ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ – ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

ypes press002
ypes press002

Με αφορμή πρόσφατες σεισμικές δονήσεις που θορύβησαν τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας και ιδιαίτερα της κεντρικής Μακεδονίας, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης ζήτησε από τη Διοίκηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ενημέρωση για την πορεία του προσεισμικού ελέγχου στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και εντατικοποίηση του σχετικού προγράμματος, επισημαίνοντας στη σχετική επιστολή του: «Επειδή η πρόληψη συνιστά νευραλγικό τομέα της αντισεισμικής προστασίας, εκτιμώ ότι πρωταρχικό μέλημά μας, πρέπει να αποτελεί η ασφάλεια των σχολικών κτιρίων».

Στην άμεση απάντησή του προς τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΚ κ. Στέφανος Αγιάσογλου, αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Σας ενημερώνουμε ότι από το 2004 μέχρι και σήμερα, ο ΟΣΚ υλοποιεί πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου σχολικών κτιρίων. Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται υπό την εποπτεία της «Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Προσεισμικού Ελέγχου Σχολικών Κτιρίων Επικρατείας», που αποτελείται τόσο από τους πλέον ειδικούς καθηγητές των πέντε Πολυτεχνείων της χώρας, όσο και από εξειδικευμένους τεχνικούς υπαλλήλους του Οργανισμού.
Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε 4.767 σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σε Μακεδονία και Θράκη, έχει πραγματοποιηθεί πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε 1.476 σχολικές μονάδες (1.188 στη Μακεδονία και 288 στη Θράκη). O Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων έχει ενημερώσει τις Νομαρχίες και τους Δήμους για τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου, επισημαίνοντας με ειδικές παρατηρήσεις τα σχολεία στα οποία απαιτείται παρέμβαση. Σημειώνεται, ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων, οφείλεται στην κακή συντήρηση των σχολείων. Ως γνωστό, σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία, υπεύθυνοι για τη συντήρηση, είναι η Δήμοι σε πρώτο επίπεδο και οι Νομαρχίες σε δεύτερο.

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ Ε´ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΜΑΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ