ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΜΑΘ ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ “SOPHIA ANTIPOLIS” ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ Α.Ζ.Κ.

ypes press002
ypes press002

Συνεχίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια για την ουσιαστική και αποτελεσματική επανεκκίνηση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Α.Ζ.Κ. και Πρόεδρο του Σ.Ε.Β.Ε. κ. Δημήτρη Λακασά και την Αντιπρόεδρο του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Μαρία Βοζίκη, επισκέφθηκαν στη Νίκαια της Γαλλίας το μεγαλύτερο τεχνολογικό πάρκο της Ευρώπης, το «Sophia Antipolis». Ο φορέας αυτός φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του 5 κρατικούς ερευνητικούς φορείς της Γαλλίας, το πανεπιστήμιο της Νίκαιας, περισσότερες από 1.400 ιδιωτικές επιχειρήσεις και απασχολεί περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους με ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνά 5,8 δισ. Ευρώ.

Κατά την συνάντηση της Ελληνικής αντιπροσωπείας με την διοίκηση του φορέα ο πρόεδρος κος Dominique FACΗE δήλωσε την πρόθεση του για ουσιαστική στήριξη και συνεργασία με την Α.Ζ.Κ. Ακολούθησε ξενάγηση στα ινστιτούτα βιοτεχνολογίας, μικροηλεκτρονικής και design, ενημέρωση για την λειτουργία περιβαλλοντικά εξοπλισμένων επιχειρηματικών πάρκων και βιομηχανικών περιοχών και συζήτηση για τρόπους ανταλλαγής τεχνογνωσίας με σκοπό την δικτύωση με Ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις.


Στην συνέχεια η Ελληνική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή στις εγκαταστάσεις της εταιρείας THALES UNDERWATER και ενημερώθηκε για την διασύνδεση ερευνητικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στα πλαίσια του οργανισμού.

Μετά το τέλος της επίσκεψης ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, δήλωσε πως: «Κύριος στόχος της αναπτυξιακής στρατηγικής του ΥΜΑΘ είναι η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης να αποτελέσει το “σπίτι” της ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό σηματοδοτεί η επίσκεψή μας στο τεχνολογικό πάρκο “Sophia Antipolis” που αποτελεί πηγή επιχειρηματικότητας. Είμαστε εδώ για να αποκομίσουμε πολύτιμες εμπειρίες και να βάλουμε τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης σε μια αποτελεσματική ρότα ώστε, βασιζόμενη σε διεθνή πρότυπα, να λειτουργήσει επιτέλους ως ένα σύγχρονο εργαλείο επιστημονικής, τεχνολογικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Ένα εργαλείο το οποίο θα αναπτύξει την επιστήμη και την τεχνολογία, θα δημιουργήσει επιχειρήσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, θα ενισχύσει την απασχόληση  και εν τέλει θα συμβάλλει στην οικονομική πρόοδο της περιοχής. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που θέλουμε να κερδίσουμε και θα το κερδίσουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων ο ΥΜΑΘ.

Ο νέος Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, κ. Δημήτρης Λακασάς, επισήμανε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στρατηγικό σχέδιο για την Α.Ζ.Κ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Εργαζόμαστε εντατικά προκειμένου να βάλουμε την ζώνη καινοτομίας να δουλέψει. Βρισκόμαστε στην διαδικασία επικαιροποίησης του κανονισμού λειτουργίας και του καταστατικού της ζώνης με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Αμέσως επόμενα βήματα είναι η χαρτογράφηση του οικοσυστήματος καινοτομίας και η διασύνδεση του με βάση τον τριπλό έλικα (Ακαδημαϊκοί φορείς,  Επιχειρήσεις Κρατικοί ερευνητικοί φορείς) της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης μέσα από την ύπαρξη ενός πόλου έλξης Καινοτομίας με στόχευση την αγορά».

Τέλος η κα. Μαρία Βοζίκη σημείωσε πως η επίσκεψη των κυρίων Καράογλου και Λακασά στο τεχνολογικό πάρκο «Sophia Antipolis», αποδεικνύει την απόφαση για υλοποίηση του εγχειρήματος συνέργιας έρευνας και επιχειρηματικότητας. Ο ανωτέρω Γαλλικός φορέας δηλώνει παρών στην προσπάθεια επανεκκίνησης της Α.Ζ.Κ.

Προηγούμενο άρθροΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
Επόμενο άρθροΟ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 101η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ