“Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και εγώ προσωπικά, έχοντας συναίσθηση της εξέχουσας σημασίας του εκθεσιακού εγχειρήματος της ΔΕΘ, στεκόμαστε αρωγοί στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, θέτοντας υπό την αιγίδα μας τη διοργάνωσή της και προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας” τόνισε η Υφυπουργός Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, στο χαιρετισμό της, σήμερα το μεσημέρι, σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, κατά την οποία παρουσιάσθηκαν στο Διπλωματικό Σώμα, τα βασικά γνωρίσματα της διοργάνωσης της “84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης”.
Συγκεκριμένα η Υφυπουργός Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, τόνισε τα εξής:
“Κυρίες και κύριοι , αξιότιμοι προσκεκλημένοι , φίλες και φίλοι, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μετρώντας περισσότερα από 90 χρόνια παρουσίας στα επιχειρηματικά δρώμενα του τόπου μας, αποτελεί το κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός όχι μόνο της Βαλκανικής αλλά και της ευρύτερης Νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Η εξωστρέφεια, η καινοτομία, η δημιουργική και υγιής επιχειρηματικότητα, βασισμένες σε ένα πλαίσιο αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελούν μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματάτης, καθιστώντας την μία έκθεση σταθμό στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας με πολυάριθμες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προεκτάσεις.
Σε αυτόν τον άξονα, η διεθνοποίηση των εργασιών της ΔΕΘ αποτελεί σημείο κομβικής σημασίας. Από το 1998 η εισαγωγή του θεσμού της τιμώμενης χώρας προσανατολίστηκε και αναζήτησε αυτή την επιχειρηματική εξωστρέφεια, προσεγγίζοντας χώρες που πρωταγωνιστούν στο διεθνές οικονομικό σκηνικό. Μια προσπάθεια όμως που διακόπηκε απότομα το 2011 εξαιτίας των σκληρών μνημονιακών μέτρων λιτότητας που έπληξαν σε μεγάλο βαθμό τόσο το οικονομικό κύρος της χώρας όσο και το κύρος της διεθνούς έκθεσης.
Το 2016, ωστόσο, έχοντας επίγνωση της μεγάλης βαρύτητας των διεθνών σχέσεων στην οικονομία και σε συνεργασία με τους θεσμικούς και οργανωτικούς φορείς, καταφέραμε να αναδιοργανώσουμε και να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο τον ζωτικής σημασίας θεσμό της τιμώμενης χώρας. Η συμμετοχή οικονομικών κολοσσών στη ΔΕΘ όπως της Ρωσίας το 2016, της Κίνας το 2017 και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το 2018 αποτελούν όχι μόνο επιστέγασμα της φιλοσοφίας και των προσπαθειών μας, αλλά και την πιο τρανή επιβεβαίωση της οικονομικής μας πολιτικής που οδήγησε στην τελική έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία, ανοίγοντας το δρόμο προς την τόσο αναγκαία και απαραίτητη ανάπτυξη.
Τον προσεχή Σεπτέμβριο η συμμετοχή της Ινδίαςως τιμώμενη χώρα στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μιας ακόμη πρωταγωνίστριας χώρας στην παγκόσμια οικονομία, θα διαφέρει αισθητά από την αντίστοιχη ανάδειξή της ως τιμώμενη χώρα δέκα χρόνια πριν, το 2009 στις απαρχές της ελληνικής κρίσης. Ήδη από τα τέλη του προηγούμενου έτους οι επαφές της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo με ένα πλήθος Ινδικών κυβερνητικών εκπροσώπων, εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων,οικονομικών και επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και πολιτισμικών παραγόντων που φθάνουν μέχρι τη βιομηχανία του Bollywood, προμηνύουν το μέγεθος της προσπάθειας που καταβάλλεται για ένα δυναμικό παρόν που θα προάγει τις σχέσεις των δύο χωρών και θα φωτίσει ένα νέο δρόμο των Ινδιών. Ένα δρόμο που θα περνάει μέσα από την Ελλάδα, ενώνοντας την Ευρωπαϊκή Δύση με την μακρινή Ανατολή . Μια «Νέα Ινδία» της τεχνολογίας και της ανάπτυξης τίθεται στο επίκεντρο της 84η ΔΕΘ και συμβαδίζει με μια «Νέα Ελλάδα», που απαλλαγμένη οριστικά από τους περιορισμούς της επιτροπείας και με ισχυρή πια την αυτοπεποίθησή της, χαράζει το δικό της αναπτυξιακό δρόμο και πρωταγωνιστεί στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.
Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και εγώ προσωπικά,έχοντας συναίσθηση της εξέχουσας σημασίας του εκθεσιακού εγχειρήματος της ΔΕΘ, στεκόμαστε αρωγοί στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, θέτοντας υπό την αιγίδα μας τη διοργάνωσή της και προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Διατηρούμε στενή τη συνεργασία μας με τους οργανωτικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους θεσμικούς εκπροσώπους αλλά και την ίδια την κοινωνία, ώστε μαζί να καταφέρουμε να επιτύχουμε ακόμη υψηλότερους δείκτες επισκεψιμότητας και να αναδείξουμε τη χώρα μας σε πρωταγωνιστή των διεθνών οικονομικών εξελίξεων.Αυτός είναι ο στόχος μας και σε αυτόν θα επιμείνουμε και προς αυτό θα σας θέλαμε όλους σας συνοδοιπόρους μας. Σας ευχαριστώ”.