ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΣΤΟ MONEY SHOW 2012 ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ypes press002
ypes press002

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΣΤΟ  ΜΟΝΕΥ SHOW 2012 ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Hilton στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (22 Δεκεμβρίου 2012) η κεντρική εκδήλωση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο του Money Show 2012, προς τιμήν των εθελοντών, συντελεστών και χορηγών των επετειακών εκδηλώσεων του ΥΜΑΘ για τη συμπλήρωση ενός αιώνα ελεύθερης Μακεδονίας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι αρχηγοί των τριών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, o Γενικός Γραμματέας Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος, o Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος Παπαθεμελής καθώς και εκατοντάδες μελή μακεδονικών και Θρακιώτικων συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Γενικός Διευθυντής του ΥΜΑΘ Δρ. Κωνσταντίνος Παρθενόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και ο Διευθυντής Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Βασίλειος Νικόλτσιος, που εξιστόρησε την πορεία των Βαλκανικών Πολέμων, ενώ ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.
«Ο Μακεδονικός Αγώνας οδήγησε στην εθνική ανάταση, στην αναπτέρωση του φρονήματος και στην επανάκτηση της αυτοπεποίθησης του Ελληνισμού, καθιστώντας δυνατό το σπουδαίο επίτευγμα του έπους των Βαλκανικών πολέμων του 1912-1913, που οδήγησαν στον διπλασιασμό του Ελληνικού Κράτους» είπε στην αρχή της τοποθέτησης του ο Υπουργός, τονίζοντας πως παρά το γεγονός ότι 15 χρόνια πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους η Ελλάδα είχε ηττηθεί στον ατυχή πόλεμο του 1897 ενώ είχε προηγηθεί και η χρεοκοπία του 1893,  εν τούτοις τα δυο αυτά ιστορικά γεγονότα δεν εμπόδισαν την πατρίδα μας να σταθεί και πάλι στα πόδια της, ώστε  «μέσα από ένα ξέσπασμα αναγέννησης να αφυπνιστεί, πρωτοστατώντας σε αγώνες ελευθερίας που άλλαξαν τη μοίρα μιας ολόκληρης περιοχής».
Εκείνες οι κακουχίες, συνέχισε ο κ. Καράογλου, δεν πτόησαν το Έθνος μας. «Αντίθετα το σφυρηλάτησαν και το έκαναν πιο δυνατό, πιο ισχυρό, δίνοντας του την ευκαιρία  να κοιτάξει μπροστά».
Ένα αιώνα μετά, πρόσθεσε, «η ιστορική συγκυρία μας καλεί να αποδείξουμε ότι διδαχτήκαμε από τα λάθη του παρελθόντος και να φανούμε αντάξιοι του υπέρτατου αγαθού της ελευθερίας που δεν μας χαρίστηκε, αλλά κερδήθηκε με κόπο, θυσίες και αγώνες».
Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης ανέφερε πως «από την ιστορία οφείλουμε να αντλούμε μηνύματα και να παίρνουμε διδάγματα. Ιδιαίτερα φέτος που συμπληρώνεται ένας αιώνας ελεύθερης Μακεδονίας, το μήνυμα της απελευθέρωσης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής με πνεύμα ενότητας, ομοψυχίας και σύμπνοιας» κατέληξε.
Την προηγούμενη ημέρα (Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012), παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων, κ. Στράτου Σιμόπουλου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του ΥΜΑΘ με θέμα «Ανάπτυξη-εξωστρέφεια-επενδυτικές ευκαιρίες στη Μακεδονία και τη Θράκη», με ομιλητές τους Ανδρέα Ανδρεάδη (Πρόεδρος Συνδέσου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), Κωνσταντίνο Μίχαλο (Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών), Δημήτριο Λακασά (Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος), Βασίλειο Γίδαρη (Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης), Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη (Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) και Ζήση Αγγελίδη (Δρ. Υδρογεωλογίας Α.Π.Θ. και Πρόεδρος Ένωσης Επιχειρήσεων Θερμαλισμού Ελλάδας).
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει προκειμένου η Βόρεια Ελλάδα να εξελιχθεί σε «ατμομηχανή ανάπτυξης».
Ειδικότερα εστίασε στην επεξεργασία 93 επενδυτικών σχεδίων της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης, συνολικού ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αφορούν επενδύσεις άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ,  αναφέρθηκε στην απόκτηση της αρμοδιότητας «εποπτείας της αγοράς» και της διαχείρισης του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG, ενώ αποκάλυψε ότι σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εντάξει το έργο πνοής της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας στην καλύτερη τεχνική βοήθεια που υπάρχει ευρωπαϊκά, με σκοπό την ωρίμανση του έργου και την εξεύρεση κατάλληλης χρηματοδότησής του.
«Τώρα που τα δανεικά τελείωσαν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καράογλου, αποτελεί αδήριτη ανάγκη να λειτουργήσουμε επιτέλους σωστά και ο μόνος σίγουρος δρόμος εξόδου από την ύφεση, περνά μέσα από την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών. Για αυτό η Βόρεια Ελλάδα οφείλει να αποκτήσει νέο βηματισμό και να συστηθεί εκ νέου εντός και εκτός συνόρων, μιας και εξ ορισμού αποτελεί βασικό παράγοντα δημιουργίας ανάπτυξης, αλλά και καθοριστική συνιστώσα της εξωστρεφούς δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».

 

Προηγούμενο άρθροTO ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΕΥ SHOW 2012
Επόμενο άρθρο‘ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ’ – Aρθρο του ΥΜΑΘ κ.Θ. Καράογλου στους UNITEDREPORTERS.GR