Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ‘ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2009’ ΣΤΗΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

1484397612
1484397612
Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης,  παρακολούθησε  στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής, την άσκηση  δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης σε πραγματικές συνθήκες, με την κωδική ονομασία «Δια Πυρός 2009», συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας αρμόδιο για τη Βόρεια Ελλάδα κ. Νίκο Κορτσάρη.

Η άσκηση οργανώθηκε από την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της συντονισμένης προετοιμασίας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, για τη νέα αντιπυρική περίοδο. Στην άσκηση πήραν μέρος πυροσβεστικά αεροσκάφη, οχήματα, υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης, πυροσβέστες και εθελοντές δασοπυροσβέστες.

Ο κ. Υπουργός αφού ενημερώθηκε επί χάρτου για την πορεία της άσκησης, έκανε αυτοψία στον χώρο της άσκησης και συνεχάρη τους πυροσβέστες και τους εθελοντές, για την αυταπάρνηση που δείχνουν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.
        Ερωτηθείς για την άσκηση, αλλά και για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού  ο Υπουργός Μακεδονίας -Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης τόνισε:
«Ο κρατικός μηχανισμός δίνει εξετάσεις σε κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για να μπορέσει όμως  να ανταποκριθεί όπως πρέπει και να αναχαιτίσει τους πραγματικούς κινδύνους όταν παραστεί πραγματική ανάγκη  θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ,εξάσκηση , σε πλήρη συντονισμό. Η άσκηση αυτή η οποία στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία ,ενδυναμώνει την δικιά μας πεποίθηση ότι έχουμε σε εγρήγορση όλα εκείνα τα στοιχεία  όποτε χρειαστεί,  που απαιτούνται για να προστατευθούν οι ζωές και οι περιουσίες των συμπολιτών μας. Ευχόμαστε βεβαίως να μην χρειαστεί ποτέ, αλλά εάν ποτέ παραστεί ανάγκη εδώ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής ,ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της χώρας, είμαστε ετοιμότεροι από ποτέ για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε ανάγκη. Η ετοιμότητα της πολιτικής προστασίας, είναι σε πάρα πολύ ικανοποιητικό βαθμό. H συσσωρευμένη εμπειρία, οι διαρκείς συσκέψεις,  η συσσωρευμένη  γνώση και η αξιοποίηση αυτής, η αναπτυγμένη ικανότητα πλέον των εμπλεκομένων φορέων να συντονιστούν και συνεργαστούν μαζί την κρίσιμη στιγμή, είναι στοιχεία που μας εδραιώνουν την πεποίθηση, ότι οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί, είμαστε εδώ. Σε κάθε περίπτωση βεβαίως,  θα πρέπει όλοι μας, πολίτες,  συντεταγμένη πολιτεία ,συλλογικά όργανα να είμαστε σε αφύπνιση. Αυτό που πρέπει να έχουμε κάνει, το έχουμε κάνει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».
Ερωτηθείς ο κ. Υπουργός  για τα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης τόνισε:

«Τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν προχωρήσει και έχουν ολοκληρωθεί  στον μέγιστο δυνατό βαθμό, ενώ με αφορμή περιστατικά που συνέβησαν πριν από λίγο καιρό, νέες παρεμβάσεις πήραν τον δρόμο της διεκπεραίωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Και βεβαίως θα υπάρξει και η εποπτεία του Υπουργείου στον τομέα αυτό».

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την διεξαγωγή και τα αποτελέσματα της άσκησης, δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Κορτσάρης:

«Γι` αυτό γίνεται η άσκηση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αύριο θα κάνουμε την κριτική της ασκήσεως, ώστε να είμαστε σίγουροι, ότι όπως και πέρυσι, έτσι και εφέτος θα αποδεδειχθούμε αποτελεσματικοί, αν τυχόν χρειαστεί.»

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ‘ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2009’ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Επόμενο άρθροO YΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ κ.ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ‘ΙΘΑΚΗ’ ΣΤΗ ΣΙΝΔΟ