Χαιρετισμός της ΥΜΑΘ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

1484393256 1
1484393256 1

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, απηύθυνε χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που έγινε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 στο Ξενοδοχείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ PALACE, με την ευκαιρία των εγκαινίων της 81ης Δ.Ε.Θ.

Ανάμεσα σε άλλα, η Υφυπουργός δήλωσε:

«Τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπονται για  να θίξουν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από όλους μας, δεν ωφελούν κανέναν, παρά μόνο εκείνους που μας οδήγησαν στην κρίση. Η κυβέρνηση είναι δίπλα σας. Κοντά στον αγωνιζόμενο επιχειρηματία, κοντά στον παραγωγό, κοντά στον επαγγελματία που βασανίζεται καθημερινά, όπως βασανίζεται ολόκληρη η Ελλάδα, για να ανταπεξέλθει στα ατελείωτα προβλήματα που έχει κληρονομήσει. Παραμένει στόχος μας, η αντιμετώπιση και η μείωση των παραγόντων που επιβαρύνουν το κόστος της επιχειρηματικότητας και έχουμε καταδείξει πολλές φορές τον επιβαρυντικό και αντίθετο με την ανάπτυξη ρόλο τους. Δεν το αναφέρω για να σας ικανοποιήσω: Γνωρίζετε με ποιους τρόπους επιβλήθηκε στην οικονομία μας η αντίληψη της λιτότητας και της συμπίεσης των εισοδημάτων. Και δεν ήμασταν τα μόνα θύματα αυτής της επιβαλλόμενης αντίληψης. Ήμασταν απλώς οι πρώτοι που τολμήσαμε να το καταδείξουμε. Σήμερα που ήμαστε μαζί, έχει διαμορφωθεί μια άλλη πραγματικότητα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η κορυφαία πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού να συγκαλέσει προχθές μια σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού νότου, και να τεθούν τα θεμέλια μιας κοινής δράσης απέναντι στην πολιτική του στραγγαλισμού και της λιτότητας».

* Tο πλήρες κείμενο της Υφυπουργού

Χαιρετισμός Υφυπουργού Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά προς Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016)

Κύριε Πρόεδρε της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, αξιότιμοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των επαγγελματικών και παραγωγικών Επιμελητηρίων, σας καλωσορίζω στη Θεσσαλονίκη, που σήμερα γιορτάζει τα εγκαίνια της 81ης Διεθνούς Έκθεσης και τα 90 χρόνια του θεσμού. Σας καλωσορίζω στη Μακεδονία και τη Θράκη, που με την Έκθεση εκφράζουν το πείσμα και τη θέλησή τους για ανάπτυξη και για έξοδο από την Κρίση.

Η Δ.Ε.Θ., με την επιτυχία της και με τον αριθμό των διεθνών συμμετοχών της, δείχνει ότι η χώρα μας παραμένει οικονομικός πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια, σημείο εμπορικής και οικονομικής σύνδεσης των γύρω χωρών, παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, που έχει σε μεγάλη βαθμό χτυπήσει όλα τα παραγωγικά μας στρώματα.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες αποδεικνύουν σήμερα τη διάθεσή τους για παραγωγή, για καινοτομία, για επιχειρηματικότητα. Αυτή τη διάθεση αναδεικνύει η Δ.Ε.Θ., και θα τη στηρίξει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος ξεκινά να δέχεται την υποβολή προτάσεων από την 1η Οκτωβρίου, σε ελάχιστες δηλαδή μέρες.

Είναι η ισχυρή θέληση της κυβέρνησης, που μένει ακλόνητη παρά τον πόλεμο με χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη» που δέχεται, να δώσει στην Ελλάδα αυτό που πραγματικά επιθυμεί και αναζητά εδώ και δεκαετίες: την ευκαιρία για δίκαιη ανάπτυξη, για ισονομία και δικαιοσύνη, που θα επιτρέψει τους πραγματικά άριστους και ικανούς να δημιουργήσουν, και θα σταματήσει μια για πάντα την παντοδυναμία των ημετέρων.

Θέλω να τονίσω ότι διαπνεόμαστε από τις αρχές του πραγματικού φιλελευθερισμού, είτε στο πεδίο της πολιτικής, είτε στο πεδίο της Οικονομίας.

Αυτό που ζήσαμε μέχρι χθες στη χώρα μας, ήταν μόνο η επίκληση του φιλελευθερισμού και του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, χωρίς όμως να συμβαίνει αυτό στην πράξη.

Αν μιλούμε για ένα «στρεβλό κρατικό οικοδόμημα, που χρίζει αλλαγών» θα πρέπει ταυτόχρονα να συμμαχήσουμε και να αποβάλουμε την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα των ημετέρων, αποκαθιστώντας μια για πάντα, όρους Δημοκρατίας για την Πολιτεία μας, αλλά και πραγματικού υγιούς ανταγωνισμού. Εδώ, ο ρόλος της οργανωμένης πολιτείας, και μιας νέας αντίληψης για το ρόλο του κράτους, που διαπνέει το σχεδιασμό και τις επιλογές μας, είναι αποφασιστικός.

Δεν μπορούμε να καλούμε το κράτος για να καλύπτει τις ζημιές μας, και από την άλλη, εξυπηρετώντας πάλι τα συμφέροντά μας, να ζητούμε την αποδόμησή του.

Η πρόσκλησή μου και η πρόσκληση της κυβέρνησης είναι, από κοινού να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση μεταξύ μας. Είναι η βασική προϋπόθεση που θα μας οδηγήσει σε ανάπτυξη και ευημερία για όλους.

Το επιχείρημα που προσπαθούν να επιβάλλουν κάποιοι κύκλοι πώς ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που με βίαιους όρους θα ισοπεδώσουν το κοινωνικό κράτος, θα μας οδηγήσουν έτσι σε «ανάπτυξη», ακυρώνεται από την πραγματικότητα πως τα ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στις γύρω χώρες, δεν οδήγησαν σε κανενός είδους πρόοδο, αλλά το επίπεδο διαβίωσης και οικονομικής ανάπτυξης παρέμεινε εξαιρετικά χαμηλό.

Αν στρέψουμε την προσοχή μας σε κάποιες όμορες χώρες, θα δούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που μεταφέρθηκαν εκεί για να αποφύγουν την ελληνική κρίση, παρέμειναν και εκεί απλώς «εταιρείες-φαντάσματα», με μηδενικό κύκλο εργασιών.

Θα ήθελα σήμερα, μια μέρα χαράς και ελπίδας για την πόλη και για ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη, να σας ζητήσω να αφήσουμε στην άκρη τα παράπονα. Τα παράπονα για τα μικρά συμφέροντα, που θίγονται από τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης, να φέρει σ’ αυτό τον τόπο ισονομία και δικαιοσύνη, και να προασπίσει τα συμφέροντα των Ελλήνων Πολιτών.

Τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπονται για να θίξουν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από όλους μας, δεν ωφελούν κανέναν, παρά μόνο εκείνους που μας οδήγησαν στην κρίση.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα σας. Κοντά στον αγωνιζόμενο επιχειρηματία, κοντά στον παραγωγό, κοντά στον επαγγελματία που βασανίζεται καθημερινά, όπως βασανίζεται ολόκληρη η Ελλάδα, για να ανταπεξέλθει στα ατελείωτα προβλήματα που έχει κληρονομήσει.

Παραμένει στόχος μας, η αντιμετώπιση και η μείωση των παραγόντων που επιβαρύνουν το κόστος της επιχειρηματικότητας, και έχουμε καταδείξει πολλές φορές τον επιβαρυντικό και αντίθετο με την ανάπτυξη ρόλο τους.

Δεν το αναφέρω για να σας ικανοποιήσω: Γνωρίζετε με ποιους τρόπους επιβλήθηκε στην οικονομία μας η αντίληψη της λιτότητας και της συμπίεσης των εισοδημάτων. Και δεν ήμασταν τα μόνα θύματα αυτής της επιβαλλόμενης αντίληψης. Ήμασταν απλώς οι πρώτοι που τολμήσαμε να το καταδείξουμε.

Σήμερα που ήμαστε μαζί, έχει διαμορφωθεί μια άλλη πραγματικότητα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η κορυφαία πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού να συγκαλέσει προχθές τη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού νότου, και να τεθούν τα θεμέλια μιας κοινής δράσης απέναντι στην πολιτική του στραγγαλισμού και της λιτότητας.

Κυρίες και κύριοι, καταλαβαίνετε ότι οι προσπάθειές μας και οι μάχες μας είναι πολυεπίπεδες εντός και εκτός της χώρας. Είναι επιπλέον στοιχείο της πολιτικής μας αντίληψης, η χώρα μας όχι μόνο να μην είναι ουραγός, αλλά να είναι εμπνευστής και συνδιαμορφωτής της επόμενης ημέρας.

Μην αρνούμαστε στον εαυτό μας το δικαίωμα να διεκδικούμε αυτή τη θέση. Πέραν του ανθρώπινου δυναμικού, η χώρα μας αθροίζει ως επιπλέον πλεονεκτήματα, την κρίσιμη γεωστρατηγική της θέση, τον τεράστιο φυσικό της πλούτο, μια εξαιρετικά μεγάλη και επιτυχημένη ομογένεια, τη μεγάλη μας ναυτική δύναμη, για να περιοριστώ μόνο σε κάποια από αυτά.

Είναι λοιπόν, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, στο χέρι μας, ανατρέποντας αντιλήψεις και νοοτροπίες του παρελθόντος, και προσπερνώντας κομματικά και ιδεολογικά αναχώματα, να συναντηθούμε, να συμπράξουμε και να οικοδομήσουμε, τώρα, την Ελλάδα μας, την κοινωνία μας και το κοινό μας μέλλον, έτσι όπως το θέλουμε και το οραματιζόμαστε.

Ό,τι σας προανέφερα, δεν είναι απλώς μια θεωρητική επίκληση για μένα. Προσπαθώ καθημερινά από τη θέση που βρίσκομαι στο ΥΜΑΘ να τα κάνω πράξη. Οφείλω λοιπόν να σας καταθέσω, ενδεικτικά έστω, αλλά πολύ χαρακτηριστικά, ολοκληρωμένες μέχρι τώρα πρωτοβουλίες μας:

·         Ανοίξαμε το ΥΜΑΘ και το συνδέσαμε με την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα.

·         Επιδιώξαμε και πετύχαμε την επιτάχυνση του ρυθμού για την ολοκλήρωση των επιχειρηματικών σχεδίων του προηγούμενου Αναπτυξιακού, που ήταν καθηλωμένη.

·         Πετύχαμε επίσης το ΥΜΑΘ να ενταχτεί στο Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί πλέον αυτοδύναμα, και όχι περιμένοντας από την Αθήνα, να ολοκληρώνει επενδυτικά προγράμματα.

·         Σας αναφέρω επιπλέον ότι τον τελευταίο μήνα του 2015, σε μια αγορά που στέναζε από την έλλειψη ρευστότητας, εκταμιεύσαμε και διοχετεύσαμε 13,5 εκατομμύρια ευρώ προς βορειοΕλλαδικές επιχειρήσεις, ενταγμένες στον προηγούμενο αναπτυξιακό, διαδικασίες και αυτές καθηλωμένες επί μακρόν.

·         Επιτρέψτε μου να προσθέσω εδώ, προς ενημέρωσή σας, ότι η επιτάχυνση και η ολοκλήρωση των διαδικασιών, διασφάλισε 15,432 υφιστάμενες θέσεις εργασίας και δημιούργησε επιπλέον 1,336 νέες θέσεις.

Με την ίδια αποτελεσματικότητα και ταχύτητα κινούμαστε στα πλαίσια του νέου αναπτυξιακού νόμου. Θα παραμείνουμε αρωγοί, συμπαραστάτες και αποφασιστικός παράγοντας στην προώθηση και στην ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων στον βορειοελλαδικό χώρο.

Περιορίζομαι μόνο στις πρωτοβουλίες και στις δράσεις του οικονομικού τομέα, που συνάδουν με το πνεύμα της σημερινής μας συνάντησης, μη θέλοντας να σας κουράσω με όλο το υπόλοιπο πλέγμα των δραστηριοτήτων του ΥΜΑΘ.



Προηγούμενο άρθροΜαρία Κόλλια-Τσαρουχά: Η 81η Δ.Ε.Θ. ορόσημο των Σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας
Επόμενο άρθρο«Η ΑΖΚ έχει πλέον ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής»