Συνέντευξη της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 93,4», στην εκπομπή «Ορθά Κοφτά», και στους δημοσιογράφους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου
Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος : Η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, η κυρία Κατερίνα Νοτοπούλου είναι μαζί μας. Καλημέρα.
Δημοσιογράφος : Καλωσήρθατε, σας ευχαριστούμε που δεχθήκατε την πρόσκληση. Ξεκινάμε με την απόφαση για προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, μια απόφαση για την οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει σχόλια, ωστόσο είναι ένα γεγονός ιδιαίτερης βαρύτητας.
Υφυπουργός: Προφανώς μετά από τόσες ώρες εξαντλητικής διαδικασίας κάτι θα βρήκανε, πιθανότατα αυτά που υποψιαζόμασταν χρόνια. Το στοίχημα σήμερα είναι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας αυτό το παρελθόν της διαφθοράς που κόστισε πάρα πολλά εκατομμύρια στον ελληνικό λαό, αλλά ταυτόχρονα κόστισε και πολιτικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας μας, κράτησαν πολύ πίσω.
Δημοσιογράφος: Πάντως ο κύριος Παπαντωνίου εξερχόμενος, αφού είχε δηλαδή ανακοινωθεί η απόφαση για την προφυλάκιση του, εξερχόμενος από το γραφείο της ανακριτού είπε…
Δημοσιογράφος :Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά, αυτό είπε, και ότι η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία.
Υφυπουργός: Η ελληνική δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, εκείνη αποφασίζει. Σίγουρα πάντως η ελληνική κυβέρνηση δεν καλύπτει πλέον τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Δημοσιογράφος : Ουσιαστικά αυτό που λέει ο κ. Παπαντωνίου ότι κατόπιν της προτροπής Πολάκη οδηγήθηκε αυτός στη φυλακή, και εφαρμόστηκε η προτροπή του.
Υφυπουργός : Δεν τον ανέκρινε ο κ. Πολάκης τον κ. Παπαντωνίου.
Δημοσιογράφος : Ναι, εντάξει, είναι ένα σχόλιο αυτό. Θα περιμένουμε να μάθουμε και άλλα, κυρίως τα αποτελέσματα της ανάκρισης, δεν έχουμε τα στοιχεία εμείς, όντως αυτό είναι γεγονός τα έχουν άλλοι. Ερώτηση, ανησυχείτε στην κυβέρνηση από τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφαση των ιταλών να μην κάνουν αλλαγές στον προϋπολογισμό τους όπως ζητά η Κομισιόν; Είδαμε και σκηνικά τα οποία δεν ξέρω πως να τα χαρακτηρίσω, όταν ακροδεξιός ευρωβουλευτής ιταλός παίρνει από τα χέρια του κ. Μοσκοβισί τις σημειώσεις του και τις χτυπάει με παπούτσι, είναι…
Υφυπουργός : Φαινόμενα των καιρών είναι.
Δημοσιογράφος : Δεν είναι όμως με όρους θεάματος, υπάρχει και ένα πολιτικό συμπέρασμα το οποίο συνάγεται και τουλάχιστον οι ιταλοί δείχνουν να πηγαίνουν την κόντρα στα άκρα. Αυτό μπορεί να στοιχίσει σε εμάς;
Υφυπουργός : Νομίζω ότι η επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης και η προσήλωση της στην εμβάθυνση της ευρωζώνης, των ευρωπαϊκών θεσμών και του ευρωπαϊσμού είναι η μοναδική πρόταση που μπορεί να κρατήσει και την Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη αλλά και να απομονώσει τέτοιου είδους φαινόμενα. Η κάθε χώρα βέβαια ασκεί τη δική της πολιτική, εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να πιέζουμε στην κατεύθυνση αυτή.
Δημοσιογράφος: Πάμε και στο θέμα το Μακεδονικό, και τις εξελίξεις που δρομολογούνται. Πως βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα και σε επίπεδο διαδικασιών με τη γειτονική χώρα, αλλά και σε επίπεδο κυβερνητικής συνοχής. Δημιουργείται κάποιο πρόβλημα θεωρείτε;
Υφυπουργός : Εξαιρετικά αισιόδοξοι είμαστε ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς προχωράμε βήμα-βήμα στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, άμα φυσικά και την αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Σε ότι μας αφορά και ως υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης το επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε μια σειρά από συνεργασίες και συνέργειες στη βάση. Ξεκινήσαμε ήδη να στηρίζουμε την πρωτοβουλία των νομικών με την τριεθνή συνάντηση που θα κάνουν στην Ορεστιάδα, κάποιες διακρατικές άλλες συμφωνίες, ίσως έναν όμιλο εδαφικής συνεργασίας. Θα τα δούμε όλα αυτά τις επόμενες ημέρες, επομένως μόνο αισιόδοξοι είμαστε και με πάρα πολύ δουλειά από κοινού με τις άλλες χώρες, με την γειτονική χώρα προχωρούμε. Σε σχέση με την κυβερνητική συνοχή προφανώς και δε νιώθουμε ότι υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος, είναι ένα ζήτημα στο οποίο έχουμε μια ιδεολογική πάρα πολύ σημαντική διαφορά με τους εταίρους μας, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ήταν γνωστή από την αρχή. Προχωράμε από κοινού διότι αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι η κυβέρνηση από τη στιγμή που βγήκε από τα μνημόνια να ολοκληρώσει την προσπάθεια της για κοινωνική σωτηρία. Όταν έρθει η ώρα για την συζήτηση στη Βουλή θα το δούμε, ας μην προτρέχουμε.
Δημοσιογράφος : Η επόμενη μέρα μετά τις επόμενες εκλογές θα είναι διαφορετική δηλαδή; Το λέω γιατί ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε αν θα κατεβεί αυτός ανεξάρτητα από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, είπε ρωτείστε με αύριο, το αφήνει ανοιχτό, και ταυτοχρόνως ουσιαστικά αυτό που λέει είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση της αριστεράς δε θα χωράει τους ΑΝΕΛ.
Υφυπουργός: Αυτή μάλλον είναι ερώτηση που θα πρέπει να την απευθύνετε στον ίδιο τον κ. Κοτζιά. Εγώ νιώθω την ανάγκη να τον ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα οι βορειοελλαδίτες για τη συνεισφορά του στην εξωτερική πολιτική της χώρας που μας αγγίζει και άμεσα αν θέλετε, καθώς έδωσε τη λύση σε ένα ζήτημα που ταλάνιζε την περιοχή μας για δεκαετίες, και δε θα μπορούσε να έχει γίνει με άλλον στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών πιθανότατα. Με ειλικρίνεια λοιπόν θα πρέπει να δούμε όντως την επόμενη μέρα στο πλαίσιο μιας προγραμματικής βάσης. Η μεταμνημονιακή εποχή μας ανοίγει δρόμους και θα πρέπει να τους αξιοποιήσουμε.
Δημοσιογράφος: Ναι, σε αυτή την εποχή λες και δεν έχουμε μπει ακόμα. Δεν έχουν έρθει ακόμα τα μέτρα είναι η αλήθεια στη Βουλή, τα περιμένουμε.
Υφυπουργός : Χωρίς περικοπές συντάξεων σε αντίθεση με την επιθυμία της κ. Ξαφά όπως την δήλωσε χθες αν άκουσα σωστά.
Δημοσιογράφος : Ναι, εντάξει, από την άλλη όμως υπάρχει αυτό που ονομάζεται πόλεμος προπαγάνδας διότι έγιναν κάποιες δηλώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μεν κατάλαβαν έτσι, οι άλλοι κατάλαβαν αλλιώς. Θεωρείτε δεδομένο ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις;
Υφυπουργός : Νομίζω ότι για αυτό έχει τοποθετηθεί η αρμόδια υπουργός και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Δημοσιογράφος : Εμείς το ευχόμαστε, δεν νομίζω ότι και κανένας λογικός άνθρωπος θα ευχόταν να κοπούν ξανά οι συντάξεις. Ερμηνεύονται διαφορετικά οι δηλώσεις. Σήμερα αν έβλεπες τον Τύπο.
Υφυπουργός : Λέτε παράλογη την Νέα Δημοκρατία κύριε Λυκεσά.
Δημοσιογράφος : Αν είναι παράλογη δεν έχω κανένα πρόβλημα να την πω παράλογη πάντως προσωπικά. Το λέω γιατί οι ερμηνείες στις δηλώσεις Ρέγκλινγκ ήταν ας πούμε κάτι ασύλληπτο.
Και πως αποτυπώνονται στον Τύπο.
Διορθώθηκαν στον ελληνικό Τύπο δέκα φορές αυτές οι δηλώσεις, εντάξει συγγνώμη αυτό δεν είναι απλώς παράλογο, είναι κάτι χειρότερο.
Υφυπουργός : Έτσι ακριβώς. Όπως και το μαύρο της ΕΡΤ που δεν ήταν μαύρο από τον κ. Βορίδη, και μια σειρά από τέτοιου είδους πυροτεχνήματα στον δημόσιο διάλογο που καταδεικνύουν ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα είναι ακριβώς οι περικοπές, είναι λιτότητα, είναι καινούργια μνημόνια, είναι καινούργια βάσανα για την κοινωνία.
Δημοσιογράφος : Μην μου ανοίγετε πληγές, γιατί θα ρωτήσω, εσείς είστε ικανοποιημένη από την ΕΡΤ;
Υφυπουργός : Σίγουρα ως άνθρωπος που αγωνίστηκα πολύ δίπλα στο πλευρό των εργαζομένων βάζω πολύ ψηλά τον πήχη για την σημερινή ΕΡΤ. Γίνονται πάρα πολλά βήματα, θέλει αρκετή δουλειά ακόμα, νομίζω ότι η επόμενη μέρα της ΕΡΤ είναι κάτι που απαιτεί νέα λογική από τους ίδιους τους εργαζόμενους και στο πλαίσιο αυτό κινείται.
Δημοσιογράφος : Πάμε στα της Θεσσαλονίκης. Ναι ιδιαίτερα αυτό το θέμα που συζητούσαμε πριν με τον κ. Στυλιανού, η Θεσσαλονίκη έχει ένα ενδιαφέρον είναι στο κέντρο αυτής της συζήτησης, και το χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης. Προφανώς είναι όμως πανελλαδικής σημασίας, δεν αφορά δηλαδή μόνο το εάν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συμβαίνουν πράγματα.
Πως κρίνετε τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη σε σχέση με την ανομία, σε σχέση με το άσυλο, με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Υφυπουργός : Νομίζω ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί όλο το τελευταίο διάστημα να δημιουργήσει μια εικόνα αταξίας, απουσίας ασφάλειας, προστασίας του πολίτη. Αυτό έρχεται νομίζω σε ευθεία αντιπαράθεση με την πραγματικότητα. Έχουμε επανασύσταση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η Όλγα Γεροβασίλη καταβάλει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια με όλους τους συνεργάτες της, με την ηγεσία της ΕΛΑΣ προκειμένου οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς, και αυτό δεν μπορεί να το παραγνωρίσει κάποιος, δεν το παραγνωρίζουν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Σε σχέση με το δημόσιο πανεπιστήμιο την τακτική, την λογική, και την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη την ξέρουμε, τα συμφέροντα που εξυπηρετεί τα γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Επομένως μόνο στοχευμένη είναι αυτή του η κίνηση σε αυτόν τον χρόνο.
Δημοσιογράφος : Και βάζει βέβαια ανοιχτά το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Υφυπουργός : Αυτά τα συμφέροντα εννοούσα, σε αυτά αναφερόμουν.
Δημοσιογράφος : Ωραία, να το συζητήσουμε αυτό. Υπάρχει όμως ένα κεντρικό θέμα, είναι κεντρικό για την ίδια την κυβέρνηση. Η Συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι ένα θέμα που μπορούμε να συζητήσουμε ελαφρά την καρδία ας πούμε σε ένα καφενείο. Είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα, ενδιαφέρει όλη την κοινωνία. Λέει η Νέα Δημοκρατία, αν δεν αλλάξει το άρθρο 16, αν δεν γίνει δυνατή η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων εμείς δεν συζητάμε καν, άρα δηλαδή πάει στράφι όλη η προσπάθεια.
Υφυπουργός : Αν δεν ξαναβγεί μπροστά η κ. Διαμαντοπούλου προφανώς πετάει και την μπάλα στην εξέδρα όπως είπατε, αλλά νομίζω ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την ίδια τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, δείχνει το αίσθημα ευθύνης που φέρει απέναντι στην ελληνική κοινωνία, ή που δεν φέρει.
Δημοσιογράφος : Θα συμπυκνώσω με μια πολύ απλή φράση που είναι κατανοητή σε όλους το βασικό πρόταγμα της Νέας Δημοκρατίας, τι σας πειράζει εσάς αν παράλληλα με τα δημόσια πανεπιστήμια λειτουργούν και ιδιωτικά;
Υφυπουργός : Αυτό που μας πειράζει είναι να μην λειτουργούν τα δημόσια πανεπιστήμια, να μην υπάρχουν καθηγητές, να κλείνουν τμήματα, να μην υπάρχει στήριξη των ερευνητών, να μην υπάρχουν ερευνητικά προγράμματα που στηρίζουν τους νέους επιστήμονες και παραμένουν στη χώρα τους. Και αυτή ήταν η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Λοιπόν το ελληνικό πανεπιστήμιο αυτή τη στιγμή στήνεται ξανά στα πόδια του, έχει αυξημένους πόρους, έχει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πρόσληψη προσωπικού, δίνει τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες και ερευνητές να μείνουν στη χώρα και να ασχοληθούν με την έρευνα, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες επιβίωσης τους. Άρα εμείς είμαστε με αυτή την πολιτική, και δεν κάνουμε βήμα πίσω σε αυτό.
Δημοσιογράφος : Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.
-Το θέμα της ημέρας.
Δημοσιογράφος : Ναι, θα θέλαμε να μας πείτε για ποιους λόγους υπήρξε η απομάκρυνση του κ. Αγγελίδη, και τι σηματοδοτεί η ανάληψη των καθηκόντων από τον κ. Λουφάκη.
Υφυπουργός : Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι κάθε διοίκηση κρίνεται από την πολιτική ηγεσία με βάση τα πεπραγμένα της. Εμείς επιλέγουμε στη διοίκηση της Ζώνης Καινοτομίας να τοποθετήσουμε τον κ. Λουφάκη ο οποίος απεδέχθη με χαρά την πρόταση μας ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει το όραμα αλλά και τις δυνάμεις του σήμερα, να συνενώσει τις δυνάμεις της πόλης και να δώσει στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας αυτό που τόσα χρόνια λείπει. Πέρα από το όραμα, τη δουλειά και την πράξη. Μια σαφή στοχοθεσία λοιπόν, έχουμε ένα πολύτιμο εργαλείο αν θέλετε στα χέρια μας, πραγματικά μπορεί να μετατρέψει την περιοχή σε πρότυπο υποστήριξης καινοτομίας. Σε αυτή τη συζήτηση όμως θα πρέπει με απόλυτη ειλικρίνεια να μιλήσουμε μεταξύ μας και να δούμε ποια είναι τα λάθη του παρελθόντος, πως κατασπαταλήθηκαν πόροι, γιατί τα τελευταία χρόνια δεν έκανε αυτό που θα μπορούσε να κάνει. Ήταν έλλειψη, αν θέλετε πολιτικής βούλησης από την πλευρά της κυβέρνησης; Δεν ήταν. Θα πρέπει λοιπόν να σχεδιάσουμε και μακροπρόθεσμα, να δούμε το κομμάτι ύπαρξης ενός πολύ μεγάλου θύλακα που θα έρθουν επιχειρήσεις και εκεί έρχονται δίνοντας τους κίνητρα. Να δούμε όμως στήριξη και των νέων επιχειρηματιών και επιστημόνων στο σήμερα, πιθανώς με θερμοκοιτίδες, με startups, και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ένα brand name για την ίδια την πόλη στο εξωτερικό, συνενώνοντας και υποστηρίζοντας όλους τους φορείς καινοτομίας που υπάρχουν και λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην πόλη, με δικές τους προσπάθειες, το ΕΚΕΤΑ, την Τεχνόπολις και μια σειρά από άλλες. Να σχεδιάσουμε λοιπόν με όραμα το αύριο, αλλά να το δουλέψουμε στο σήμερα. Νομίζω ότι αυτό είναι που έλειπε και αυτή την προσπάθεια θα κάνουμε.
Δημοσιογράφος : Εγώ θέλω να ρωτήσω εδώ κ. Νοτοπούλου απλά και ευθέως. Αληθεύει καταρχήν ότι σε μια σύσκεψη η οποία ήταν ευρεία, είπατε ότι αν είναι τα πράγματα να μην λειτουργήσουν καλύτερα να κλείσει;
Υφυπουργός : Ακριβώς αυτό. Και νομίζω ότι ανεξαρτήτως της δικής μου παρουσίας στο υφυπουργείο Εσωτερικών, στον τομέα Μακεδονίας-Θράκης, νομίζω ότι πραγματικά και η ίδια η πόλη αυτό που λέει είναι ότι είναι η τελευταία ευκαιρία της Ζώνης Καινοτομίας, μια ανάσα ζωής.
Δημοσιογράφος : Ζήτησα τη διευκρίνιση γιατί είναι βάση συζήτησης, αυτά που είπατε πριν τα έχουν πει και οι προκάτοχοι σας. Και δεν είχε γίνει τίποτα.
Υφυπουργός :Και για το μετρό είχαν πει όχι μόνο οι προκάτοχοι μου και οι προκάτοχοι άλλων υπουργείων, και για το μετρό και για τον ΟΑΣΘ και για την σύντμηση της σιδηροδρομικής γραμμής προκειμένου να έρχεται το τρένο πιο γρήγορα, είχαν πει επίσης για την σιδηροδρομική Εγνατία. Έλα που τώρα γίνονται πράξη κ. Λυκεσά εδώ και δυόμισι χρόνια.
Δημοσιογράφος : Ωραία, μακάρι να γίνει πράξη και αυτό. Εσείς όταν τηλεφωνήσατε στον κ.Λουφάκη, αυτός δέχτηκε αμέσως; Τι σας είπε; Το ρωτώ, γιατί ο κ.Λουφάκης, δεν είναι κανένας Συριζαίος. Αυτό εχει ενδιαφέρον που δεν είναι κουτσομπολίστικο, δεν είναι μικροπολιτική, είναι καθαρά μέρος της πολιτικής.
Υφυπουργός : Να σας θυμίσω ότι η ελληνική κυβέρνηση με τον κ.Βερναρδάκη να πρωτοστατεί ήταν αυτή που μίλησε και για αποκομματικοποίηση του κράτους, της δημόσιας διοίκησης άρα εδώ μπαίνουν και οι κρίσεις και των διευθυντών και των γενικών γραμματέων. Στο πλαίσιο αυτό κινούμαστε και με όλους τους οργανισμούς. Αλίμονο αν ερχόμασταν να βγάλουμε από τη θέση τους ανθρώπους οι οποίοι προσφέρουν στην πόλη και στην ελληνική κοινωνία. Το αντίθετο. Τους δίνουμε το χώρο και την απόλυτη στήριξη έτσι ώστε να τραβήξουν μπροστά. Σε καμία περίπτωση η αλλαγή δεν είναι τιμωρητική, ή μια κομματική επιλογή, εκτιμούμε ότι μετά και από την πολύ μεγάλη συζήτηση που κάναμε και με τον κ.Λουφάκη, ταιριάζουν τα οράματά μας για την πόλη. Είναι απολύτως αποδεκτός, έχει και το ακαδημαϊκό προφίλ και το επιχειρηματικό, έχει προσφέρει πάρα πολλά στο σύνδεσμο εξαγωγέων και του εύχομαι ειλικρινά καλή επιτυχία.
Δημοσιογράφος : Δέχτηκε εύκολα;
Υφυπουργός : Θα μπορούσατε να κάνετε μια συνέντευξη στον ίδιο.
Δημοσιογράφος : Θα του κάνουμε. Το λέω γιατί, ας τα πούμε καθαρά και στους ανθρώπους, προέρχεται από τη Δεξιά ο κύριος Λουφάκης . Του τηλεφωνεί μια Υπουργός η οποία προέρχεται από την Αριστερά, η οποία μάλιστα εγκαταστάθηκε στο Υπουργείο της εν μέσω πολλών άθλιων σχολίων. Μας ενδιαφέρει λοιπόν το πώς προσλάβατε την αντίδρασή του.
Υφυπουργός : Από ότι μου είπε, μια έκπληξη την ένιωσε, χαίρομαι λοιπόν που τον εξέπληξα ευχάριστα , δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνουμε μπροστά για να διατηρήσουμε μπροστά ανθρώπους που αξίζουν σε αυτή την πόλη και που τη στηρίζουν. Να σας θυμίσω τη συζήτηση για το ΔΣ της ΔΕΘ
-Δημοσιογράφος Ναι με τον κ.Ποζρικίδη, αυτή είναι άλλη ιστορία επίσης γνωστή.
– Γι αυτό την αναφέρω, υπάρχουν και μια σειρά από άλλες.
Δημοσιογράφος :Θέλετε να κάνετε διείσδυση στη Δεξιά της πόλης δηλαδή;
Υφυπουργός : Όχι. Θέλουμε η πόλη, στον ένα χρόνο που τουλάχιστον έχουμε μπροστά μας να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα σε ανθρώπινο δυναμικό και κάθε δυνατότητα που της αφήνουν οι αλλαγές οι δημοσιονομικές, οι γεωστρατηγικές, και να τραβήξει μπροστά. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια εξαιρετική συγκυρία κ.Λυκεσά και κ.Χατζηγεωργίου. Έχουμε την επίλυση του Μακεδονικού ζητήματος, έχουμε την έξοδο από τα μνημόνια, έχουμε μια σειρά από υποδομές και κοινωνικές δομές στην πόλη να προχωράνε και εκεί πρέπει να είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή να μην αφήσουμε ούτε δευτερόλεπτο να πάει χαμένο, και η Θεσσαλονίκη να κάνει όλα αυτά τα βήματα που δεν έκανε τόσα χρόνια.
Και θα επαναλάβω την απάντηση που σας έδωσα στο προηγούμενο ερώτημα. Τα είπανε πολλοί, ναι αλλά δεν τα κάνανε. Εμείς τα κάνουμε.
Δημοσιογράφος : Κοιτάξτε έχει πολύ ενδιαφέρον, γιατί αν ένας δεξιός πραγματοποιήσει ένα αριστερό όραμα , βοηθώντας μια αριστερή κυβέρνηση και τον τόπο φυσικά, αλλά και η κυβέρνηση εισπράττει και τα θετικά και τα αρνητικά. Και τα αρνητικά και τα θετικά . Και αυτό έχει ένα ενδιαφέρον. Και όταν είναι το δεύτερο στη σειρά, η ερώτηση είναι. Η Νοτοπούλου, κάνει διείσδυση στο δεξιό κομμάτι της Θεσσαλονίκης και μάλιστα συγκεκριμένων πολιτικών δεξιών χαρακτηριστικών γιατί έχει κι άλλους στόχους; Για να πάω και στα δημοτικά.
Υφυπουργός : Θα μου επιτρέψετε να αποκαταστήσω την αλήθεια, δεν ξέρω αν θα μας αρέσει αυτό αλλά νομίζω ότι το όραμα της Θεσσαλονίκης για μια πόλη καινοτομίας δεν το οικειοποιείται μόνο η Αριστερα. Τη Ζώνη Καινοτομίας δεν την ίδρυσε η Αριστερά, αυτό όμως που οικειοποιείται η Αριστερά είναι μια καθαρότητα και μια διαφάνεια στην υλοποίηση του οράματος αυτού.
Δημοσιογράφος : Να κλείσουμε με τα αυτοδιοικητικά;
Δημοσιογράφος :Θέλετε να είστε υποψήφια Δήμαρχος;
Υφυπουργός : Θέλουμε να είναι υποψήφιος Δήμαρχος ο κ.Μπουτάρης, γιατί στο πρόσωπό του αποτυπώνεται , δια στόματος πρωθυπουργού πια, η σύγκλιση ενός προοδευτικού μετώπου στην πόλη. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που μας έχουν φέρει το προηγούμενο διάστημα και όταν ήμουν και στην Ανοιχτή Πόλη πιο ενεργή, σε αντιπαράθεση με την πολιτική του νυν δημάρχου. Δεν μπορεί κανένας όμως, παρα να συμπαραταχθεί απόλυτα με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης στη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να φέρει έναν αέρα δημοκρατίας στην πόλη, έναν αέρα ελευθερίας, έναν αέρα προόδου και να αφήσουμε πίσω το σκοταδισμό. Εξάλλου, με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης έχουμε συνεργαστεί πάρα πολύ στενά τα δύο προηγούμενα χρόνια , πολλά από τα ζητήματα του δήμου που τους ταλάνιζαν νομίζω ότι βρήκαν μια διέξοδο, από τη στήριξη της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής και το Μουσείο Ολοκαυτώματος, μέχρι μια σειρά από ζητήματα της καθημερινότητας.
Δημοσιογράφος : Αν δεν είναι υποψήφιος όμως ο κ.Μπουτάρης;
Δημοσιογράφος :Εγώ δεν το δέχομαι. Ξέρετε επειδή οι δημοσιογράφοι , αρεσκόμαστε πολύ στο να κάνουμε σχόλια, από αυτά που γνωρίζουμε, έχω δει συναδέλφους να καταλήγουν και να λένε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, εγώ είμαι στο 50-50 δεν ξέρω, θα αποφασίσει αυτός και θα το μάθουμε, αλλά υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο που είπε και η Ευγενία.
Υφυπουργός: Το αν θα είναι υποψήφιος ή όχι, προφανώς και αποτελεί μια προσωπική και πολιτική επιλογή του ίδιου του δημάρχου. Από τη μεριά μας έχει τη στήριξη και την επιθυμία να είναι.
Δημοσιογράφος: Αλλά πιστεύετε ότι πρέπει να ανακοινωθούν συντόμως οι αποφάσεις του;
Υφυπουργός : Πιστεύουμε ότι πάρα πολύ σύντομα θα πρέπει να φτιαχτεί το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας άρα προφανώς…. Έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος για τα αυτοδιοικητικά. Εξάλλου, όπως είπε και ένας συνάδελφός σας, το διάβασα τις προάλλες, παράγουμε περισσότερους υποψηφίους σε αυτή την πόλη, από όσους μπορούμε να καταναλώσουμε. Προσωπικά έχω τη βεβαιότητα, ότι ο δικός μας χώρος θα εκφραστεί με το πρόσωπο του κ.Μπουτάρη επικεφαλής.
Δημοσιογράφος : Αυτό είναι εκτίμηση ή επιθυμία; Πιο πολύ επιθυμία αντιλαμβάνομαι.
Υφυπουργός : Όχι, έχω την πεποίθηση.
Δημοσιογράφος : Έχετε την πεποίθηση…εντάξει, ας ελπίσω ότι η πεποίθηση δεν εδράζεται μόνο στην επιθυμία αλλά και σε πληροφορίες. Παρά ταύτα, υπάρχει ένα χάος το οποίο εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο αυτή τη στιγμή στη ΝΔ..
Υφυπουργός :Εχει μπερδευτεί λίγο η ΝΔ, μας έχει μπερδέψει
Δημοσιογράφος :Ο καθένας παθαίνει αυτά που φτιάχνει, αλλά δεν είναι μόνο εκεί, νομίζω υπάρχουν και άλλοι που ενδιαφέρονται.
Υφυπουργός : Νομίζω ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει αυτή η πόλη είναι το πως οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι προσωπικές ατζέντες μπαίνουν μπροστά και μας ταλανίζουν σε βάρος ακόμη και του προγράμματος και της ίδιας της δεξιάς. Είναι διαφορετικό να αντιπαρατίθεσαι με μια παραφιλολογία και ένα κουτσομπολιό στην πόλη και είναι διαφορετικό να αντιπαρατίθεσαι με ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για το πρόγραμμα. Υπάρχει ένα κουτσομπολιό.
Δημοσιογράφος : Ναι εντάξει, σήμερα ο κ.Μπουτάρης συναντάει τον κ.Ψωμιάδη. Εσείς θα τον συναντούσατε;
Υφυπουργός : Σε καμία των περιπτώσεων. Δεν του δίνω καν το χέρι μου στο δρόμο, όταν τον συναντώ. Θεωρώ απαράδεκτο αυτή τη στιγμή το ότι ο κ.Ψωμιάδης αλωνίζει την πόλη, είτε ως υποψήφιος δήμαρχος είτε ως επίσημος στις εξέδρες των επισήμων. Δεν το καταλαβαίνω, δεν το κατανοώ και προσωπικά δεν το δέχομαι. Δεν ξεχνάμε τα σαρανταπεντάρια.
Δημοσιογράφος: Θα πάτε στην εξέδρα τώρα της 28ης ;
Υφυπουργός : Θα πάω στην εξέδρα της Δράμας.
Θα πάω στη Δράμα. Το επόμενο διάστημα ξεκινάω μια πολύ συγκροτημένη περιοδεία , ήδη έχει ξεκινήσει ατύπως, θα ξεκινήσουμε λοιπόν από ανατολική Μακεδονία και Θράκη , μετά τη Δράμα έρχεται Κομοτηνή , Ροδόπη, Ξάνθη και μετά θα περάσουμε και από Αλεξανδρούπολη όχι τοσο για εθιμοτυπικές συναντήσεις με τους φορείς , αυτές τις έχουμε κάνει ήδη όσο ήμουν και στο γραφείο του Πρωθυπουργού, αλλά πραγματικά σε επίπεδο δουλειάς, μαζί και με τον κ.Αγγελόπουλο από το γραφείο του πρωθυπουργού, να επιλύσουμε όλες τις εκκρεμότητες και να ξεκολλήσουμε όσα ζητήματα δεν έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Μπορώ να σας καλέσω σε μια εκδήλωση;
Δημοσιογράφος : Βεβαίως..
Υφυπουργός : Στο Υπουργείο κάνουμε μια προσπάθεια, να συμβάλλουμε και το επιθυμούμε αυτό σθεναρά, να συμβάλλουμε στο δημόσιο διάλογο για το πραγματικό παρελθόν της πόλης, αλλά και για το μέλλον της έτσι όπως θέλουμε να το σχεδιάσουμε. Έτσι, ανοίγουμε έναν κύκλο εκδηλώσεων και συζητήσεων. Τη Δευτέρα, 29 Οκτώβρη, κάνουμε μια εκδήλωση, στο Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης , με θέμα τομές στην Ιστορία, η Θεσσαλονίκη από το 1912 στο 1944. Και θα συζητήσουμε ακριβώς το ιστορικό πλαίσιο αυτής της καθοριστικής περιόδου, την απελευθέρωση του 1922, την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στον εθνικό κορμό, τη μετάβαση της πόλης από το κομμάτι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στο ελληνικό κράτος την περίοδο του μεσοπολέμου, την υποδοχή των προσφύγων . Πως όλη αυτή η περίοδος στιγμάτισε τη Θεσσαλονίκη του σήμερα. Και αυτό ακριβώς σας διαβεβαιώ ότι θα το κάνουμε με θάρρος και με ειλικρίνεια.
Δημοσιογράφος : Να σας ευχαριστήσουμε πολύ κ.Νοτοπούλου για το χρόνο σας και την καλοσύνη να απαντήσετε σε όλα τα ερωτήματα.
Υφυπουργός : Και εγώ για την πρόσκληση.