ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

ypes press002
ypes press002

Στην Κοζάνη για τα εγκαίνια της έκθεσης «Αλληλεγγύη και Αντίσταση» βρέθηκε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018, η Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η έκθεση η οποία φιλοξενείται στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης , ξεκίνησε το ταξίδι της από το Βερολίνο, παρουσιάστηκε σε άλλες πόλεις της Γερμανίας και από την άνοιξη βρίσκεται στην Ελλάδα. Πρώτα στην Αθήνα, μετά στη Θεσσαλονίκη και τώρα στην Κοζάνη.

Διοργανώνεται από το Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung (Αθήνα), τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), σε συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης και την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, έπειτα από πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) και όπως ανέφερε στο χαιρετισμό της η κ. Νοτοπούλου, αυτό είναι ένα μικρό δείγμα στήριξης του έργου της νέας Βιβλιοθήκης καθώς έπεται συνέχεια.

«Η έκθεση ντοκουμέντων που εγκαινιάστηκε, μέσα από ένα πλούσιο υλικό, αναδεικνύει τη στήριξη της ελληνικής αντίστασης από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα. Φυσικά, εστιάζει και στον αγώνα χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών στην τότε Δυτική Γερμανία που έβλεπαν την πατρίδα τους να ασφυκτιά από το δικτατορικό καθεστώς» υπογράμμισε η Υφυπουργός στο χαιρετισμό της.

Η κ. Νοτοπούλου προανήγγειλε επίσης, πρωτοβουλίες, δράσεις και εκδηλώσεις που θα απευθύνονται κυρίως στη νέα γενιά και που θα έχουν ως στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Έκθεση «Αλληλεγγύη και Αντίσταση»
Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης)

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο νέο σπίτι της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης για να εγκαινιάσουμε την έκθεση «Αλληλεγγύη και Αντίσταση». Δεν είχα τη χαρά να βρίσκομαι μαζί σας στις εκδηλώσεις των εγκαινίων. Σήμερα, όμως, μου δίνεται η ευκαιρία να θαυμάσω από κοντά αυτό το λαμπρό κτίριο.

Χρειάστηκαν περίπου τρεις δεκαετίες, για να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος που θα στέγαζε αυτόν τον πολιτιστικό πλούτο που είχε συγκεντρωθεί στην Κοζάνη. Σήμερα όμως, η πόλη έχει αποκτήσει μια υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη.

Η πολύτιμη συλλογή της Βιβλιοθήκης Κοζάνης, μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της χώρας και ολόκληρων των Βαλκανίων, βρήκε επιτέλους το σπίτι που της αξίζει.

Ένα κόσμημα πολιτισμού για το οποίο όλη η Μακεδονία και όχι μόνο η Κοζάνη πρέπει να είναι υπερήφανη.

Όταν αποφασίσαμε, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ, να παρουσιάσουμε την έκθεση και σε άλλη πόλη της Μακεδονίας, πέραν της Θεσσαλονίκης, η Κοζάνη ήταν η πρώτη πόλη που σκεφτήκαμε.

Θέλαμε με αυτή τη κίνηση να δείξουμε τη στήριξή μας στη νέα εποχή που ανοίγεται για την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Η έκθεση «Αλληλεγγύη και Αντίσταση» ξεκίνησε το ταξίδι της από το Βερολίνο, παρουσιάστηκε σε άλλες πόλεις της Γερμανίας και από την άνοιξη βρίσκεται στη χώρα μας. Πρώτα στην Αθήνα, μετά στη Θεσσαλονίκη και τώρα στην Κοζάνη.

Η έκθεση ντοκουμέντων που εγκαινιάζουμε σήμερα, μέσα από ένα πλούσιο υλικό, αναδεικνύει την στήριξη της ελληνικής αντίστασης από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα. Φυσικά, εστιάζει και στον αγώνα χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών στην τότε Δυτική Γερμανία  που έβλεπαν την πατρίδα τους να ασφυκτιά από το δικτατορικό καθεστώς. Η Γερμανία αποτέλεσε ίσως το μεγαλύτερο κέντρο αντίστασης, εκτός της Ελληνικής επικράτειας, ενάντια στην χούντα.

Η στήριξη αυτή από χιλιάδες Γερμανούς πολίτες, τα γερμανικά πολιτικά κόμματα, τα εργατικά συνδικάτα, μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης συνέβαλε καθοριστικά στον διεθνή αποκλεισμό της Χούντας.

Πρόκειται πραγματικά για μια κορυφαία, αν και σχετικά άγνωστη, στιγμή στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Ο ελληνικός λαός τιμά όσους στάθηκαν στο πλευρό του στις σκοτεινές περιόδους της ιστορίας του. Η έκθεση συνιστά μια αναγνώριση αυτής της αλληλεγγύης και της στήριξης που ήρθε από τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της Γερμανίας κατά τη ζοφερή περίοδο της Χούντας.

Οι γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη πρέπει να χτιστούν ξανά. Ένα κοινό μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σήμερα απολύτως αναγκαίο για να αναχαιτιστεί η ακροδεξιά επέλαση, η άνοδος του εθνικισμού και του ρατσισμού και οι “θαυμαστές” των πιο μαύρων σελίδων της Ευρωπαϊκής Ιστορίας.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω το Δήμο Κοζάνης και το δήμαρχο Λευτέρη Ιωαννίδη όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης και τον πρόεδρο της, κ. Δημόπουλο για την εξαιρετική συνεργασία.

Η Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη υπήρξε από την έναρξη της λειτουργίας της κέντρο της πνευματικής ζωής της  ευρύτερης περιοχής. Είμαι βέβαιη ότι το νέο κτιριακό συγκρότημα, μια βιβλιοθήκη πραγματικά ευρωπαϊκών προτύπων, θα γίνει η νέα δυναμική εστία Γνώσης και Πολιτισμού.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση εργασίας με ΕΥΑΘ, ΠΚΜ και εκπροσώπους επιμελητηρίων είχε η Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου σε ημερίδα στον Ίασμο