασία του brand “Μακεδονία”, ανοίγουμε δρόμους για:

-την διευκόλυνση των επιχειρήσεων να κατοχυρώσουν εμπορικά σήματα για την προστασία των προϊόντων τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο,

-την κατοχύρωση περισσότερων μακεδονικών προϊόντων ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ε.Ε. και τέλος

-την αυτόματη απονομή του σήματος “Gr” στα προϊόντα όλων των μακεδονικών επιχειρήσεων που έχουν κατοχυρώσει το παράγωγο “Μακεδονικός-η-ο” στο σήμα τους, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ελληνικά προϊόντα.

Καθιστώντας, λοιπόν, το Διοικητήριο ένα μικρό υπουργείο Ανάπτυξης, πείθουμε εγχώριους και ξένους επενδυτές να αναθεωρήσουν την εικόνα που έχουν διαμορφώσει για τη Βόρεια Ελλάδα. Αποδεικνύουμε ότι ο τόπος μας δεν διαθέτει μόνο ένδοξο παρελθόν, αλλά έχει παρόν και σίγουρα ευοίωνο μέλλον για την υποδοχή επενδυτικών ευκαιριών.

Μονάχα έτσι θα μπορέσουμε να καλέσουμε τους χιλιάδες νέους που αναζήτησαν ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη γενέθλια γη και να εξελίξουν τη Μακεδονία και τη Θράκη σε τόπο με αναπτυξιακό πρόσημο.

Το αξίζουν και εκείνοι, το αξίζει η Βόρεια Ελλάδα.

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)

Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Ν.Δ.

Προηγούμενο άρθροΣύσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών με τους Δημάρχους των Π. Ε. Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής
Επόμενο άρθρο05-09-2019 Ο Θ. Καράογλου στο Πρακτορείο Fm και την εκπομπή “Την ίδια ώρα”