Η Υφυπουργός, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας

1484394086 1
1484394086 1

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, είχε συνάντηση την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015, με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, κ. Άλκη Αναστασιάδη, και τη Γραμματέα της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας και Συντονίστρια της Νεολαίας της Περιφέρειας Σ.Α.Ε. των χωρών της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κα Βικτώρια Κραβστένκο.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, κ. Άλκης Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση δήλωσε:

Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Υπουργό που μας υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο της και τίμησε με την παρουσία της τη μεγαλύτερη σύναξη νέων Ποντίων, τη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, στη συνδιάσκεψη της ενότητας, στη συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης. Συζητήσαμε θέματα που αφορούν στην προώθηση της υπόθεσης διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ένα θέμα που το θέτουμε εκ νέου στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Είναι σημαντικό μιας και στη συγκεκριμένη συγκυρία εκτός από δικαίωση της μνήμης, στέλνει το επίκαιρο μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Της εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου του κόμματός της, του κ. Καμμένου, που καταδίκασε τις θέσεις του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ν. Φίλη. Επίσης, εκφράσαμε τη διαμαρτυρία μας για τη θέση εκτός διδακτέας ύλης του κεφαλαίου για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και ζητήσαμε να περιληφθεί στο αναλυτικό πρόγραμμα των Γυμνασίων και Λυκείων η ιστορία και ο πολιτισμός του Ποντιακού Ελληνισμού. Θέσαμε επίσης το θέμα της επαναφοράς των συντάξεων των Ελλήνων παλιννοστούντων, ένα μεγάλο ανθρωπιστικό θέμα, καθώς πρόκειται για ανθρώπους τρίτης ηλικίας που στην Ελλάδα της κρίσης είναι αδύνατο να βρούνε δουλειά και να επιβιώσουν. Τέλος, συζητήσαμε το θέμα της απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας στους ομογενείς συμπατριώτες μας από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ζητήσαμε να αναληφθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να επιλυθεί το ζήτημα.
Ως Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για τα δίκαια του ποντιακού ελληνισμού, με τη βοήθεια νέων από τις 13 ομοσπονδίες του παγκόσμιου ποντιακού ελληνισμού. Μεθοδικά και οργανωμένα. Είναι χρέος μας στους προγόνους, στους εαυτούς μας και στους απογόνους. Είναι χρέος μας στην κοινή μας Πατρίδα.  

Η Υφυπουργός κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, από την πλευρά της, δήλωσε:

Έλαβα τα δίκαια αιτήματα και τις προτάσεις του Προέδρου και της Γραμματέως της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής της Ποντιακής Νεολαίας και τα προώθησα στα αρμόδια τμήματα της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στους Πόντιους συμπολίτες μας και αυτό είναι κάτι που θα το αποδείξει έμπρακτα.
Στη σημερινή συνάντηση ένιωσα για ακόμη μια φορά τη φλόγα της Ελλάδας που παραμένει δυνατή στις καρδιές των Πόντιων Ελλήνων. Ο Ελληνισμός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, όσο υπάρχουν Έλληνες με τόσο μεγάλη αγάπη για την καταγωγή και την παράδοσή τους.

 

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση της ΥΜΑΘ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά με τον Πρέσβη της Γαλλίας κ. Christophe Chantepy
Επόμενο άρθροΗ ΥΜΑΘ στο Second Agricultural Business Summit του Economist