Υπογραφή Σύμβασης Συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας με Ακαδημίες της Γαλλίας

ypes press002
ypes press002

Η προώθηση της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαιδευτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γαλλία είναι ο στόχος της σύμβασης που υπέγραψαν χτες, 1 Απριλίου 2019, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και η Ακαδημαϊκή Περιοχή της Προβηγκίας, Άλπεων και Κυανής Ακτής που αποτελείται από τις Ακαδημίες της Μασσαλίας και της Νίκαιας σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα χτες το μεσημέρι στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η οποία τόνισε ότι «θα έχει πολύ μεγάλη σημασία να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο τη διδασκαλία της γλώσσας και του πολιτισμού της Ελλάδας στη Γαλλία αλλά και της Γαλλίας στην Ελλάδα. Να ενθαρρύνουμε και να ενισχύσουμε  την κινητικότητα των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των στελεχών της εκπαίδευσης, ώστε μέσω αυτών των ανταλλαγών να εμπλουτίσουμε το φάσμα των εμπειριών και των εκπαιδευτικών μας πρακτικών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η προοπτική επαφών και συνεργασιών ανάμεσα σε Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια των δύο χωρών σε κρίσιμους τομείς, όπως ο Τουρισμός, τα Ναυτικά Επαγγέλματα και ο τομέας της Βιοτεχνίας».

 

Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy ανέφερε ότι «το μέλλον είναι η εκπαίδευση γι’ αυτό επενδύουμε σε αυτήν», ενώ ο πρώην Περιφερειακός Δ/ντής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, ο οποίος είχε αρχίσει τη διαδικασία για τη σύναψη της συγκεκριμένης σύμβασης, ανέφερε ότι «η εμπειρία έχει δείξει ότι οι καλές συνεργασίες ξεπερνούν κάθε εμπόδιο, κάθε φραγμό και κάθε σύνορο, υπακούοντας σε έναν και μόνο περιορισμό: την εκπαιδευτική και πολιτιστική συνύπαρξη και συνεργασία».

 

Ο νέος περιφερειακός διευθυντής Αλέξανδρος Κόπτσης τόνισε στην ομιλία του ότι «η συνεργασία αυτή θα συμβάλει στην ανάπτυξη, την εξέλιξη και την πρόοδο των μαθητών μας, των σχολείων μας και των εκπαιδευτικών  μας συστημάτων προς την κατεύθυνση αυτή, μέσα από τις ανταλλαγές επισκέψεων, τις εξ αποστάσεως ανταλλαγές απόψεων, την προώθηση διδασκαλίας της γλώσσας και του πολιτισμού, με στόχο τη δημιουργία ενός ευέλικτου, σύγχρονου, δημιουργικού σχολείου.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Υπεύθυνος της Ακαδημίας Μασσαλίας για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις και τη συνεργασία, Christophe Gargot, ο διευθυντής του Γραφείου Πρωθυπουργού, Γ. Αγγελόπουλος, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Philippe Ray, ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Philippe Marsé, επισκέπτες από τα σχολεία της Μασσαλίας και άλλοι προσκεκλημένοι.

Προηγούμενο άρθροΥΜΑΘ: Συνέντευξη Τύπου για τη διοργάνωση του 1ου Βαλκανικού Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερίας Χατζηγεωργίου, στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash Radio 99,4