Συνέντευξη ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στην εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΛΕΞΗ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

ypes press002
ypes press002

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

«Απαγορευμένη λέξη η χρεοκοπία»

«Τα “θα” κούρασαν τους Θεσσαλονικείς». Η φράση ανήκει στο νέο Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, που τονίζει ότι σήμερα οι πολίτες της Θεσσαλονίκης απαιτούν έργα και όχι άλλα λόγια. Ο κ. Καράογλου τονίζει ότι η χρεοκοπία πρέπει να αποτελεί «απαγορευμένη λέξη», διότι μόνο κακό κάνει στην ψυχολογία της αγοράς, ενώ υποστηρίζει ότι η πιο δύσκολη αποστολή της κυβέρνησης δεν είναι να βρει χρήματα για τους δανειστές, αλλά «να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο πολίτη και την κυβέρνηση». Όσον αφορά το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, τονίζει μεν ότι έχει κλείσει από το 2009, αλλά και ότι από τότε δεν έγινε κανένα βήμα.

1. Κύριε Καράογλου, είναι η τρίτη φορά που το τελευταίο διάστημα λαμβάνονται μέτρα, τα οποία θίγουν μισθούς και συντάξεις. Θα είναι τα τελευταία ή θα έχουμε στο μέλλον και νέο μνημόνιο;

«Στις εκλογές του Ιουνίου, κύριε Οικονόμου, ο ελληνικός λαός ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις που υπερασπίστηκαν τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της χώρας μας, να του δείξουν το φως στην άκρη του τούνελ. Για αυτό αγωνιζόμαστε. Από τη στιγμή, μάλιστα, που ούτε ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ, συνηγορεί υπέρ ενός τρίτου πακέτου βοήθειας, γιατί να το κάνουμε εμείς; Η Ελλάδα θα τιμήσει την υπογραφή της, θα  εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της. Ήδη “σπάμε” τον πάγο που είχε δημιουργηθεί στις σχέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους, καθώς διευρύναμε την ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων, επισπεύδουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και καταβάλλουμε σοβαρές προσπάθειες να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, το μόνο που ζητάμε είναι χρόνος για να θέσουμε και πάλι σε λειτουργία τη μηχανή της ελληνικής οικονομίας. Έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα, θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά και επιτέλους θα έχουμε ανάπτυξη. Η επιμήκυνση του προγράμματος δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και νέα δανεικά».

2. Είναι αυτή η σωστή συνταγή ή μήπως παρά τα μέτρα δε θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία;

«Η χρεοκοπία πρέπει να είναι απαγορευμένη λέξη διότι μόνο κακό κάνει στη ψυχολογία της αγοράς. Παρόλα αυτά ορισμένοι πολιτικοί και οικονομικοί «τζογαδόροι» εξακολουθούν να… ποντάρουν σε αυτήν, αδιαφορώντας για τις θυσίες του ελληνικού λαού και παίζοντας τα δικά τους μικροκομματικά παιχνίδια. Ας καταλάβουν επιτέλους, εντός και εκτός συνόρων, ότι η εθνική προσπάθεια που ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου θα αποδώσει καρπούς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τις τελευταίες ημέρες ξένα hedge funds αγοράζουν και πάλι ελληνικά ομόλογα. Αυτό κάτι δείχνει».

3. Πάντως οι πολίτες αρχίζουν εκ νέου να δυσανασχετούν για τα μέτρα που σχεδιάζονται. Και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά απέναντι στην κυβέρνηση του Αντώνη σαμαρά. Το κατανοείτε; Και πως το σχολιάζετε;

«Φυσικά το κατανοώ. Καθημερινά συνομιλώ με δεκάδες συμπολίτες μου, οι οποίοι μου μεταφέρουν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους. Θα σας απαντήσω ευθέως κύριε Οικονόμου.  Ο κόσμος αισθάνεται εξαπατημένος. Πριν από τρία χρόνια του είπαν πως «λεφτά υπάρχουν» και όμως είδε το εισόδημα του να μειώνεται δραματικά. Του υποσχέθηκαν καλύτερες ημέρες και σήμερα σε κάθε οικογένεια υπάρχει τουλάχιστον ένας άνεργος. Καθήκον, λοιπόν, της Κυβέρνησης εθνικής ευθύνης είναι να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και ομαλότητα.  Η πιο δύσκολη αποστολή μας δεν είναι να βρούμε  χρήματα για να πληρώσουμε τους δανειστές μας. Η πιο δύσκολη αποστολή μας είναι να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την Κυβέρνηση. Θα το ξαναπώ. Οι θυσίες μας πιάνουν τόπο, η ψυχολογία θα αλλάξει και σύντομα θα έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα».


4. Σας ανησυχούν οι λαϊκές αντιδράσεις που και στη φετινή ΔΕΘ θα είναι μεγάλες; Τι λέτε σε όλους αυτούς που θα διαδηλώνουν αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη;

«Σε μια ελεύθερη κοινωνία όλοι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν για τα αιτήματά τους. Είναι όμως διαφορετικό πράγμα μια ειρηνική διαδήλωση η οποία θα αρχίσει και θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα και άλλο μια πορεία η οποία, ευθύς εξαρχής, όλοι γνωρίζουμε ότι θα έχει επεισοδιακή κατάληξη. Οι ταραχές και τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα, τα τελευταία χρόνια, ανήμερα των εγκαινίων της Δ.Ε.Θ., αποτελούν “μαχαιριά” στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι».


5. Και η Θεσσαλονίκη; Δεν είναι πολύ λίγες οι αναφορές που γίνονται γι´ αυτήν στην 77η ΔΕΘ;


«Η λιτή παρουσία του Πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ και η ολιγόωρη διαμονή του στη Θεσσαλονίκη δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνηση απαξιώνει το θεσμό και στρέφει την πλάτη της στην πόλη. Το αντίθετο μάλιστα. Το προσωπικό ενδιαφέρον του Αντώνη Σαμαρά για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα είναι αδιαμφισβήτητο. Κύριε Οικονόμου, τα “θα” κούρασαν τους Θεσσαλονικείς. Σήμερα οι πολίτες απαιτούν έργα και όχι άλλα λόγια. Θα σας θυμίσω τη φράση του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή πως “στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται, καθώς και πράγματα που γίνονται χωρίς να λέγονται”. Η παρούσα Κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η πόλη για επικοινωνιακούς σκοπούς. Προτιμά να εργάζεται… αθόρυβα, να είναι αποτελεσματική και χρήσιμη στους πολίτες».

6. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την πόλη; Τι περιλαμβάνει και αν είναι υλοποιήσιμος σε εποχές μνημονίων;

«Σαφώς και  πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μένουμε στάσιμοι. Προτεραιότητά μας είναι να επαναφέρουμε τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα στον αναπτυξιακό χάρτη. Προσελκύοντας επενδύσεις, στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υλοποιώντας τα έργα υποδομής, θα δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες ανάπτυξης οι οποίες θα στηρίξουν την αύξηση της απασχόλησης, τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και την τόνωση της εξωστρέφειας.  Σε ό,τι με αφορά, φιλοσοφία μου είναι τα έργα της πόλης να καταφέρουμε να συντονίζονται από τη Θεσσαλονίκη». 

7. Τι σημαίνει για το υπουργείο αλλά κυρίως για τον πολίτη η Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης, η αρμοδιότητα της οποίας μεταβιβάστηκε στο ΥΜΑΘ;


«Πολλά. Πρώτα από όλα αποδείξαμε ότι το νέο ΥΜΑΘ έχει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια που κάνει η χώρα να βγει όρθια από την κρίση. Παράλληλα “λύνουμε” τα χέρια των επενδυτών στη Βόρεια Ελλάδα. Σκεφτείτε μόνο ότι ένας επιχειρηματίας από τη Φλώρινα, την Καβάλα ή την Αλεξανδρούπολη, δεν θα χρειάζεται να μεταβαίνει στην Αθήνα για να υποβάλλει  επενδυτικό σχέδιο ύψους άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά η αίτησή του θα υποβάλλεται, θα ελέγχεται, θα αξιολογείται και θα εγκρίνεται τελικά στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.  Λειτουργώντας αποκεντρωτικά, ευελπιστούμε ότι θα επιτύχουμε πιο άμεση απορρόφηση των κοινοτικών πόρων». 

8. Με τη ΔΕΘ τι μέλλει γενέσθαι; Και με τη συγχώνευση αλλά και με το πρότζεκτ για τη μεταφορά της εκτός κέντρου; Ισχύει ακόμη;

«Θεωρητικά το ζήτημα της μετεγκατάστασης της Δ.Ε.Θ. έχει κλείσει από το 2009. Πρακτικά, ωστόσο, έκτοτε δεν έγινε κανένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αντιλαμβάνεστε ότι σήμερα, που η χώρα μας  περνά δύσκολες οικονομικές στιγμές, θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας προτού προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια. Όσον αφορά στη συγχώνευση Δ.Ε.Θ.-Helexpo-Ο.Π.Ε. και τη δημιουργία ενός φορέα εξωστρέφειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με αυτήν την απόφαση η Κυβέρνηση ικανοποίησε ένα χρόνια αίτημα όλων των φορέων της Θεσσαλονίκης καθώς και των Δ.Σ. των δυο εταιρειών. Προσωπικά πιστεύω ότι ο νέος φορέας θα λειτουργήσει καταλυτικά στην προσπάθεια που ξεκινάμε ώστε να αναδείξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της εξωστρέφειας». 

9. Υπάρχει ενδιαφέρον για ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση;


«Εξ’ όσων γνωρίζω, σε φιλολογικό επίπεδο, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από Τούρκο επιχειρηματία ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών. Αν αυτό το φιλολογικό ενδιαφέρον μεταφραστεί σε επίσημη πρόταση, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, υπάρχουν οι αρμόδιοι μηχανισμοί οι οποίοι θα αξιολογήσουν την όποια προσφορά, όποτε και αν κατατεθεί».

10. Και κάτι προσωπικό για το τέλος: πολλοί διέγνωσαν ότι η προώθησή σας στον ΥΜΑΘ προαναγγέλλει και την υποψηφιότητά σας για τη θέση του περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας. Έχουν βάση οι εκτιμήσεις;


«Επί του παρόντος, κύριε Οικονόμου, είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στα καθήκοντά μου ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης. Καθημερινά, εγώ και οι συνεργάτες μου, δίνουμε έναν δύσκολο αγώνα να αποδείξουμε ότι είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και αγωνιζόμαστε να καταξιώσουμε το νέο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στη συνείδηση των πολιτών. Ως εκ τούτου μένω αμέτοχος στην οποία παραφιλολογία αναπτύσσεται σχετικά με τις επόμενες Περιφερειακές εκλογές. Η αγάπη μου για την αυτοδιοίκηση είναι γνωστή, αυτό που προέχει όμως για εμένα, αυτήν τη στιγμή, είναι να υπερασπιστώ όσο το δυνατόν καλύτερα τα συμφέροντα της Μακεδονίας και της Θράκης».


Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στην εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΣΚ-Η Β. ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επόμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΜΑΘ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ