Ομιλία του Υπουργού Αναπληρωτή Σωκράτη Ξυνίδη στο δείπνο προς τιμή του οργανισμού “Conference of Presidents”

ypes press002
ypes press002
«Επισκέπτεστε την Ελλάδα στην πλέον κρίσιμη καμπή της νεότερης ιστορίας της» είπε ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης, απευθυνόμενος στην 80μελή αντιπροσωπεία της Συνόδου των Προέδρων («Conference of Presidents»), η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα και αποτελεί το συντονιστικό όργανο 52 οργανισμών, που εκπροσωπούν τον Εβραϊσμό των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια δείπνου που παρατέθηκε προς τιμήν της από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και στο οποίο ήταν κεντρικός ομιλητής.
«Κάνουμε άλμα προς τα εμπρός. Με δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Για εμάς το κοινωνικό και οικονομικό κόστος που πληρώνουμε τώρα για όλα αυτά που δεν κάναμε επί τόσα χρόνια, είναι το αντίτιμο του εισιτηρίου για το μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Ξυνίδης, ενώ επεσήμανε το γεγονός ότι μόλις μέσα δέκα έξι μήνες και σε συνθήκες απόλυτης κρίσης, διαμορφώθηκε νέα αρχιτεκτονική στο κράτος και την αυτοδιοίκηση, ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται νόμοι, που εγκαθιδρύουν τη διαφάνεια και τη δημοσιοποίηση στις αποφάσεις της διοίκησης, στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και στη διοικητική ιεραρχία, συγχωνεύονται οργανισμοί και εταιρείες του δημοσίου, καταργούνται προνόμια και αποκλεισμοί στα επαγγέλματα, εγκαθιδρύθηκε η αξιοπιστία στα στατιστικά μας στοιχεία, βελτιώνεται μέρα με τη μέρα θεαματικά η λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, τίθενται νέα πλαίσια στην παιδεία και την υγεία, άλλαξε το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, ψηφίστηκε νέος επενδυτικός νόμος και δημιουργήθηκαν νέα σύγχρονα αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ βελτιώθηκε σημαντικά το επιχειρηματικό περιβάλλον με την απλούστευση στις διαδικασίες ίδρυσης και εγκατάστασης των επιχειρήσεων. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι τονώνεται η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και η ριζική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.
 «Αυτές είναι οι μεγάλες παρεμβάσεις, τα οχήματα, με τα οποία αλλάζουμε την Ελλάδα, σε ελάχιστο χρόνο» είπε ο κ. Ξυνίδης.
Επιπλέον, Υπουργός Αναπληρωτής επεσήμανε ότι η  Ελλάδα σήμερα γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική για όσους θέλουν να επενδύσουν. «Πέρα από πρόσκαιρες οικονομικές εξάρσεις ή υποβαθμίσεις, η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και η διαφάνεια στη λειτουργία του κράτους αποτελούν τις καλύτερες εγγυήσεις» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε  πως η χώρα μας είναι μια σταθερή ευρωπαϊκή χώρα στην άκρη της Ευρώπης και στη γειτονιά της Μέσης Ανατολής, στο σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών και θρησκειών, που αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και στην ευρύτερη περιοχή. 
Τέλος,  έκανε εκτενή αναφορά στο έργο του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και στο νέο επενδυτικό νόμο.
 Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη Βόρεια Ελλάδα μίλησε για τη δημιουργία ενός πόλου νέας επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και τεχνολογίας, με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας που στοχεύει να αγκαλιάσει όλες τις επιχειρήσεις και τις προσπάθειες για ανάπτυξη και εφαρμογή της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, για τη σύσταση και λειτουργία της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα μικρό Υπουργείο Ανάπτυξης με αποκεντρωμένες λειτουργίες και αναφορά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ αναφερόμενος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είπε ότι «αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης και παρά τις δυσκολίες της εποχής αποτελεί θεσμό σύμβολο της περιφερειακής ανάπτυξης στη χώρα μας».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπογράμμισε ότι «η περιφρούρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος και η εκπαίδευση των νέων στο μήνυμα του «ποτέ ξανά» αποτελεί, για εμάς τους Έλληνες, μέρος της δημοκρατικής μας συνείδησης.»

Προηγούμενο άρθροO Αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Σωκράτης Ξυνίδης παρευρέθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στην τελετή κοπής της πίτας του Δ. Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος
Επόμενο άρθροΟ Υπουργός Αναπληρωτής Σωκράτης Ξυνίδης στην ετήσια ΓΣ του ΣΒΔΜ στα Γρεβενά