ΥΜΑΘ ΚΑΙ ΓΕΕΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

1484396606
1484396606

ΥΜΑΘ ΚΑΙ ΓΕΕΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μια σημαντική ψηφίδα που έλειπε από την ιστορία της Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκε χθες (Πέμπτη 04 Απριλίου 2013) στη θέση της, μετά τη μόνιμη εγκατάσταση του Πρωτοκόλλου Παράδοσης της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό το 1912, από τον ΥΜΑΘ κ. Θεόδωρο Καράογλου και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

 

Παρουσία του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου, των Δημάρχων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, του Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, εκπροσώπων των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών και του ζεύγους Αθανάσιου και Αγγελικής Φλόκα, οι κύριοι Καράογλου και Κωσταράκος παρέδωσαν στους Θεσσαλονικείς ένα σπάνιο ντοκουμέντο, τοποθετώντας το πάνω στο αυθεντικό γραφείο του Ταχσίν Πασά (που δώρισε στο Πολεμικό Μουσείο το ζεύγος Φλόκα) και στο οποίο υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Παράδοσης της Θεσσαλονίκης.

«Σήμερα το Πρωτόκολλο Παράδοσης της πόλης στον ελληνικό στρατό επιστρέφει εκεί που ιστορικά ανήκει, επιστρέφει σπίτι του» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Καράογλου,  ευχαριστώντας τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, τον αρχηγό του ΓΕΣ, το Γ’ Σώμα Στρατού, τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, τον Διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και φυσικά το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, για την παραχώρηση του ειδικά διαμορφωμένου χώρου.

 «Η εγκατάσταση του Πρωτοκόλλου στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2012 από το ΥΜΑΘ, με το τριήμερο των επετειακών εκδηλώσεων που διοργανώσαμε για την εκατονταετηρίδα από την απελευθέρωση της πόλης μας και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με την περιήγηση δυο κινητών περιοδικών εκθέσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός, τονίζοντας πως «σε μιάμιση χειρόγραφη σελίδα όλο και όλο, σε ένα φύλλο χαρτί, αποτυπώνεται μια έντιμη συμφωνία, με την οποία επισφραγίστηκε ο μεγαλύτερος στρατιωτικός και ιστορικός άθλος των Ελλήνων μετά το 1821, ο οποίος οδήγησε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης εκείνη την ιερή νύχτα της 26ης Οκτωβρίου 1912, που η δόξα και η νίκη ξαπόστασαν στην πόλη μας».

 


Μαζί με το Πρωτόκολλο Παράδοσης της Θεσσαλονίκης και το αυθεντικό γραφείο του Ταχσίν Πασά πάνω στο οποίο υπογράφηκε η συμφωνία,  ο κ. Καράογλου παρέδωσε ακόμα στο Πολεμικό Μουσείο την επετειακή ελληνική σημαία που υψώθηκε στο Λευκό Πύργο στις 27 Οκτωβρίου 2012, το βιβλίο εντυπώσεων της έκθεσης «Κειμήλια Απελευθέρωσης 1912-1913» η οποία εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ενθυμήματα, αλλά και αρχειακό υλικό των επετειακών δράσεων του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

Προηγούμενο άρθροΜΕ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013
Επόμενο άρθροΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ