ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: “Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ”

1484395929
1484395929

Στο κοινό της Βόρειας Ελλάδας εκτίθεται από σήμερα (Τετάρτη 04 Ιουνίου 2014), στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, η έκθεση που συνδιοργανώνει το ΥΜΑΘ με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, με θέμα: «Ο Φιλελληνισμός στην Ευρώπη-Από το Διαφωτισμό στον 20ο αιώνα».

Το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για το δυναμικό κίνημα του Φιλελληνισμού, που καταγράφηκε κατά την παρουσία της έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις 8 έως τις 11 Απριλίου 2014 και ο ισχυρός συμβολισμός που εξακολουθεί να εκπέμπει ακόμη και σήμερα, είχαν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη και τη φιλοξενία της στο Διοικητήριο, όπου στα δυο χρόνια από την επανασύσταση του ΥΜΑΘ έχουν φιλοξενηθεί σημαντικές εκθέσεις κειμηλίων.

Στον εναρκτήριο λόγο του κατά την τελετή εγκαινίων ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, τόνισε ότι με την παρούσα έκθεση αναδεικνύεται η διαχρονική σχέση του ελληνικού πολιτισμού με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πιστοποιείται η οικουμενικότητα της πατρίδας μας, καθώς και η βαθιά της εισχώρηση και επιρροή στην Ευρώπη.

«Η Ελλάδα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός, «“γονιμοποίησε” την Ευρώπη με τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό της, καταφέρνοντας να γίνει συνώνυμο της ελευθερίας και καταφύγιο ενάντια σε κάθε τι δογματικό. Με αυτόν τον τρόπο η αγάπη των Ευρωπαίων προς την πατρίδα μας εξελίχθηκε σε στάση πνευματικής ζωής με αναφορά στην Ελλάδα και μετουσιώθηκε σε εθελοθυσία στην επανάσταση του 1821».

Αναφερόμενος στα εκθεσιακά κειμήλια που εκτίθενται στον 2ο όροφο του Διοικητηρίου, ο κ. Καράογλου επισήμανε πως «μαρτυρούν ότι ο φιλελληνισμός δεν υπήρξε… μόδα, αλλά όχημα ανάδειξης των δημοκρατικών ιδεών και του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των λαών της Ευρώπης, ανατρέποντας τα κατεστημένα της εποχής και αναδεικνύοντας την αδιαμφισβήτητη ανάγκη μιας ελεύθερης Ελλάδας ως αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης».

Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Χασιώτης και ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Βασίλης Γούναρης. Επιμελητές της είναι ο διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Βασίλειος Νικόλτσιος και ο γιος του Νίκος Νικόλτσιος. Τα κείμενα των πανό και του καταλόγου της έκθεσης είναι του ιστορικού-εκπαιδευτικού κ. Κωνσταντίνου Διώγου, της ιστορικού κας. Ελένης Στόϊκου και της καθηγήτριας του πανεπιστημίου «Μακεδονία» κας. Σταυρούλας Μαυρογέννη, ενώ η γραφιστική επιμέλεια του κ. Θωμά Σαμαρά. Πολύτιμη ήταν, επίσης, η βοήθεια του κ. Νίκου Στοϊλούδη, της κας Καλυψώς Τρυφωνάκη και του Βρετανικού, Γαλλικού, Γερμανικού και Ιταλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά στα εκθέματα, αυτά ανήκουν στις συλλογές του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, της Προεδρικής Φρουράς, του κ. Δημήτρη Γιαννόγλου, του κ. Βασίλειου Νικόλτσιου, του κ. Νίκου Νικόλτσιου, του κ. Άγγελου Παπαϊωάννου και του κ. Ιωάννη Μέγα.

Η έκθεση θα παραμείνει στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 και θα λειτουργεί καθημερινά:

-Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00-16.00

-Σάββατο και Κυριακή: 09.00-14.00.

Για ομαδικές επισκέψεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου στα εξής τηλέφωνα:

-Ηλίας Ιωσηφίδης (προϊστάμενος Τμήματος Παιδείας, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς και Θρησκευμάτων του ΥΜΑΘ) 2313 501168

-Νίκος Λιαδάκης 2313 501332

-Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου 2313 501347

-Σοφία Αποστολίδου 2313 501151

-Δήμητρα Παναγιωτίδου 2313 501332.

 

Προηγούμενο άρθροΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΥΜΑΘ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 04 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 Η ΕΚΘΕΣΗ “Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ”
Επόμενο άρθροΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014