Ομιλία της Υφυπουργού Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης

1484394386
1484394386

Ακολουθεί η ομιλία της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) στη διάρκεια των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο, η οποία έγινε κατά παρέκκλιση της διαδικασίας, σε λιγότερο χρόνο από τον προβλεπόμενο (πέντε λεπτά αντί οκτώ):

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ που φθάσαμε έχουμε μόνο μια επιλογή. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλουμε όλοι τα μέγιστα για τη σωτηρία της πατρίδας μας. Οι μέρες που ακολουθούν δεν θα είναι ρόδινες. Τρέχουν προθεσμίες για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την πρόσφατη συμφωνία. Δέχτηκε η χώρα μας έναν ακραίο εκβιασμό, συνθηκολόγησε απέναντι σ’ ένα πραξικόπημα που προέβλεπε την πλήρη καταστροφή της χώρας, αλλά και που απαιτεί αντίρροπες πολιτικές απαντήσεις για να αντιμετωπισθούν οι γενεσιουργές αιτίες που τα προκάλεσαν όλα. Στο όνομα της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας που δεν έχασαν την πίστη τους, την αξιοπρέπεια τους, αλλά ούτε και τη βούλησή τους να αγωνιστούν για την επιβίωση και την προοπτική της πατρίδας μας, την απεξάρτησής της από το παλιό και το σάπιο, θα πρέπει να παρθούν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις, να γίνουν ρήξεις στο επίπεδο της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, αλλά και σ’ αυτό της άμβλυνσης των ακραίων επιπτώσεων των σκληρών μέτρων.

Σε αυτή την περίοδο, οι Έλληνες καλούμαστε να ελιχθούμε ανάμεσα σε ιδιαίτερα δύσκολες περιστάσεις και να λάβουμε αποφάσεις που απαιτούν εξαιρετική προσοχή και υποκρύπτουν την ιδιαιτερότητα και τη σημασία τους. Το δίκαιο της Ελλάδας είναι η δύναμή μας. Θα είναι ακόμη μια μάχη με το παράλογο όπως μας επιβλήθηκε.

Ως Υφυπουργός λοιπόν Μακεδονίας και Θράκης θα ήθελα να σας καλέσω να περπατήσετε τη Μακεδονία και τη Θράκη, έξω όμως από τις πανέμορφες τουριστικές της περιοχές. Θα συναντήσετε το ζοφερό μέλλον που μας περιμένει. Ερήμωση παντού, σχολεία κλείνουν ή υποβαθμίζονται, χωράφια ακαλλιέργητα, μαγαζιά κλειστά, νέοι να ξενιτεύονται και πολίτες με οργή και αγανάκτηση, ζητούν απαντήσεις από τους δανειστές μας και τους εταίρους μας. Ευχή και κατάρα μας δίνουν να προστατεύσουμε την ύπαιθρο, να δράσουμε αποτελεσματικά με πολιτικές ανάκαμψης του ελληνικού αγροτικού τομέα, απαλλαγμένοι από τις χρόνιες αγκυλώσεις, ώστε έγκαιρα να αντισταθμιστεί το βάρος των επιπτώσεων. Να μη ξεχνάμε ότι δεν έχουμε χρόνο για καθυστερήσεις, ειδικά τώρα που τα υποχρεωτικά μέτρα θα ξεδιπλώνονται βάσει χρονοδιαγράμματος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι πολίτες της Βορείου Ελλάδος προβάλλουν ουσιαστικά ερωτήματα προς όλους: Γιατί το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ιδρύθηκε, καταργήθηκε, υποβαθμίστηκε και επανιδρύθηκε στη διαδρομή του χρόνου; Μήπως ο σκοπός του ήταν καθαρά συμβολικός; Έχει να κάνει μόνο με την ιστορική του διάσταση; Ποιες οι αρμοδιότητές του; Καλύπτει και πώς τελικά εξυπηρετεί τον πολίτη;

Από τη μέχρι τώρα τώρα εμπειρία μου, επιτρέψτε μου να σας πω ότι επιβάλλεται η αναδιοργάνωσή του ρόλου και της αποστολής του. Είναι αναγκαία η θεσμική του θωράκιση προκειμένου να διαδραματίσει με επιτυχία το ρόλο του. Να παραγάγει αποτελέσματα για τους πολίτες. Το διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για αυτό. Μέλημα μας είναι όχι μόνο να συντονίζει στο μέτρο του δυνατού το κυβερνητικό έργο στο χώρο ευθύνης του, αλλά και να δρα αποτελεσματικά στο χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης, των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου, να καταστεί ένας σημαντικός δίαυλος διοικητικής επικοινωνίας.

Επιμένουμε, η Βόρειος Ελλάδα είναι σε θέση να καταστεί πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης. Αγωνιζόμαστε το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης να λειτουργήσει ως επιτελικό όργανο άσκησης, ενεργοποίησης και εναρμόνισης της κυβερνητικής πολιτικής, ως ένα πρότυπο υπουργείο περιφερειακής ανάπτυξης που θα αποδεικνύει έμπρακτα την κυβερνητική αποκέντρωση που παραμένει το μεγάλο ζητούμενο της πατρίδας μας.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θέλουμε το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης να αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο ανάπτυξης της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά με αναβαθμισμένο ρόλο και ενισχυμένες αρμοδιότητες. Που θα αγκαλιάζει και τις τρεις περιφέρειες, θα μάχεται για τους δεκαέξι νομούς της περιοχής του, από τη Φλώρινα μέχρι τον Έβρο και τη Σαμοθράκη. Κατέθεσα πρόσφατα πλαίσιο διεκδικήσεων. Σε περίπτωση που ικανοποιηθούν, μέσα στα πλαίσια βέβαια της γενικότερης πολιτικής,  θα του επιτρέψουν τελικά να λειτουργήσει ως το πολιτικό και οικονομικό «στρατηγείο», που θα έχει ως στόχο και αποστολή την οικονομική και κοινωνική ευημερία της Βορείου Ελλάδος.

Τελειώνοντας, στη διαδρομή του χρόνου θα αποτιμηθεί η σημασία του εγχειρήματος, όπως είναι η συνεργασία ενός κεντροδεξιού και ενός αριστερού κόμματος. Θέτει τη βάση για την επιτυχία της μεγάλης εθνικής συνεννόησης. Τολμήσαμε, και είμαι περήφανη για αυτό. Αυτή η Κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί όσους την στήριξαν.  Σε αυτή εναπόθεσαν τις ελπίδες της ακόμη και πολίτες που δεν την ψήφισαν. Με αυτό να πορευτούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στα δύσκολα που έρχονται, στις μάχες που θα κληθούμε να δώσουμε, τους πολίτες που πρέπει να προστατεύσουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Προηγούμενο άρθροΠροσφώνηση στον Πατριάρχη της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΗ Υφυπουργός, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, στην Αλεξανδρούπολη για την άσκηση “Παρμενίων 2015”