Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, η ημερίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης “Ενημέρωση για το πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016”, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με κεντρικό εισηγητή του πλαισίου του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Λόη Λαμπριανίδη.
Στην εισήγησή της, η Υφυπουργός κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τόνισε ότι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, η ανάδειξη της Μακεδονίας και της Θράκης σε επίκεντρο της Οικονομικής Δραστηριότητας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, και η ευημερία των πολιτών, είναι ο βασικός στόχος του νέου Αναπτυξιακού Νόμου όπως και το κύριο όραμα που διέπει το σημερινό ΥΜΑΘ.
Το πλήρες κείμενο της εισήγησης της Υφυπουργού:
ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ
Κύριε Γενικέ, Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στη Θεσσαλονίκη και στη σημερινή εκδήλωση, που σηματοδοτεί το ξεκίνημα της εφαρμογής του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου.
Η ενημερωτική αυτή ομιλία γίνεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που είναι μια γιορτή ανάπτυξης και καινοτομίας. Με αυτό τον τρόπο, δένει συμβολικά, και εν «είδει οιωνού» αν θέλετε, το όραμα της Διεθνούς Έκθεσης, με το Όραμα του Νέου Αναπτυξιακού. Είναι μια σύνδεση καθόλου τυχαία, γιατί οι στόχοι αλλά και οι διαδρομές είναι κοινοί: Όπως η Έκθεση έχει ως στόχο της να αναδείξει την μικρομεσαία δυναμικότητα και καινοτομία, και να δημιουργήσει ένα μεγάλο πλέγμα συνεργασιών και επαφών, έχοντας πάντοτε ως πρόθεσή της και την πλήρη διάχυση των ωφελειών τους προς την Κοινωνία, με τον ίδιο τρόπο ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος έχει, ως στόχο του, μια Ανάπτυξη βασισμένη στη δύναμη και τη δυναμική των πολλών, σε ένα πλέγμα συνεργασιών ανάμεσα στους παραγωγικούς και επαγγελματικούς τομείς.
Οι εποχές που λίγοι ημέτεροι εισέπρατταν την μερίδα του λέοντος έληξαν. Η περίοδος που η περιφέρεια αντιμετωπιζόταν με καθρεφτάκια και χάντρες πέρασε. Ο νέος αναπτυξιακός αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα. Στηρίζει τη μικρομεσαία επιχείρηση, τους νέους επιστήμονες, την καινοτομία, την εξωστρέφεια. Δεν υπάρχουν προνομιούχοι στην κατανομή των κονδυλίων. Στηρίζουμε τις δράσεις και τις προτάσεις με τον υψηλότερο συντελεστή απόδοσης, τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μέσω και του νέου αναπτυξιακού, οικοδομούμε μια νέα υγιή σχέση με την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα.
Ο αξιότιμος καθηγητής κύριος Λαμπριανίδης, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (και οι συνεργάτες του), θα μας δώσει σε λίγο τις λεπτομέρειες. Πριν όμως ξεκινήσει, θα ήθελα να σας μεταφέρω κάποια πράγματα για την αναπτυξιακή σπουδαιότητα του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, τμήματος σήμερα του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο παραμένει όμως ισχυρός πυλώνας της κυβερνητικής παρουσίας στη Βόρεια Ελλάδα.
Θα ήθελα να σας μεταφέρω λοιπόν, αγαπητές κυρίες και κύριοι, ότι η ενδυνάμωση και η ανάδειξη της Οικονομίας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Βόρειας Ελλάδας, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών μας, η προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, η ανάδειξη της Μακεδονίας και της Θράκης σε επίκεντρο της Οικονομικής Δραστηριότητας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ως απώτεροι στόχοι, και φυσικά η ευημερία των πολιτών μας, των Ελλήνων πολιτών, είναι το κύριο όραμα που διέπει το σημερινό ΥΜΑΘ και βασικός στόχος των προσπαθειών μας.
Παραλάβαμε και εμείς, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις κυβερνητικών δομών, ένα ΥΜΑΘ που είχε υποβιβαστεί, σε μια σκιά του παλιότερου εαυτού του, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και στόχους. Ένα ΥΜΑΘ που είχε αποδυναμωθεί τόσο που, κάποιοι, όταν το ανέλαβα, ειρωνεύονταν το λόγο ύπαρξής του. Κάποιοι άλλοι θα επέλεγαν ίσως να μείνουν αδρανείς, όπως έγινε κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, ή να ασχοληθούν μόνο με τον συμβολικό ρόλο του Υπουργείου, όπως κάποιοι πίεσαν έντονα και εμάς να κάνουμε, για να «μη μπούμε στα χωράφια τους».
Όμως εμείς, εγώ και οι λιγοστοί συνεργάτες μου που αποτελούν το δυναμικό του σημερινού Υφυπουργείου, επιλέξαμε το ΥΜΑΘ να μη παραμείνει αμέτοχος παρατηρητής σε κανένα σημαντικό θέμα, ούτε φυσικά στο σημαντικότατο θέμα της Οικονομίας της Μακεδονίας και της Θράκης. Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε ενεργά, και να δώσουμε κίνηση σε κάθε άξονα με τον οποίο είμαστε σε επαφή. Αποφασίσαμε, όπως είναι η θέληση του Ελληνικού λαού, την οποία εξέφρασε με την ψήφο του δύο φορές, να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπήρχαν. Τολμήσαμε ακόμη και να υπερβούμε κάποιες φορές το στενό πεδίο των αρμοδιοτήτων μας, με σκοπό να δώσουμε μια επιπλέον ώθηση, στην οικονομία της Μακεδονίας και της Θράκης, μια Μακεδονία και Θράκη, που –όπως δυστυχώς είμαι αναγκασμένη να τονίσω και να επαναλάβω- έμοιαζαν να έχουν αφεθεί στις τύχες τους από το προηγούμενο καθεστώς.
Οφείλω λοιπόν να σας καταθέσω, ενδεικτικά έστω, αλλά πολύ χαρακτηριστικά, κάποιες ολοκληρωμένες μέχρι τώρα πρωτοβουλίες μας:
- Ανοίξαμε το ΥΜΑΘ και το συνδέσαμε με την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα. Και, όπως νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, η πόρτα του γραφείου μου παραμένει ανοιχτή για κάθε σοβαρή πρόταση και κάθε σημαντική πρωτοβουλία, ενώ προχωρούμε σε περισσότερες επαφές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ώστε να ωφεληθεί η τοπική επιχειρηματικότητα.
- Επιδιώξαμε και πετύχαμε την επιτάχυνση του ρυθμού για την ολοκλήρωση των επιχειρηματικών σχεδίων του προηγούμενου Αναπτυξιακού, που ήταν καθηλωμένη.
- Πετύχαμε επίσης το ΥΜΑΘ να ενταχθεί στο Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί πλέον αυτοδύναμα, και όχι περιμένοντας από την Αθήνα, να ολοκληρώνει επενδυτικά προγράμματα.
- Σας αναφέρω επιπλέον ότι τον τελευταίο μήνα του 2015, σε μια αγορά που στέναζε από την έλλειψη ρευστότητας, εκταμιεύσαμε και διοχετεύσαμε 13,5 εκατομμύρια ευρώ προς βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, ενταγμένες στον προηγούμενο αναπτυξιακό, διαδικασίες και αυτές καθηλωμένες επί μακρόν.
- Επιτρέψτε μου να προσθέσω εδώ, προς ενημέρωσή σας, ότι η επιτάχυνση και η ολοκλήρωση των διαδικασιών στην οποία εργαστήκαμε, διασφάλισε 15,432 υφιστάμενες θέσεις και δημιούργησε επιπλέον 1,336 νέες θέσεις εργασίας.
Ένας μεγάλος αριθμός θέσεων, λοιπόν, αγαπητοί φίλοι, και μια σειρά από επιχειρήσεις, παραμένουν ισχυρές επειδή προσπαθήσαμε. Επειδή τολμήσαμε, να ξαναφτιάξουμε ένα μεγάλο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, και ας μην έχει σήμερα τον πλήρη τίτλο του Υπουργείου. Και περιορίζομαι μόνο στις πρωτοβουλίες και στις δράσεις του οικονομικού τομέα, που συνάδουν με το πνεύμα της σημερινής ομιλίας, μη θέλοντας να σας κουράσω με όλο το υπόλοιπο πλέγμα των δραστηριοτήτων του ΥΜΑΘ.
Σεβαστήκαμε τη μεγάλη ιστορία του, τον μεγάλο εθνικό του ρόλο του, το γεγονός ότι η Μακεδονία και η Θράκη είναι πηγές μεγάλου πλούτου και μεγάλης δυναμικής για την Ελλάδα, και οφείλουμε να τις θέτουμε ασταμάτητα στο κέντρο της κυβερνητικής προσοχής.
Ακολουθώντας το όραμα που ο Πρωθυπουργός μας, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και ο αρχηγός της δικής μου παράταξης, ο Πάνος Καμμένος, έχουν θέσει ως στόχο,
πιστεύω ότι την Ελλάδα θα την βγάλει από την κρίση η επιχειρηματικότητα, ο επαγγελματίας, ο νέος επιστήμονας, ο εργαζόμενος που θέλει να παράγει,
όλοι εκείνοι που μέχρι χθες ήθελαν να δημιουργήσουν, αλλά το απερχόμενο καθεστώς δεν τους επέτρεπε. Η σημερινή κυβέρνηση πιστεύει στην επιχειρηματικότητα, πιστεύει στον νέο επιστήμονα, πιστεύει στον Έλληνα, κάτι όπως θα διαπιστώσετε, εκφράζεται και ξεκάθαρα μέσα από τον Νέο Αναπτυξιακό.
Ας απόδειξη της πεποίθησής αυτής, θα ήθελα να καταθέσω δύο ενδεικτικά γεγονότα, που σχετίζονται με τις δικές μου δράσεις, αλλά και με την Δ.Ε.Θ., στην οποία βρισκόμαστε:
Το πρώτο είναι ότι καθώς γνώριζα ότι η Διεθνής Έκθεση περιορίζεται και χάνει δυναμική, εξαιτίας ενός συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, προώθησα την τροποποίηση που επιτρέψει στη ΔΕΘ να ξεφύγει από τις γραφειοκρατικές δεσμεύσεις, και να λειτουργεί πλέον με κριτήρια του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στις διεθνείς αγορές.
Με αυτό τον τρόπο, πιστεύω ότι βοηθάμε καθοριστικά στη διεθνοποίησή της, η οποία γίνεται υπό συνθήκες μεγάλου ανταγωνισμού.
Το δεύτερο είναι ότι στο Διοικητικό συμβούλιο της Δ.Ε.Θ., επέλεξα να μη τοποθετηθεί συνεργάτης δικός μου, του ΥΜΑΘ, όπως προέβλεπε ο νόμος, αλλά παραχώρησα τη θέση αυτή στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, ώστε να τοποθετήσουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Θ. Helexpo, έναν άνθρωπο των επιμελητηρίων. Με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι βοήθησα στη μεγαλύτερη σύνδεση και ενσωμάτωση της ΔΕΘ στην πραγματικότητα ολόκληρης της Ελλάδας.
Σας μεταφέρω για ακόμη μια φορά το μήνυμα, ότι η ουσιαστική αναβάθμιση του Μακεδονίας-Θράκης, του ΥΜΑΘ, θα μας επιτρέψει να διοχετεύσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα οφέλη του Νέου Αναπτυξιακού σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, και για αυτό κρίνεται αναγκαία. Είμαστε και θα είμαστε αρωγοί, συμπαραστάτες, και αποφασιστικός παράγοντας, στην προώθηση και στην ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων στον βορειοελλαδικό χώρο.
Θέλω να ευχαριστήσω, την Κυβέρνηση, που ενδιαφέρεται πραγματικά για τη Μακεδονία και τη Θράκη, κάτι που θα ενισχυθεί σημαντικά και με την παρουσία του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη.
Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Οικονομικών, και τον Γενικό Γραμματέα του, για την τιμή που μας κάνουν σήμερα με την παρουσία τους εδώ, και να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στο δύσκολό τους έργο.
Θέλω να ευχαριστήσω, μέσα από την καρδιά μου, το προσωπικό του ΥΜΑΘ, τις διευθύνσεις του, και όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί μας, για την εξαιρετική τους δουλειά, που με την ποιότητά της, μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε κάθε στόχο, όσο δύσκολος και αν φαίνεται.
Θέλω, τέλος, να μεταφέρω τις ευχαριστίες μου σε όλους εσάς, που παραβρίσκεστε σήμερα εδώ, για να ενημερωθείτε και να συμμετέχετε. Από την 1η Οκτώβρη, σε λίγες δηλαδή μέρες, ξεκινάει η υποβολή προτάσεων στα βασικά καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου.
Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, η ημερίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης “Ενημέρωση για το πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016”, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με κεντρικό εισηγητή του πλαισίου του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Λόη Λαμπριανίδη.
Στην εισήγησή της, η Υφυπουργός κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τόνισε ότι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, η ανάδειξη της Μακεδονίας και της Θράκης σε επίκεντρο της Οικονομικής Δραστηριότητας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, και η ευημερία των πολιτών, είναι ο βασικός στόχος του νέου Αναπτυξιακού Νόμου όπως και το κύριο όραμα που διέπει το σημερινό ΥΜΑΘ.
* Το πλήρες κείμενο της εισήγησης της Υφυπουργού
ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ
Κύριε Γενικέ, Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στη Θεσσαλονίκη και στη σημερινή εκδήλωση, που σηματοδοτεί το ξεκίνημα της εφαρμογής του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου.
Η ενημερωτική αυτή ομιλία γίνεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που είναι μια γιορτή ανάπτυξης και καινοτομίας. Με αυτό τον τρόπο, δένει συμβολικά, και εν «είδει οιωνού» αν θέλετε, το όραμα της Διεθνούς Έκθεσης, με το Όραμα του Νέου Αναπτυξιακού. Είναι μια σύνδεση καθόλου τυχαία, γιατί οι στόχοι αλλά και οι διαδρομές είναι κοινοί: Όπως η Έκθεση έχει ως στόχο της να αναδείξει την μικρομεσαία δυναμικότητα και καινοτομία, και να δημιουργήσει ένα μεγάλο πλέγμα συνεργασιών και επαφών, έχοντας πάντοτε ως πρόθεσή της και την πλήρη διάχυση των ωφελειών τους προς την Κοινωνία, με τον ίδιο τρόπο ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος έχει, ως στόχο του, μια Ανάπτυξη βασισμένη στη δύναμη και τη δυναμική των πολλών, σε ένα πλέγμα συνεργασιών ανάμεσα στους παραγωγικούς και επαγγελματικούς τομείς.
Οι εποχές που λίγοι ημέτεροι εισέπρατταν την μερίδα του λέοντος έληξαν. Η περίοδος που η περιφέρεια αντιμετωπιζόταν με καθρεφτάκια και χάντρες πέρασε. Ο νέος αναπτυξιακός αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα. Στηρίζει τη μικρομεσαία επιχείρηση, τους νέους επιστήμονες, την καινοτομία, την εξωστρέφεια. Δεν υπάρχουν προνομιούχοι στην κατανομή των κονδυλίων. Στηρίζουμε τις δράσεις και τις προτάσεις με τον υψηλότερο συντελεστή απόδοσης, τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μέσω και του νέου αναπτυξιακού, οικοδομούμε μια νέα υγιή σχέση με την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα.
Ο αξιότιμος καθηγητής κύριος Λαμπριανίδης, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (και οι συνεργάτες του), θα μας δώσει σε λίγο τις λεπτομέρειες. Πριν όμως ξεκινήσει, θα ήθελα να σας μεταφέρω κάποια πράγματα για την αναπτυξιακή σπουδαιότητα του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, τμήματος σήμερα του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο παραμένει όμως ισχυρός πυλώνας της κυβερνητικής παρουσίας στη Βόρεια Ελλάδα.
Θα ήθελα να σας μεταφέρω λοιπόν, αγαπητές κυρίες και κύριοι, ότι η ενδυνάμωση και η ανάδειξη της Οικονομίας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Βόρειας Ελλάδας, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών μας, η προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, η ανάδειξη της Μακεδονίας και της Θράκης σε επίκεντρο της Οικονομικής Δραστηριότητας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ως απώτεροι στόχοι, και φυσικά η ευημερία των πολιτών μας, των Ελλήνων πολιτών, είναι το κύριο όραμα που διέπει το σημερινό ΥΜΑΘ και βασικός στόχος των προσπαθειών μας.
Παραλάβαμε και εμείς, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις κυβερνητικών δομών, ένα ΥΜΑΘ που είχε υποβιβαστεί, σε μια σκιά του παλιότερου εαυτού του, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και στόχους. Ένα ΥΜΑΘ που είχε αποδυναμωθεί τόσο που, κάποιοι, όταν το ανέλαβα, ειρωνεύονταν το λόγο ύπαρξής του. Κάποιοι άλλοι θα επέλεγαν ίσως να μείνουν αδρανείς, όπως έγινε κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, ή να ασχοληθούν μόνο με τον συμβολικό ρόλο του Υπουργείου, όπως κάποιοι πίεσαν έντονα και εμάς να κάνουμε, για να «μη μπούμε στα χωράφια τους».
Όμως εμείς, εγώ και οι λιγοστοί συνεργάτες μου που αποτελούν το δυναμικό του σημερινού Υφυπουργείου, επιλέξαμε το ΥΜΑΘ να μη παραμείνει αμέτοχος παρατηρητής σε κανένα σημαντικό θέμα, ούτε φυσικά στο σημαντικότατο θέμα της Οικονομίας της Μακεδονίας και της Θράκης. Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε ενεργά, και να δώσουμε κίνηση σε κάθε άξονα με τον οποίο είμαστε σε επαφή. Αποφασίσαμε, όπως είναι η θέληση του Ελληνικού λαού, την οποία εξέφρασε με την ψήφο του δύο φορές, να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπήρχαν. Τολμήσαμε ακόμη και να υπερβούμε κάποιες φορές το στενό πεδίο των αρμοδιοτήτων μας, με σκοπό να δώσουμε μια επιπλέον ώθηση, στην οικονομία της Μακεδονίας και της Θράκης, μια Μακεδονία και Θράκη, που –όπως δυστυχώς είμαι αναγκασμένη να τονίσω και να επαναλάβω- έμοιαζαν να έχουν αφεθεί στις τύχες τους από το προηγούμενο καθεστώς.
Οφείλω λοιπόν να σας καταθέσω, ενδεικτικά έστω, αλλά πολύ χαρακτηριστικά, κάποιες ολοκληρωμένες μέχρι τώρα πρωτοβουλίες μας:
- Ανοίξαμε το ΥΜΑΘ και το συνδέσαμε με την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα. Και, όπως νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, η πόρτα του γραφείου μου παραμένει ανοιχτή για κάθε σοβαρή πρόταση και κάθε σημαντική πρωτοβουλία, ενώ προχωρούμε σε περισσότερες επαφές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ώστε να ωφεληθεί η τοπική επιχειρηματικότητα.
- Επιδιώξαμε και πετύχαμε την επιτάχυνση του ρυθμού για την ολοκλήρωση των επιχειρηματικών σχεδίων του προηγούμενου Αναπτυξιακού, που ήταν καθηλωμένη.
- Πετύχαμε επίσης το ΥΜΑΘ να ενταχθεί στο Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί πλέον αυτοδύναμα, και όχι περιμένοντας από την Αθήνα, να ολοκληρώνει επενδυτικά προγράμματα.
- Σας αναφέρω επιπλέον ότι τον τελευταίο μήνα του 2015, σε μια αγορά που στέναζε από την έλλειψη ρευστότητας, εκταμιεύσαμε και διοχετεύσαμε 13,5 εκατομμύρια ευρώ προς βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, ενταγμένες στον προηγούμενο αναπτυξιακό, διαδικασίες και αυτές καθηλωμένες επί μακρόν.
- Επιτρέψτε μου να προσθέσω εδώ, προς ενημέρωσή σας, ότι η επιτάχυνση και η ολοκλήρωση των διαδικασιών στην οποία εργαστήκαμε, διασφάλισε 15,432 υφιστάμενες θέσεις και δημιούργησε επιπλέον 1,336 νέες θέσεις εργασίας.
Ένας μεγάλος αριθμός θέσεων, λοιπόν, αγαπητοί φίλοι, και μια σειρά από επιχειρήσεις, παραμένουν ισχυρές επειδή προσπαθήσαμε. Επειδή τολμήσαμε, να ξαναφτιάξουμε ένα μεγάλο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, και ας μην έχει σήμερα τον πλήρη τίτλο του Υπουργείου. Και περιορίζομαι μόνο στις πρωτοβουλίες και στις δράσεις του οικονομικού τομέα, που συνάδουν με το πνεύμα της σημερινής ομιλίας, μη θέλοντας να σας κουράσω με όλο το υπόλοιπο πλέγμα των δραστηριοτήτων του ΥΜΑΘ.
Σεβαστήκαμε τη μεγάλη ιστορία του, τον μεγάλο εθνικό του ρόλο του, το γεγονός ότι η Μακεδονία και η Θράκη είναι πηγές μεγάλου πλούτου και μεγάλης δυναμικής για την Ελλάδα, και οφείλουμε να τις θέτουμε ασταμάτητα στο κέντρο της κυβερνητικής προσοχής.
Ακολουθώντας το όραμα που ο Πρωθυπουργός μας, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και ο αρχηγός της δικής μου παράταξης, ο Πάνος Καμμένος, έχουν θέσει ως στόχο,
πιστεύω ότι την Ελλάδα θα την βγάλει από την κρίση η επιχειρηματικότητα, ο επαγγελματίας, ο νέος επιστήμονας, ο εργαζόμενος που θέλει να παράγει,
όλοι εκείνοι που μέχρι χθες ήθελαν να δημιουργήσουν, αλλά το απερχόμενο καθεστώς δεν τους επέτρεπε. Η σημερινή κυβέρνηση πιστεύει στην επιχειρηματικότητα, πιστεύει στον νέο επιστήμονα, πιστεύει στον Έλληνα, κάτι όπως θα διαπιστώσετε, εκφράζεται και ξεκάθαρα μέσα από τον Νέο Αναπτυξιακό.
Ας απόδειξη της πεποίθησής αυτής, θα ήθελα να καταθέσω δύο ενδεικτικά γεγονότα, που σχετίζονται με τις δικές μου δράσεις, αλλά και με την Δ.Ε.Θ., στην οποία βρισκόμαστε:
Το πρώτο είναι ότι καθώς γνώριζα ότι η Διεθνής Έκθεση περιορίζεται και χάνει δυναμική, εξαιτίας ενός συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, προώθησα την τροποποίηση που επιτρέψει στη ΔΕΘ να ξεφύγει από τις γραφειοκρατικές δεσμεύσεις, και να λειτουργεί πλέον με κριτήρια του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στις διεθνείς αγορές.
Με αυτό τον τρόπο, πιστεύω ότι βοηθάμε καθοριστικά στη διεθνοποίησή της, η οποία γίνεται υπό συνθήκες μεγάλου ανταγωνισμού.
Το δεύτερο είναι ότι στο Διοικητικό συμβούλιο της Δ.Ε.Θ., επέλεξα να μη τοποθετηθεί συνεργάτης δικός μου, του ΥΜΑΘ, όπως προέβλεπε ο νόμος, αλλά παραχώρησα τη θέση αυτή στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, ώστε να τοποθετήσουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Θ. Helexpo, έναν άνθρωπο των επιμελητηρίων. Με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι βοήθησα στη μεγαλύτερη σύνδεση και ενσωμάτωση της ΔΕΘ στην πραγματικότητα ολόκληρης της Ελλάδας.
Σας μεταφέρω για ακόμη μια φορά το μήνυμα, ότι η ουσιαστική αναβάθμιση του Μακεδονίας-Θράκης, του ΥΜΑΘ, θα μας επιτρέψει να διοχετεύσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα οφέλη του Νέου Αναπτυξιακού σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, και για αυτό κρίνεται αναγκαία. Είμαστε και θα είμαστε αρωγοί, συμπαραστάτες, και αποφασιστικός παράγοντας, στην προώθηση και στην ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων στον βορειοελλαδικό χώρο.
Θέλω να ευχαριστήσω, την Κυβέρνηση, που ενδιαφέρεται πραγματικά για τη Μακεδονία και τη Θράκη, κάτι που θα ενισχυθεί σημαντικά και με την παρουσία του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη.
Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Οικονομικών, και τον Γενικό Γραμματέα του, για την τιμή που μας κάνουν σήμερα με την παρουσία τους εδώ, και να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στο δύσκολό τους έργο.
Θέλω να ευχαριστήσω, μέσα από την καρδιά μου, το προσωπικό του ΥΜΑΘ, τις διευθύνσεις του, και όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί μας, για την εξαιρετική τους δουλειά, που με την ποιότητά της, μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε κάθε στόχο, όσο δύσκολος και αν φαίνεται.
Θέλω, τέλος, να μεταφέρω τις ευχαριστίες μου σε όλους εσάς, που παραβρίσκεστε σήμερα εδώ, για να ενημερωθείτε και να συμμετέχετε. Από την 1η Οκτώβρη, σε λίγες δηλαδή μέρες, ξεκινάει η υποβολή προτάσεων στα βασικά καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου.
n