‘ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ’ – Αρθρο του ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ

ypes press002
ypes press002

ΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΕΡΔΟΣ»
ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Η ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας σε ισχυρό οικονομικό και εθνικό βραχίονα της χώρας, σε πρωτεύουσα εξωστρέφειας και πόλο έλξης επενδύσεων είναι ο στόχος της ύπαρξης του επανασυσταθέντος Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, διαμηνύει ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, μιλώντας στην ειδική έκδοση τους «Κέρδους» για την 77η ΔΕΘ.
Επισημαίνει ότι όραμα του είναι να καταστεί το ΥΜΑΘ ταυτόσημο της ανάπτυξης, ενώ σπεύδει να παραδεχτεί ότι οι στόχοι αυτοί έχουν ξαναδιατυπωθεί από προκατόχους του, ωστόσο ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος, καθώς «αυτή τη φορά υπάρχει η εκπεφρασμένη πολιτική βούληση και του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. «Για αυτό αγωνιζόμαστε», υπογραμμίζει ο Υπουργός. «Στόχος του Πρωθυπουργού, όσο και δικός μου, είναι η Βόρεια Ελλάδα να μην αντιμετωπίζεται ως “κομπάρσος”, αλλά να αποδείξει ότι θέλει και μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας να ξεπεράσει την ύφεση, αποτελώντας παράλληλα σημείο αναφοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και όχι μόνο».
Η ανάδειξη της Βορείου Ελλάδος, όπως λέει, μπορεί να γίνει μέσω της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και όλων των πλεονεκτημάτων της περιοχής.
Ο υπουργός επικαλείται τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ότι βασική δέσμευση της κυβέρνησης αποτελεί η εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη, με σκοπό την αύξηση της απασχόλησης, τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και την τόνωση της εξωστρέφειας.
Σχετικά με τις αρμοδιότητες που θα διεκδικήσει για το ΥΜΑΘ, υπογραμμίζει ότι θα είναι όλες εκείνες που θα συμβάλλουν τα μέγιστα στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της Μακεδονίας και της Θράκης. Επιπλέον τονίζει ότι η ενίσχυση του ΥΜΑΘ αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα. «Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε το νέο υπουργείο με όλα εκείνα τα εφόδια που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Σας διαβεβαιώνω πως σε αυτήν την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι. Οι συνάδελφοι από όλα τα υπουργεία συνεργάζονται μαζί μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα που απασχολούν τη Βόρεια Ελλάδα» συμπληρώνει.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2012, αυτός -όπως ο ίδιος αναφέρει- είναι επιπέδου… γενικής γραμματείας και κυμαίνεται στα 6.884.250 ευρώ.
Όπως εξηγεί, «από αυτά τα κονδύλια, μέχρι τις 30 Ιουνίου είχαν ήδη δαπανηθεί τα μισά και καλούμαστε μέχρι τέλους του χρόνου να διαχειριστούμε τα υπόλοιπα». Το 2009, ο αντίστοιχος προϋπολογισμός που διαχειριζόταν ο τότε υπουργός ήταν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ.
Σχετικά με το μοντέλο αποκεντρωμένης διοίκησης που θα ακολουθήσει στο ΥΜΑΘ, ο υπουργός αναφέρει ότι η «κατάργηση του υπουργείου οδήγησε σε συγκεντρωτισμό, καθώς είχε ως συνέπεια τη μεταβίβαση των υπηρεσιών και των αρμοδιοτήτων του στην Αθήνα. Το ζητούμενο σήμερα είναι το νέο ΥΜΑΘ να κάνει ευκολότερη τη ζωή των Βορειοελλαδιτών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι υποθέσεις τους θα πρέπει να διεκπεραιώνονται στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα». Ο κ. Καράογλου τονίζει ότι «δεν επιθυμώ να είμαι επικεφαλής ενός χαρτοφυλακίου το οποίο θα είναι χαμένο ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά ενός Υπουργείου το οποίο θα αποτελεί πρότυπο μοντέλο αποκέντρωσης και ανάπτυξης. Η επανασύσταση του ΥΜΑΘ έγινε για να δώσουμε στη Μακεδονία και τη Θράκη τον ρόλο που τους αρμόζει και τους αξίζει».
Ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης πιστεύει ότι προκειμένου το υπουργείο να έχει τη δυνατότητα να ασκεί ολοκληρωμένες δράσεις ανάπτυξης σε επίπεδο τουρισμού, περιβάλλοντος, ενέργειας, έργων υποδομής και γεωργίας, απαιτείται η καλύτερη και άμεση εποπτεία των διαδικασιών απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Κατ’επέκταση, ο συντονισμός διαχείρισης των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, θεωρεί ότι θα πρέπει να εκχωρηθεί στο ΥΜΑΘ για τον χώρο ευθύνης του.

Μεταφορά αρμοδιοτήτων στο ΥΜΑΘ
Σχετικά με το αίτημα των τοπικών παραγωγικών φορέων για την επαναλειτουργία της καταργηθείσας Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης, στο ΥΜΑΘ, ο υπουργός αναφέρει ότι κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, στο οποίο περιλαμβάνεται νομοθετική ρύθμιση για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, στον τομέα επενδύσεων, από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης. Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι οι αιτήσεις υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων Γενικής Επιχειρηματικότητας και Περιφερειακής Συνοχής, ύψους άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ, θα κατατίθενται, θα επεξεργάζονται και θα εγκρίνονται στη διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του ΥΜΑΘ, εφόσον υπάγονται στις Περιφέρειες Κεντρικής, Δυτικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Επίσης σε αυτήν τη νομοθετική ρύθμισή, αναφέρεται ρητά πως «οι αποφάσεις επί των αιτήσεων και ενστάσεων για επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στην καταργηθείσα Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, εκδίδονται από τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης».
Σύμφωνα με τον υπουργό, «πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς το ΥΜΑΘ αποκτά νέα οντότητα, ισχυροποιείται και καθίσταται πόλος έλξης επενδύσεων για τη Βόρεια Ελλάδα, απελευθερώνοντας παράλληλα την ανάπτυξη της οικονομίας, της αγοράς, των επενδύσεων και των έργων από τη γραφειοκρατική ομηρία που βρίσκονται μέχρι σήμερα».
Σχετικά με την πρόταση του ΣΒΒΕ να οριστούν τουλάχιστον τρία Mega Projects για τη Βόρεια Ελλάδα τα οποία θα έχουν εκ των προτέρων ουσιαστική επίδραση στην ανάπτυξη των Περιφερειών και στην ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, ο κ. Καράογλου επισημαίνει ότι κάθε πρόταση που έχει την ανάπτυξη στο επίκεντρό της, είναι ευπρόσδεκτη. «Σημασία έχει να φέρουμε και πάλι το χαμόγελο και την αισιοδοξία στους Έλληνες πολίτες» σημειώνει.
Ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα αναζητήσει όλους τους τρόπους που θα καταστήσουν την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ευέλικτη και αποτελεσματική, γιατί είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Για το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ και τη μετατροπή του υφιστάμενου χώρου στο κέντρο της πόλης σε μητροπολιτικό πάρκο, παραδέχεται ότι θυμίζει το «γεφύρι της Άρτας». Και αυτό γιατί όπως εξηγεί, ενώ θεωρητικά το ζήτημα έχει κλείσει, πρακτικά την τελευταία τριετία δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Παρόλα αυτά, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα, θεωρεί ότι «θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας προτού προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια». Τέλος, για τις αντιρρήσεις που εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην επαναλειτουργία του ΥΜΑΘ, ο κ. Καράογλου επισημαίνει ότι «στις 18 Ιουνίου ξεκίνησε μια εθνική προσπάθεια στην οποία δεν χωρούν προσωπικές αντιπαραθέσεις και μικροκομματικοί τακτικισμοί. Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά. Όλοι μας, φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ο στόχος είναι κοινός και εμείς, ως Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, είμαστε διατεθειμένοι, με μεγάλη χαρά, να συνεργαστούμε με όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς και την Περιφέρεια».

Θεόδωρος Γ. Καράογλου
Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στην εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΛΕΞΗ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
Επόμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΥΜΑΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ