Συνέντευξη ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στην οικονομική εφημερίδα MARITIME ECONOMIES

ypes press002
ypes press002

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ MARITIME ECONOMIES

 

1. Η επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης υπήρξε χρόνιο αίτημα όλης της Βόρειας Ελλάδας . Πώς αισθάνεστε που έχετε επιλεγεί από τον Πρωθυπουργό να αναλάβετε την ηγεσία αυτού του σημαντικού Υπουργείου;

«Ιδιαίτερη τιμή, χαρά αλλά και ευθύνη. Τιμή γιατί ο Πρωθυπουργός με όρισε επικεφαλής ενός Υπουργείου με μακρά και ιστορική πορεία. Χαρά διότι η επανασύσταση του ΥΜΑΘ πιστοποιεί την εκφρασμένη πολιτική βούληση του κυρίου Αντώνη Σαμαρά ώστε η Μακεδονία και η Θράκη να εξελιχθούν σε επενδυτικό πυλώνα και ευθύνη γιατί, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος, είναι εθνικό καθήκον να φέρω εις πέρας την αποστολή που μου έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός. Η προσπάθεια μας έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας διότι το ΥΜΑΘ επανασυστάθηκε από μηδενική βάση. Θέλω να πιστεύω, ωστόσο, πως όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδρομή και έρθει η ώρα του… ταμείου, το πρόσημο θα είναι θετικό. Σε αυτήν την προσπάθεια σύμμαχοι μας είναι όλοι οι Βορειοελλαδίτες αλλά και το στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου, στα μάτια του οποίου διακρίνω καθημερινά τη θέληση για σκληρή δουλειά και επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει. Υποχρέωσή μας είναι να πετύχουμε και να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για αυτό».

 

2. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για το Υπουργείο;

«Κύριο μέλημα τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και δικό μου, είναι το νέο ΥΜΑΘ να εξελιχθεί σε μοντέλο ανάπτυξης και αποκέντρωσης. Είναι παράδοξο σε μια σύγχρονη κοινωνία οι πολίτες να απαιτείται  να μεταβούν στην Αθήνα για να διευθετήσουν υποθέσεις οι οποίες θα έπρεπε να διεκπεραιώνονται στη Θεσσαλονίκη. Χάνονται ημέρες και χρόνος. Αυτό θέλουμε να αλλάξει και ήδη κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη, για παράδειγμα, προ ημερών κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται νομοθετική ρύθμιση για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, στον τομέα των επενδύσεων, από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο ΥΜΑΘ. Αυτή η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι οι αποφάσεις επί των αιτήσεων και ενστάσεων για επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στην καταργηθείσα Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, εκδίδονται από τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης.

Εξίσου σημαντική προτεραιότητα είναι η ανάδειξη της Μακεδονίας και της Θράκης σε ισχυρό οικονομικό και εθνικό βραχίονα της χώρας, μέσω της αξιοποίησης των φυσικών πλεονεκτημάτων της Βόρειας Ελλάδας καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού της. Επενδύοντας στην ανάπτυξη, στοχεύουμε στη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην αύξηση της απασχόλησης, τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και την τόνωση της εξωστρέφειας».

3. Πιστεύετε ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης βοηθά την ελληνική οικονομία;  Υπάρχουν κάποια σημεία της Έκθεσης που θα πρέπει να προσαρμοσθούν λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης;

«Πρώτα από όλα, επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούγονται διάφορα σχόλια σχετικά με την ουσιαστική προσφορά της Δ.Ε.Θ., θα ήθελα να επισημάνω ότι η Θεσσαλονίκη έχει κερδίσει με κόπο και διεκδίκηση το προνόμιο, κάθε Σεπτέμβριο, να αποτελεί το οικονομικό και εμπορικό επίκεντρο της χώρας. Αυτό δεν μπορεί να της το στερήσει κανείς. Ας αντιληφθούν όλοι, πως η ιστορία της Δ.Ε.Θ. είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική εξέλιξη αυτής της πόλης. Παράλληλα, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν διεθνή εμπορικό και οικονομικό θεσμό, ο οποίος προβάλλει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας στο εξωτερικό, ακόμα και σήμερα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται εν μέσω μεγάλης οικονομικής καθίζησης.

Υπό αυτό το πρίσμα και επειδή διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιεί όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτει –και η ΔΕΘ είναι ένα από αυτά- η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα θεσμό ο οποίος πρέπει να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται διαρκώς. Αυτό απαιτούν, άλλωστε, οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνουμε».

4. Θεωρείτε ότι πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο ο διεθνής χαρακτήρας της έκθεσης;

«Προσωπικά, ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι η ΔΕΘ είναι μια διοργάνωση η οποία προβάλλει την επιχειρηματική δράση της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, ενώ καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την αναπτυξιακή πορεία της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, ο διεθνής της χαρακτήρας πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά και η διεθνοποίηση της δράσης της θα πρέπει να γίνει συνδυαστικά με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής, που είναι η γειτνίαση με τα βαλκανικά κράτη. Χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο τη φυσιογνωμία της Δ.Ε.Θ.  και σε συνεννόηση με τους τοπικούς παράγοντες, αλλά και με το  νέο φορέα εξωστρέφειας, ο οποίος θα προκύψει από τη συγχώνευση Δ.Ε.Θ.-HELEXPO-Ο.Π.Ε. και θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, να της δώσουμε όλα εκείνα τα κίνητρα που θα τη βοηθήσουν να αποκτήσει και πάλι την αναπτυξιακή διάσταση που οφείλει να έχει ως Διεθνής Έκθεση».

5. Πιστεύετε ότι χρειάζεται ενίσχυση η προβολή της ΔΕΘ σε χώρες με οικονομική ευμάρεια;

«Σαφώς. Σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, να αναδείξει την υγιή επιχειρηματικότητά της στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε χώρες εγνωσμένης οικονομικής ευμάρειας. Θέλουμε μια Ελλάδα εξωστρεφή, καινοτόμα και όχι εγκλωβισμένη στις δάφνες του παρελθόντος. Θέλουμε μια Ελλάδα η οποία θα αποτελεί πυλώνα επενδύσεων και όχι παράδειγμα στασιμότητας. Σκοπός μας είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της τοπικής παραγωγής και το άνοιγμα νέων συνεργατών, τώρα που αναζητούμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης. Ανάπτυξη και επενδύσεις είναι δυο αλληλένδετες έννοιες, οι οποίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις και δεν μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις χωρίς ανάπτυξη».


Προηγούμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΜΑΘ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟ
Επόμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΥΜΑΘ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΟΥΣΙΔΗ