Άρθρο της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης)
Η Δ.Ε.Θ. Helexpo, ως εθνικός εκθεσιακός φορέας και με τη βοήθεια του υψηλού πολιτιστικού, επιχειρηματικού και εμπορικού προφίλ που έχει δομήσει τα τελευταία χρόνια, αντικατοπτρίζει τις διεθνείς σχέσεις και δυναμικές που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μέσω του δικτύου επαφών και συνεργασιών που αναπτύσσει, ανοίγει νέες επιχειρηματικές διαδρομές για τον Έλληνα παραγωγό, με προφανές όφελος για τις εξαγωγές, αλλά και για τον Έλληνα επαγγελματία, προωθώντας τη δουλειά του στις χώρες που συμμετέχουν.
Η φετινή χρονιά έχει ανακηρυχτεί ως έτος φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας, και σ’ αυτό το πλαίσιο η Δ.Ε.Θ. Helexpo έθεσε τη Ρωσία ως τιμώμενη χώρα της φετινής 81ης διοργάνωσης. Η Ρωσία απάντησε με τη συμμετοχή δεκάδων μεγάλων επιχειρήσεων, αποδεικνύοντας έτσι το ρωσικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, το οποίο εκδηλώνεται για αρκετούς τομείς της οικονομίας μας, με κυριότερους ανάμεσά τους τον τουριστικό τομέα και την αγροτική μας παραγωγή. Το ρωσικό ενδιαφέρον έλκει επίσης η αναβαθμισμένη πολιτικά θέση της Ελλάδας ως πύλη εισόδου προς την Ευρώπη, χαρακτηριστικό που θεωρούν σημαντικό και άλλες χώρες που δραστηριοποιούνται οικονομικά στην ευρύτερη περιοχή.
Καθώς η Ρωσία είναι μια πολυπληθής χώρα, με μεγάλη οικονομική δυνατότητα, τα οφέλη της ενίσχυσης των σχέσεών μας για την ελληνική οικονομία είναι προφανή. Οι εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες που προτίμησαν τη χώρα μας για τις διακοπές τους, μας έδωσαν φέτος μια ένδειξη για το μέγεθος με το οποίο η Ρωσία μπορεί να συμμετέχει στην οικονομική μας προσπάθεια. Η φετινή Δ.Ε.Θ., δίνει τη δυνατότητα στον Έλληνα επαγγελματία να έρθει σε επαφή με τους Ρώσους ομολόγους του, να ενημερωθεί για τις δυνατότητες επαφών και συνεργασιών που διανοίγονται, και να αποκτήσει την οπτική και τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά σ’ αυτές.
Καθώς τα προφανή κέρδη της καλύτερης συνεννόησης ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ρωσία πιέζουν έντονα τα γεωπολιτικά εμπόδια που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν, και με τις πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή να ευνοούν την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών μας, αποτελεί εξαιρετική, κατά τη γνώμη μου, επένδυση για τον Έλληνα επιχειρηματία και επαγγελματία, η ενεργή τοποθέτησή του στο εξελισσόμενο σκηνικό.
Πρέπει εδώ να τονίσω, ότι παρόμοιες ευκαιρίες επαφών και συνεργασιών ανοίγονται και με τη Νότια Κορέα, την Τουρκία, το Ιράν και τις άλλες 13 διεθνείς συμμετοχές της 81ης Δ.Ε.Θ., και δεν περιορίζονται στη Ρωσία. Στόχος μας είναι το δίκτυο επαφών και συνεργασιών που αναπτύσσεται να διευρύνεται συνεχώς.
Ένα άλλος σημαντικός στόχος της Δ.Ε.Θ. είναι να ενημερώνει τους συμμετέχοντες από το εξωτερικό για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, όπως και της Μακεδονίας και της Θράκης, τα οποία την τοποθετούν στο επιχειρηματικό, επιστημονικό και τεχνολογικό επίκεντρο των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αυτά τα πλεονεκτήματα αποτελούν συμπληρωματικά κεφάλαια της ελληνικής επιχειρηματικότητας και η Δ.Ε.Θ. βοηθά στην ανάδειξή τους.
Από την πλευρά μου, θέλοντας το ΥΜΑΘ να βοηθήσει στην ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και στην τοποθέτησή τους στο νέο διεθνές οικονομικό σκηνικό που διαμορφώνεται, επέλεξα η παρουσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στην 81η Έκθεση, να είναι ενημερωτική και όχι εθιμοτυπική, και στο περίπτερο του ΥΜΑΘ να δίνονται κατευθύνσεις, πληροφορίες και συμβουλές, για το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο και το πώς αυτός μπορεί να ενισχύσει καθοριστικά τον Έλληνα επιχειρηματία.
Το γεωπολιτικό και ιστορικό δικαίωμα του τόπου μας είναι να αποτελεί «σταυροδρόμι» ευκαιριών και ανάπτυξης. Με τη συνέργεια όλων μας αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί και να μας οδηγήσει οριστικά έξω από την κρίση.
Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά
Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης)n