ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΥΜΑΘ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 04 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 Η ΕΚΘΕΣΗ “Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ”

ypes press002
ypes press002
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του 2ου ορόφου στο Διοικητήριο μεταφέρεται η έκθεση που συνδιοργανώνουν το ΥΜΑΘ και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με τίτλο: «Ο φιλελληνισμός στην Ευρώπη-Από τον διαφωτισμό στον 20ο αιώνα», τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν από τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρο Καράογλου, την Τετάρτη 04 Ιουνίου 2014  και ώρα 19.30.

Η έκθεση, η οποία από τις 8 έως τις 11 Απριλίου 2014 φιλοξενήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. και στόχος της είναι, μέσα από την παρουσίαση ιστορικών κειμηλίων και κειμένων, να αναδείξει το δυναμικό κίνημα του φιλελληνισμού, υπενθυμίζοντας τη διαχρονική σχέση του ελληνικού πολιτισμού με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

 Μέσα από κείμενα των Γκαίτε, Βολταίρου, Ουγκώ, Λόρδου Μπάϊρον, Μπερναρσώ, Πιερ Ντε Κουμπερντέν και άλλων, καθώς και από σπάνια κειμήλια της εποχής,  η έκθεση επαναφέρει στο προσκήνιο ένα κίνημα παγκόσμιας διάστασης που συνέβαλε στην απελευθέρωση της πατρίδας μας και το οποίο, ως συνέχεια του διαφωτισμού, αποτέλεσε όχημα ανάδειξης των δημοκρατικών ιδεών και του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των λαών της Ευρώπης.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής εγκαινίων από τον Υπουργό, θα ακολουθήσει ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης από τον Διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Βασίλειο Νικόλτσιο.

Προηγούμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”
Επόμενο άρθροΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: “Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ”