Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ: ‘ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ Η ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΘΥΣΙΕΣ’

ypes press002
ypes press002

 Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης κήρυξε σήμερα την έναρξη της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΚΕ στο ξενοδοχείο Grand Palace της Θεσσαλονίκης, με θέμα «Έλεγχος Νομιμότητας επί των δαπανών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού και των νομικών τους προσώπων Δημοσίου Δικαίου».

 Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων, πως «η ύψιστη πράξη ευθύνης των πολιτικών έναντι των πολιτών στη συγκεκριμένη περίοδο, είτε υπηρετούν σε κυβερνητικές θέσεις, είτε στο Κοινοβούλιο, είτε στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι να νοικοκυρέψουν πρώτα τα οικονομικά που ελέγχουν» κι αυτό διότι «το οφείλουν στους πολίτες, που εδώ και πολλά χρόνια έχουν κάνει πολλές θυσίες για να μπει η χώρα σε μια πορεία δημοσιονομικής σταθεροποίησης».

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε επίσης, πως έχει ήδη αποτελέσματα η συνεργασία Κυβέρνησης – ΚΕΔΚΕ και η θέσπιση του προληπτικού ελέγχου, στο πλαίσιο του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς «στην τελευταία ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το έτος 2007, καταγράφεται η καλύτερη επίδοση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της καταπολέμησης της κακοδιοίκησης εδώ και χρόνια».

Ακολουθεί το σύνολο της ομιλίας του Υπουργού κ. Σταύρου Καλαφάτη:

Κυρίες και Κύριοι
 Το δίκαιο δεν είναι πάντα ταυτισμένο με το καλό, υπό την έννοια πως το δίκαιο, μπορεί να μην είναι πάντα τόσο ευχάριστο όσα θα θέλαμε.
Γιατί κάνω αυτή την επισήμανση;
Διότι καλώς, ή κακώς, σίγουρα όμως δικαίως, κάθε πολιτική πρακτική στην παρούσα χρονική συγκυρία κρίνεται και μέσα από το φίλτρο της χρησιμότητάς της, έναντι της οικονομικής κρίσης που μας κουνάει απειλητικά το δάχτυλο.
Η ύψιστη πολιτική πράξη ευθύνης των πολιτικών έναντι των πολιτών στη συγκεκριμένη περίοδο, είτε υπηρετούν σε κυβερνητικές θέσεις, είτε στο Κοινοβούλιο, είτε στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι να νοικοκυρέψουν πρώτα τα οικονομικά που ελέγχουν. Τα του οίκου τους. Τις δαπάνες τους.
Καλούνται να το πράξουν αυτό οι πολιτικοί, διότι το οφείλουν στους πολίτες, που εδώ και πολλά χρόνια έχουν κάνει πολλές θυσίες για να μπει η χώρα σε μια πορεία δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Παλιότερα οι θυσίες αυτές δεν είχαν σπουδαία αποτελέσματα γιατί δεν αξιοποιήθηκαν σωστά από τους κατέχοντες την εξουσία.
Τα τελευταία χρόνια οι θυσίες των πολιτών είχαν σημαντικά αποτελέσματα. Και αυτό, διότι η Κυβέρνηση έβαλε και το ίδιο το Κράτος στη λογική της μείωσης της σπατάλης και των δαπανών γενικότερα.
Η Κυβέρνηση, προσπάθησε να αξιοποιήσει στο έπακρον τις θυσίες που έκαναν και κάνουν επί χρόνια οι πολίτες, χωρίς να τους ζητήσει να θυσιάσουν ακόμα περισσότερα.
Σε σημαντικό βαθμό και με δεδομένο το γεγονός ότι ο όρος Πολιτεία ευρύτερα περιλαμβάνει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δράσεις για τον Έλεγχο Νομιμότητας των Δαπανών των ΟΤΑ και των Νομικών τους Προσώπων.
Πρέπει να νοικοκυρευτούμε όλοι.
Είναι γεγονός πως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διαπιστώθηκαν από το Συνήγορο του Πολίτη και την Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, τα υψηλότερα ποσοστά κακοδιαχείρισης.
Και είναι προς τιμήν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αρχόντων της, το γεγονός πως συνεργάστηκαν μέσω της ΚΕΔΚΕ με την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών ειδικότερα, για την δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου των δαπανών των ΟΤΑ.
Τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου που θεσμοθετήθηκε στο πλαίσιο του Νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, για τις δαπάνες στους ΟΤΑ άνω των 5.000  κατοίκων, είναι ήδη αισθητά.
Στην τελευταία ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το έτος 2007, καταγράφεται η καλύτερη επίδοση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της καταπολέμησης της κακοδιοίκησης εδώ και χρόνια, ενώ βελτίωση καταγράφεται και στις Νομαρχίες.
Επίσης, από την τελευταία ετήσια Έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, προκύπτει ότι οι Δήμοι και οι Κοινότητες βαρύνονται με ποσοστό κακοδιοίκησης 17,9%, από 21,1% πού ήταν το 2006.
Οι δε Νομαρχίες βαρύνονται με ποσοστό 18,2%, έναντι 21% το 2006.
Σαφής βελτίωση. Σαφής απόδειξη σεβασμού έναντι της ευθύνης που έχει η Πολιτεία σε όλες τις βαθμίδες της, να επιδιώκει τη χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
Αλλά και από τις εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο πλαίσιο του κατασταλτικού ελέγχου φαίνεται ότι υπάρχει βελτίωση, ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια.
Αυτή είναι μια νίκη κατά της σπατάλης. Μια νίκη κατά της διαφθοράς. Μια νίκη υπέρ του πολίτη.
Φυσικά και δεν έχουν γίνει όλα τέλεια μέσα σ` αυτά τα λίγα χρόνια.
Μπήκαμε όμως στο σωστό δρόμο.
Με συνεργασία.
Με διάλογο.
Με υπευθυνότητα έναντι τους χρέους που έχουμε αναλάβει όλοι μας, απέναντι στους πολίτες.
Σ` αυτό το δρόμο, πρέπει να συνεχίσουμε.
Δίνοντας το παράδειγμα πρώτοι.
Η Κυβέρνηση, προβαίνει στην υλοποίηση ενός νέου σχεδίου περικοπής των δαπανών του Κράτους.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί σίγουρα, να βεβαιωθεί ότι οι δαπάνες στις οποίες προβαίνουν οι υπηρεσίες τους, είναι οι ενδεδειγμένες και αν μη τι άλλο, μη παράτυπες.
Για να είμαστε πρώτα εμείς βέβαιοι, πως δεν καταπίνουμε την κάμηλο, όταν διυλίζουμε τους κώνωπες των άλλων.
 Με τις σκέψεις αυτές, δίνω το λόγο στους επόμενους ομιλητές και εύχομαι καλή επιτυχία στη σημερινή ημερίδα και στην περαιτέρω προσπάθεια που σηματοδοτεί.
Σας ευχαριστώ

Προηγούμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Επόμενο άρθροΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΩΝ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κ. ΑΝΘΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ-ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ κ. ΒΑΡΝΑΒΑ