Ομιλία της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου σε ημερίδα στην Κοζάνη

ypes press002
ypes press002

Σε ημερίδα στην Κοζάνη με θέμα «Απλούστευση Διαδικασιών – Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση» παραβρέθηκε το πρωί της Δευτέρας η Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Με τον Κλεισθένη κάνουμε το πρώτο βήμα μιας συνολικής μεταρρύθμισης που θέλουμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα δημιουργούμε όλες τις προϋποθέσεις για να ενεργοποιηθούν οι πολίτες» τόνισε στην ομιλία της η Υφυπουργός συμπληρώνοντας ότι «η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση δημιουργεί προϋποθέσεις εκπροσώπησης σε βάθος, των τοπικών κοινωνιών».

Η κα. Νοτοπούλου αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση με την αύξηση των πόρων και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις διαπιστώνοντας πως δήμαρχοι και περιφερειάρχες αναγνωρίζουν αυτή την προσπάθεια.

Εξέφρασε την ικανοποίησή της από την εξέλιξη του προγράμματος  “Φιλόδημος” σημειώνοντας ότι στη Δυτική Μακεδονία έχουν δοθεί μέχρι στιγμής 9 εκατομμύρια  ευρώ τα οποία αφορούν, έργα ύδρευσης, προμήθειας μηχανημάτων, επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων καθώς και προμήθεια εξοπλισμού και αναβάθμιση παιδικών χαρών.

Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την στήριξη του επιχειρηματικού δυναμικού της Βόρειας Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας ως προς την ανάδειξη της περιοχής με τη δημιουργία υποδομών, ενεργειακών και ψηφιακών δικτύων.

Το ΥΜΑΘ, λαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας υπογράμμισε η κα. Νοτοπούλου αναφέροντας πως η Διεύθυνση Ιδιωτικών επενδύσεων που λειτουργεί στο ΥΜΑΘ, υποδέχεται, αξιολογεί και εγκρίνει προς χρηματοδότηση επενδυτικά σχέδια ύψους άνω των 3.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016. Στον τρέχοντα κύκλο της γενικής επιχειρηματικότητας εγκρίθηκαν 32 σχέδια συνολικού επιλέξιμου ύψους 236 εκ. ευρώ και σε αυτά εντάσσεται και μια επένδυση από την περιοχή των Γρεβενών Κοζάνης με συνολικό επιλέξιμο κόστος 6 ,5 εκ, περίπου και 26 νέες θέσεις εργασίας, ενώ συνολικά η υλοποίηση των 32 αυτών σχεδίων θα δημιουργήσει 395 νέες θέσεις εργασίας.

Αναφορικά με την υλοποίηση του έργου της ψηφιακής διακίνησης εγγράφων στο Δημόσιο, η Υφυπουργός δήλωσε πως «θα ξεκινήσει μέσα στο Δεκέμβριο και αυτό σημαίνει ότι 23.000 φορείς πλέον δεν θα διακινούν χαρτί μεταξύ τους, με ό, τι αυτό συνεπάγεται σε όρους διαφάνειας και εξοικονόμησης. Με όρους λογικής και με στόχο το αυτονόητο: την εξυπηρέτηση του πολίτη».

Στόχος είναι, κατέληξε η Υφυπουργός, ο σχεδιασμός ενός νέου σύγχρονου επιχειρησιακού μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ.

Προηγούμενο άρθροΟμιλία της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), Κατερίνας Νοτοπούλου, στο Thessaloniki Summit 2018
Επόμενο άρθροΜαταίωση διαδικασίας προμήθειας υλικών και παροχής υπηρεσιών ασφαλείας Κυβερνείου