ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΗΝ 77η ΔΕΘ

1484396809
1484396809
Όταν μου ζητήθηκε να εγκαινιάσω το περίπτερο του Νομού Σερρών στην 77η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αποδέχτηκα την πρόσκληση πρώτα με την ιδιότητα του συντοπίτη σας και ύστερα με αυτήν του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης.
Για όσους δεν το γνωρίζετε, έλκω την καταγωγή μου από την Πεντάπολη Σερρών, για αυτό και η σημερινή μου παρουσία στο περίπτερο 12 της Έκθεσης έχει έντονο συναισθηματικό χαρακτήρα για εμένα.

Φίλες και φίλοι, -επιτρέψτε μου να σας αποκαλώ έτσι, γιατί έτσι σας νοιώθω- το περίπτερο που εγκαινιάζουμε αποτελεί ένα πανόραμα της Σερραϊκής οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και τουριστικής ζωής.

Είναι ένα περίπτερο που πραγματικά κερδίζει τις εντυπώσεις.

Ένα περίπτερο στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να βρουν ό,τι παράγει η ευλογημένη Σερραϊκή γη, ό,τι κατασκευάζεται με μεράκι από Σερραϊκά χέρια και να ενημερωθούν για τον αρχαιολογικό, ιστορικό, εκκλησιαστικό και φυσικό πλούτο.

Ένα περίπτερο αντάξιο του Νομού Σερρών, ενός Νομού… για όλους, όπως είναι, εξάλλου, το σύνθημα της επιχειρηματικής σας παρουσίας στην 77η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Φυσικά δεν μπορώ να μην κάνω ιδιαίτερη αναφορά και στο γεγονός ότι ενώ στη φετινή Διεθνή Έκθεση καταγράφεται μείωση των Εκθετών κατά 40%, η εκπροσώπηση του Σερραϊκού επιχειρηματικού κόσμου καταγράφει αύξηση κατά 50%.

Αυτό το δυναμικό παρών αποδεικνύει η μαζική συμμετοχή:
-επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους,
-Δήμων,
-Πολιτιστικών Συλλόγων και
-φορέων,
οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά και στηρίζουν την προσπάθεια του Επιμελητηρίου να τονώσει την εξωστρέφεια του Νομού και να προβάλλει δυναμικά το Σερραϊκό επιχειρείν.

Η παρουσία σας εδώ αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή για την ανάδειξη της «χρυσής» πεδιάδας των Σερρών.

Κυρίες και κύριοι,
ήρθε η ώρα ώστε η Περιφέρεια της χώρας μας να ορθώσει το ανάστημά της και να δηλώσει παρούσα σε αυτό που ονομάζω «αντεπίθεση» της ελληνικής οικονομίας. 

Δυστυχώς στα χρόνια που προηγήθηκαν η Βόρεια Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στις προκλήσεις των καιρών.

Έχασε το μεγάλο στοίχημα να εξελιχθεί σε Μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων και συνάμα να αποτελέσει σημείο αναφοράς της Μεσογείου.

Οι αιτίες είναι πολλές και δεν χρειάζεται να τις επαναλάβουμε.

Όλοι ξέρουμε τι συνέβη.

Σήμερα, όμως ξημερώνει μια διαφορετική ημέρα.

Με τη χώρα μας να βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της πιο σοβαρής δοκιμασίας που αντιμετώπισε τις τελευταίες δεκαετίες, φαίνεται πως ξεκινά η υλοποίηση μιας νέας πολιτικής.

Μιας πολιτικής που στηρίζει την περιφερειακή ανάπτυξη, επενδύει σε αυτήν και σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας πορείας για την έξοδο από την κρίση.

Οπλισμένοι με δύναμη και αυτοπεποίθηση μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Και θα τα καταφέρουμε. Να είστε σίγουροι για αυτό.

Η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα, φίλες και φίλοι, είναι πλέον εθνικές προτεραιότητες.

Και με «στρατηγείο» το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, σχεδιάζουμε ένα καλύτερο, πιο δημιουργικό, μέλλον.

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, η συνταγή της ευέλικτης και αποτελεσματικής περιφερειακής ανάπτυξης, είναι αποκεντρωμένη εξουσία με ισχυρές αρμοδιότητες και επαρκή κονδύλια.

Ήδη το Υπουργείο ανέκτησε όλες τις αρμοδιότητες που είχε έως το 2009, όταν καταργήθηκε.

Η προσπάθεια, όμως, συνεχίζεται.

Σιγά-σιγά το νέο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης αποκτά νέες αρμοδιότητες και εξελίσσεται σε κέντρο προώθησης επενδυτικών πρωτοβουλιών, καθώς με την υποδοχή, τον έλεγχο, την αξιολόγηση και την έγκριση μεγάλων επενδυτικών προτάσεων άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ, μετατρέπεται σε Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης.

Επιπλέον, όπως ακούσατε από τον Πρωθυπουργό στην τελετή εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ, προτείνεται η παραχώρηση διαχείρισης των κονδυλίων του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας, του INTERREG, συνολικού ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να δώσει νέα ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Φίλες και φίλοι,
δεν θα σας κουράσω άλλο.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου μόνο να πω τούτο:

Οι Έλληνες ενωμένοι κάνουμε θαύματα.

Για αυτό οφείλουμε να πιστέψουμε στους εαυτούς μας.

Ενωμένους δεν μπορεί να μας κάμψει καμία δυσκολία.

Αντιμετωπίζουμε περήφανα το σήμερα,

Οραματιζόμαστε ένα καλύτερο, πιο δημιουργικό αύριο.

Και αυτήν την κρίση θα την ξεπεράσουμε μαζί.

Αποφασισμένοι και ενωμένοι.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΥΜΑΘ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Επόμενο άρθρο‘ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ’ – Αρθρο του ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ