Ολοκαύτωμα Χορτιάτη-Μήνυμα ΥΜΑΘ

ypes press002
ypes press002

Η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου παραβρέθηκε σήμερα Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018, στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 74 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.

Το μήνυμα της Υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης με αφορμή τις σημερινές εκδηλώσεις :

 

“74 χρόνια πριν, οι Γερμανοί Ναζί με τη βοήθεια των δοσίλογων συνεργατών τους εισέβαλαν σε αυτό το χωριό και το παρέδωσαν σε ένα πρωτοφανές Ολοκαύτωμα.

150 άνθρωποι “εκάησαν ζώντες” .

Ο τόπος μύρισε καπνό και σάρκα,  η ατμόσφαιρα γέμισε από τη φρίκη της ψυχρής τρέλας του ναζισμού. Και έγινε ο Χορτιάτης τόπος θανάτου, φόβου, φρίκης.

Το χωριό πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος για την αντιστασιακή του δράση.

74 χρόνια μετά, με πρόθεση απόδοσης τιμής σε εκείνους τους νεκρούς διαπιστώνουμε ότι η κρίση των ιδεολογικών αξιών παράλληλα με την κοινωνικοοικονομική κρίση, η βαθιά υποκριτική εξίσωση των ” άκρων” αποτελούν πολιτικά χαρακτηριστικά των αντιδραστικών κοινωνικών δυνάμεων και επανεμφανίζονται με δυναμική που τρομάζει.

Τα όπλα του λαϊκισμού και του κλασικού φασισμού ευνοούν την προσέγγιση ακροδεξιών θυλάκων  θέτοντας ευθέως θέμα προστασίας της σύγχρονης δημοκρατίας.

74 χρόνια μετά δεν τιμούμε μόνο με εκδηλώσεις. Καλούμε τη νέα γενιά να μην απορρίψει τον κόσμο συνολικά κι άκριτα.

Την καλούμε να πάρουμε μαζί τη σκυτάλη του αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία. Να συνειδητοποιήσουμε την έλλογη ανάγκη για την περιφρούρηση και ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών.

Ας  γυρίσουμε την πλάτη σε φωνές που μιλανε για άσκηση της πολιτικής με βία και πόλεμο.

Οι νέοι άνθρωποι και όλοι οι σκεπτόμενοι πολίτες να διατηρήσουμε τη συλλογική μνήμη και να συμβάλλουμε στην εξεύρεση ιδεών και λύσεων για μια καλύτερη κοινωνία , κατέχοντας την ιστορία και αντλώντας διδάγματα από αυτήν”.

 

 

Προηγούμενο άρθροΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός ΥΜΑΘ Κατερίνας Νοτοπούλου, στη συνέντευξη τύπου για την 83η ΔΕΘ