Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: 81η ΔΕΘ, Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος στο Επίκεντρο

1485302477
1485302477

Άρθρο της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης)

Η Ελλάδα παραμένει οικονομικός πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια, σημείο εμπορικής και οικονομικής σύνδεσης των γειτονικών χωρών, παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, κάτι που γίνεται φανερό και μέσα από τη διεθνή συμμετοχή της 81ης Δ.Ε.Θ. και τη μεγάλη συνολική επιτυχία της διοργάνωσης.

Αντιμετωπίζουμε μια σειρά σημαντικών προβλημάτων, όμως αυτά δεν οφείλονται αποκλειστικά στην ύπαρξη του κράτους, όπως κάποιοι προσπαθούν να υποστηρίξουν με απλοϊκές τοποθετήσεις, χωρίς πολιτικό βάθος και σοβαρό οικονομικό επιχείρημα.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το ελληνικό κράτος στη μέχρι πρόσφατα πορεία του έγινε αντικείμενο μεγάλων στρεβλώσεων, βορά συμφεροντολογικών σχέσεων και μιας ιδιότυπης γραφειοκρατίας. Η σημερινή κυβέρνηση, που εκλέχτηκε από τη λαϊκή βούληση για αλλαγή, από την απαίτηση για μια δίκαιη ανάπτυξη, βιώσιμη και δημοκρατική, έχει θέσει ως κύριο στόχο της την απελευθέρωση της αγοράς και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας από αυτές. Ως παράδειγμα της ισχυρής κυβερνητικής πρόθεσης, θα αναφέρω την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, για την οποία χαίρομαι ιδιαίτερα καθώς συνέβαλα σ’ αυτήν, που έγινε με σκοπό να αποδεσμεύσουμε τη Δ.Ε.Θ. από συγκεκριμένες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά της στο διεθνές επίπεδο.

Οι σειρήνες του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που επιζητούν τη διάλυση κάθε κοινωνικής δομής, ηχούν σ’ αυτό το πλαίσιο άκαιρα, αποστρέφοντας απλώς το βλέμμα από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει όπου και αν εφαρμόστηκαν οι πρακτικές τους. Γύρω μας βλέπουμε κράτη με εξαιρετικά μειωμένους συντελεστές, που κανονικά θα έπρεπε να παράγουν «εκρήξεις ανάπτυξης και πλούτου» σύμφωνα με την νεοφιλελεύθερη υπόσχεση, ελάχιστα όμως από αυτά έχουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα, όπως φαίνεται και στο παράδειγμα όμορων χωρών, που η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που μεταφέρθηκαν εκεί παρέμειναν απλώς «εταιρείες-φαντάσματα», με μηδενικό κύκλο εργασιών, ενώ και το βιοτικό επίπεδό εκεί παραμένει εξαιρετικά χαμηλό.

Αντίθετα, η χώρα μας, παρ’ όλη την τεράστια πίεση που δέχεται για το αντίθετο, εξακολουθεί να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών της και να επιμένει στην πανευρωπαϊκή ανάδειξη του μοναδικού δρόμου που μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση: Ενός δρόμου δίκαιης, ισορροπημένης και στοχευμένης ανάπτυξης, με όραμα και πνεύμα ισχυρής συνεργασίας, με την αξιοποίηση των ισχυρών πλεονεκτημάτων μας, με την ουσιαστική ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, με τη δημιουργία και τη στήριξη καινοτόμων, εξωστρεφών και δυναμικών επιχειρήσεων.

Πάνω σ’ αυτή την αντίληψη, την επιβεβαιωμένη ιστορικά και οικονομικά, έχει στηθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος που σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή. Η δομή και η φιλοσοφία του, οι στοχεύσεις του, ευνοούν την ελληνική περιφέρεια, τις καινοτόμες ιδέες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θέτει ως κύριο στόχο τη διάχυση των κεφαλαίων και όχι τη συγκέντρωσή τους στα χέρια λίγων, δίνοντας αποφασιστική στήριξη στην επιχειρηματικότητα και στη δημιουργικότητα.

Σε συνδυασμό με το νέο ΕΣΠΑ, που και αυτό διαπνέεται από τις ίδιες αρχές, έχουμε τα πρώτα δύο μεγάλα όπλα στα χέρια των επιχειρηματιών μας, των επιστημόνων και των νέων ανθρώπων μας, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μια ολοκληρωμένη και αποφασιστική απάντηση στο αίτημα που ακούγεται εδώ και χρόνια από τις παραγωγικές τάξεις της χώρας μας.

Η παράλληλη ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και η επιστροφή του ως μοχλός στήριξης της ζωντανής οικονομίας, θα αποτελέσει μετά από αρκετά χρόνια, έναν ακόμη ενισχυτικό παράγοντα που είχαμε στερηθεί εξαιτίας πολιτικών επιλογών του παρελθόντος.

Η αντιμετώπιση και μείωση των παραγόντων που επιβαρύνουν το κόστος της επιχειρηματικότητας, αποτελεί τον επόμενο στόχο της κυβέρνησης που, αντίθετα με όσα κάποιοι υποστηρίζουν, έχει καταδείξει το επιβαρυντικό και αντιαναπτυξιακό τους ρόλο.

Το ισχυρότερο όμως χαρακτηριστικό της νέας αντίληψης της σχέσης μεταξύ οργανωμένης πολιτείας και επιχειρηματικού κόσμου, είναι ότι για πρώτη φορά λειτουργούμε χωρίς προνομιούχους, στηριζόμενοι μόνο στην ισονομία, στην αντικειμενική αξιολόγηση και στην πάταξη των φαινομένων που μπορούν να λειτουργήσουν υπονομευτικά στη συλλογική μας προσπάθεια.

Το ΥΜΑΘ έχει σκοπό να βοηθήσει καθοριστικά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης και στην τοποθέτησή τους στο νέο διεθνές οικονομικό σκηνικό που διαμορφώνεται. Για αυτό και επέλεξα η παρουσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στην 81η Δ.Ε.Θ., να είναι ενημερωτική και όχι εθιμοτυπική, και στο περίπτερο του ΥΜΑΘ να δίνονται κατευθύνσεις, πληροφορίες και συμβουλές, για το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο και το πώς αυτός μπορεί να ενισχύσει καθοριστικά τον Έλληνα επιχειρηματία.

Το γεωπολιτικό και ιστορικό δικαίωμα του τόπου μας είναι να αποτελεί «σταυροδρόμι» ευκαιριών και ανάπτυξης. Με τη συνέργεια όλων μας αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί και να μας οδηγήσει οριστικά έξω από την κρίση.n

Προηγούμενο άρθροΜαρία Κόλλια-Τσαρουχά: Δ.Ε.Θ. HELEXPO, Εργαλείο Ανάπτυξης & Προοπτικής
Επόμενο άρθροΚυριακή 11 Σεπτεμβρίου: Ομιλία για τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο