Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟ “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ” ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΓΙΑ ΤΟ 2009, ΥΨΟΥΣ 500.00 ΕΥΡΩ

1484397698
1484397698

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου, στο πλαίσιο της οποίας ανακοίνωσε την έναρξη Προγράμματος Κοινωνικής Αρωγής του Υπουργείου, ύψους 500.000 ευρώ, για το έτος 2009.
Η έναρξη γίνεται με μια συνδυαστική δράση ύψους 60.000 ευρώ, που θα διατεθούν σε δύο δόσεις υπό μορφή διατακτικών για τη στήριξη πολυτέκνων οικογενειών και των καταστημάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας και πρόσβασης των καταναλωτών, πέριξ των εργοταξίων, όπου εκτελούνται τα αναγκαία έργα εκτέλεσης του Μετρό της Θεσσαλονίκης.
Η συγκεκριμένη δράση, υλοποιείται σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο και τους Συλλόγους Πολυτέκνων της Θεσσαλονίκης.  Στη δε συνέντευξη τύπου παρέστησαν ο Γ.Γ. του ΥΜΑΘ κ. Λουκάς Ανανίκας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Χαντζαρίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης «οι Άγιοι Πάντες» κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων «η Μέριμνα» κ. Συμεών Ποιμενίδης.

Παρουσιάζοντας το «Πρόγραμμα Κοινωνικής Αρωγής» ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε, τα εξής:

«Αυτό που πάντα τόνιζα και το οποίο επανέλαβα και μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, είναι πως προτιμώ ως πολιτικός να αποφεύγω τα πολλά λόγια, μέχρι να είμαι σε θέση να τα συνοδεύσω με παρουσίαση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.
 Ανέφερα επίσης ως προσωπικό στοίχημα, την πλήρη αξιοποίηση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, με στόχο τη μεγιστοποίηση του παραγόμενου αποτελέσματος, στο πλαίσιο των βασικών αξόνων που έχουν ορίσει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διανύουμε:
• Στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
• Ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
• Διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.
 Βάσει, λοιπόν, τον αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης εργαζόμαστε με σκοπό:
• Να συμβάλουμε με στοχευμένες και συνδυαστικές δράσεις στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
• Να συνεισφέρουμε στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της Μακεδονίας και της Θράκης, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Ελλάδας στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.
• Να προωθήσουμε και να ενθαρρύνουμε δράσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, επενδύοντας στο φυσικό, πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Όλα τα παραπάνω, υλοποιούνται με συγκροτημένη και χρηστή οικονομική πολιτική, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων.
Εργαζόμαστε για τα μεγάλα στοιχήματα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, δίνοντας ταυτόχρονη βαρύτητα στα λεγόμενα «μικρά» ζητήματα, που έχουν όμως μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.
Έχω λοιπόν τη χαρά να σας ανακοινώσω ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, απέναντι σε μια εισαγόμενη διεθνή οικονομική κρίση που εξελίσσεται σε κοινωνική κρίση, το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δράσης.
Σήμερα σας παρουσιάζω την πρώτη από δύο δέσμες δράσεων, που αφορά τον άξονα της Κοινωνικής Αρωγής.
Επιδιωκόμενος στόχος, είναι οι δράσεις μας να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, και όπου αυτό είναι δυνατό, να υπάρχουν δύο ή και περισσότερες ομάδες συμπολιτών μας που ωφελούνται.
 Το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, εκπονεί για το 2009, ένα Πρόγραμμα Κοινωνικής Αρωγής που αναμένεται να απορροφήσει συνολικό ποσό άνω των 500.000 ευρώ. Στόχος είναι η στήριξη οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.
Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκινά επισήμως σήμερα, με μια συνδυαστική δράση που ήδη βρίσκεται στο στάδιο εφαρμογής, με τη συνεργασία των παριστάμενων προέδρων των συλλόγων πολυτέκνων της Θεσσαλονίκης και του Εμπορικού Συλλόγου.
 Γνωρίζουν όλοι οι Θεσσαλονικείς, ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή, έβαλε σε τροχιά υλοποίησης το έργο κατασκευής του Μετρό, που επί δεκαετίες παρέμενε όνειρο επί χάρτου.
Όλοι έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα του έργου για τη βελτίωση των συγκοινωνιακών συνθηκών και για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων. Όλοι θα απολαύσουμε τα ευεργετήματα από την ολοκλήρωσή του.
Λίγοι όμως, υφίστανται έντονα τις πρόσκαιρες επιπτώσεις των αναγκαίων εργασιών κατασκευής του μετρό.
Αναφέρομαι στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται πέριξ των εργοταξίων κατασκευής των σταθμών του μετρό.
Τα καταστήματα αυτά αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με τη δυσκολία πρόσβασης των καταναλωτών.
Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων καταστημάτων, δικαιούνται να ελπίζουν σε έκτακτη στήριξη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης έκτακτης δυσκολίας, ιδιαίτερα εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης, που πολλαπλασιάζει την ένταση τέτοιων προβλημάτων.
Αυτή την ελπίδα έρχεται να δικαιώσει η δική μας πρωτοβουλία, που συνδυάζει τη στήριξη για ένα σημαντικό αριθμό πολύτεκνων οικογενειών, των οικονομικά ασθενέστερων που θα υποδειχθούν από τους δύο συλλόγους, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.
Οι πολύτεκνες οικογένειες, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της πατρίδας μας, αξίζουν το θαυμασμό μας και στη συγκεκριμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αποτελούν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, που έχουμε χρέος να στηρίξουμε.
Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης διαθέτει σε δύο φάσεις, ποσό 60.000 ευρώ που θα κατανεμηθεί σε περισσότερες από 250 πολύτεκνες οικογένειες με τη μορφή διατακτικών, για αγορές από τα συγκεκριμένα καταστήματα της ζώνης των έργων κατασκευής του μετρό, που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Η πρώτη δόση των 30.000 ευρώ, θα διατεθεί έως το Πάσχα, για αγορές που θα πραγματοποιηθούν έως την 31η Μαϊου 2009 και η δεύτερη δόση, άλλες 30.000 ευρώ θα διατεθεί το φθινόπωρο.
 Στο στάδιο της κοστολόγησης και της οργάνωσης, βρίσκονται οι επόμενες δράσεις του Προγράμματος Κοινωνικής Αρωγής του ΥΜΑΘ.
 Συνοπτικά, αυτές αφορούν:
• Τη χρηματοδότηση της Κινητής Μονάδας του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου για την δωρεάν προληπτική εξέταση των κατοίκων της Βορειοελλαδικής Περιφέρειας.
• Τη χρηματοδότηση καθ` όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, κάθε Σάββατο και Κάθε Κυριακή, ημερησίων εκδρομών σε τουριστικές παραθαλάσσιες περιοχές, για μονογονεϊκές οικογένειες μέλη του Συλλόγου Μονογονεϊκών Οικογενειών Βορείου Ελλάδος. Η συγκεκριμένη δράση, έχει επίσης συνδυαστικό χαρακτήρα, αφού θα ωφεληθούν, όχι μόνο οι οικογένειες που θα συμμετέχουν, αλλά και οι μικρές επιχειρήσεις ιδιαίτερα του κλάδου της εστίασης, στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που θα επιλεγούν ως προορισμοί.
• Τη χρηματοδότηση δωρεάν καλοκαιρινών διακοπών, σε κατασκηνώσεις της Βόρειας Ελλάδας, για παιδιά απόρων οικογενειών, που θα επιλεγούν σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Πρόνοιας.
Παράλληλα, όπως προανέφερα, στη δεύτερη φάση του Προγράμματος, επεξεργαζόμαστε ενέργειες για την ενίσχυση δομών στήριξης της Τρίτης Ηλικίας, των νέων γονέων, των μαθητών, της νεολαίας.
Πριν κλείσω, θέλω να κάνω  μια ιδιαίτερα σημαντική επισήμανση.
Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, είναι γνωστό πως έχει συγκεκριμένους πόρους και όρια. Αξιοποιεί ωστόσο τις θεσμικά και οικονομικά οριοθετημένες δυνατότητές του, με στοχευμένες  και συνδυαστικού χαρακτήρα δράσεις, ώστε να επιτύχει αξία αποτελέσματος, πολλαπλάσια των πόρων που διαθέτει κατά περίπτωση. Εξίσου σημαντικός στόχος του Προγράμματος Κοινωνικής Αρωγής που θέτουμε σε εφαρμογή, είναι να ενεργοποιήσουμε και ένα μεγαλύτερο σύνολο δυνάμεων. Να πυροδοτήσουμε την αλληλεγγύη, που έχουμε κατ` επανάληψη αποδείξει ότι μας χαρακτηρίζει ως κοινωνία. Να δημιουργήσουμε ευκαιρίες ενεργοποίησης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο φορέων, συλλόγων, επιχειρήσεων, που θα συνθέσουν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας, για να πολλαπλασιάσουμε το αποτέλεσμα και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το κοινωνικό όφελος

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Χαντζαρίδης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Οι καταστηματάρχες της Εγνατίας Οδού που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα λόγω των εργασιών του Μετρό, αισθάνονται πλέον ότι η Πολιτεία τους συμπαραστέκεται και συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά. Η δράση αυτή, αφορά περίπου 280 καταστήματα της Εγνατίας Οδού, εκ των οποίων, περίπου 70 έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, πριν καν δημοσιοποιηθεί το πρόγραμμα.»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων «οι Άγιοι Πάντες» κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, υπογράμμισε: «Η πρωτοβουλία του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, δείχνει πως η Πολιτεία, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, πραγματικά αισθάνεται τη συμβολή των πολυτέκνων στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Η δράση αυτή, θα βοηθήσει σημαντικά τις οικονομικά ασθενέστερες εκ των πολυτέκνων οικογενειών και αποδεικνύει την κοινωνική ευαισθησία και τον κοινωνικό ρόλο του ΥΜΑΘ.»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων «η Μέριμνα» κ. Συμεών Ποιμενίδης, ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την πρωτοβουλία του και μεταξύ άλλων συμπλήρωσε: «Το δημογραφικό πρόβλημα είναι εθνικό πρόβλημα. Και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπουμε το ΥΜΑΘ, για πρώτη φορά, να αναλαμβάνει μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των πολύτεκνων οικογενειών.»

Προηγούμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ‘ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ’
Επόμενο άρθροΤΟ ΝΟΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ