Σχετικά με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, θα συστήναμε στους αρχικούς συντάκτες και σε όσους το αναπαράγουν, προσπαθώντας να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις, να αξιοποιούν καλύτερα το εργαλείο της “Διαύγειας” και να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για την ανάγνωση των αποφάσεων. Συγκεκριμένα:
- Σχετικά με τις 180.000 ευρώ που αφορούν το εποπτευόμενο από το ΥΜΑΘ, Νομικό Πρόσωπο με την επωνυμία “Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.”, πρόκειται για την τακτική ετήσια επιχορήγηση του προϋπολογισμού του φορέα, που αποτελεί και το μοναδικό του έσοδο. Με το ποσό αυτό καλύπτεται η ετήσια μισθοδοσία των εργαζομένων και οι λειτουργικές δαπάνες της και μόνο!
- Σε ότι αφορά τις “10.000 ευρώ για φωτοτυπίες”, αν ο συντάκτης έμπαινε στον κόπο να διαβάσει την απόφαση θα διαπίστωνε ότι δεν αφορά τον “νομικό σύμβουλο της υφυπουργού”, όπως εντέχνως αφήνεται να εννοηθεί, αλλά τις ανάγκες 20μελούς τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που εντάσσεται στο Υπουργείο Εσωτερικών – ΥΜΑΘ. Άλλωστε πρόκειται για την πάγια, ετήσια προβλεπόμενη πίστωση για την αναπαραγωγή δικαστικών εγγράφων, αποφάσεων και βιβλίων από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, για εργασίες μεταφοράς, φωτοτύπησης και βιβλιοδεσίας ενός μεγάλου όγκου εγγράφων και βιβλίων, που δεν μπορεί να γίνει από κανένα απλό φωτοτυπικό μηχάνημα και χειρισμό του ΥΜΑΘ. Μάλιστα όπως διευκρινίζεται στην απόφαση, “η παραγωγή φωτοαντιγράφων γίνεται τμηματικά και ανάλογα με τις ανάγκες του γραφείου του Νομικού Συμβουλίου” και “η αμοιβή θα καταβάλλεται μετά την έκδοση των αντίστοιχων τιμολογίων. Σε κάθε περίπτωση η αναθέτουσα αρχή δεν δεσμεύεται να δαπανήσει το σύνολο των πιστώσεων”.
- Σε ότι αφορά την διεθνή συνεδριακή διοργάνωση του διήμερου Βαλκανικού Φόρουμ για την επιχειρηματικότητα, με προϋπολογισμό 66.500 ευρώ υπηρετεί τον στόχο του ΥΜΑΘ για δικτύωση και συνεργασία των επιχειρηματικών και ερευνητικών φορέων των 6 χωρών των Βαλκανίων: Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας. Να θυμίσουμε ότι η διοργάνωση του Διαβαλκανικού Forum με τίτλο “Η ανάπτυξη των διαβαλκανικών υποδομών και δικτύων ως μοχλών προώθησης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας” ήταν απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού και η ανάθεση της υποστήριξης της διοργάνωσης σε δύο εταιρίες της Θεσσαλονίκης υλοποιήθηκε μετά από προκήρυξη “συνοπτικού διαγωνισμού¨ όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.
- H επιχορήγηση στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αβάντες Ξάνθης με 1500 ευρώ αφορά την συνδιοργάνωση και συμμετοχή του Συλλόγου στο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών της Πάφου στην Κύπρο.
- Η επιχορήγηση στην ΡΟΗ ΚΟΙΝΣΕΠ με 1500 ευρώ αφορά την διοργάνωση Πανελλήνιων μαθητικών αγώνων.
- Η επιχορήγηση στον φορέα Thessaloniki Pride με 10.000 ευρώ αφορά διοργάνωση των ετήσιων εκδηλώσεων και φεστιβάλ στις 22/6/2019.
Άνθρακας λοιπόν ο θησαυρός. Ούτε «μοιρασιά», ούτε «σπατάλη», ούτε «εύνοια ημετέρων», όπως γινόταν κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στο παρελθόν, όταν κυβερνούσαν τα κόμματα που έριξαν τη χώρα στη δίνη της κρίσης και των μνημονίων. Όπως ήδη έχουμε τονίσει, στο ΥΜΑΘ διασφαλίζουμε τη διαφάνεια και μεριμνούμε για την ισότιμη πρόσβαση όλων στη χρηματοδότηση. Όσοι και όσες νοσταλγούν το ΥΜΑΘ ως πολιτικό μαγαζί εξυπηρετήσεων θα μείνουν με τις αναμνήσεις και η προσπάθεια σπίλωσης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας θα πέσει στο κενό.