Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΠΙΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

1484398356
1484398356

 

            Στην κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας των πολιτιστικών και αθλητικών Σωματείων του νομού Δράμας παραβρέθηκε, χθες Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ο οποίος ευχόμενος καλή και εποικοδομητική χρονιά στο πολυπληθές ακροατήριο, τόνισε ότι: «Η παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν την καλύτερη επένδυση στον άνθρωπο και σε συνδυασμό με τον αθλητισμό δικαιώνουν τη φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων με το γνωστό νους υγιής εν σώματι υγιή»

Ο κ. Τζίμας αναλύοντας το πρόγραμμα του Υπουργείου για τον πολιτισμό και αθλητισμό στη νέα προγραμματική περίοδο δήλωσε ότι :

            «Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή, να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας και με την ιδιότητα του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης να βλέπω, όλους εσάς τους συμπατριώτες μου από όλο το νομό Δράμας, να δηλώνετε με την παρουσία σας, την αρμονική συνύπαρξη και την προσήλωσή σας στον κοινό σας στόχο: την διαφύλαξη, ανάδειξη και μετάδοση στις επόμενες γενιές της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και των ιδιαίτερων πολιτισμικών στοιχείων και παραδόσεων του νομού μας, καθώς και την προώθηση του αθλητισμού και των αξιών που τον συνοδεύουν, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

            Σας διαβεβαιώνω, ότι οι στόχοι σας αυτοί, είναι κοινοί στόχοι και για το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, που είναι παρόν, για να στηρίξει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στη Δράμα, όπως το πράττει σε όλη τη βορειοελλαδική περιφέρεια,  με ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων, που ξεφεύγει από την απλή ενίσχυση και επιχορήγηση, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων. Η βούληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι ξεκάθαρη. Όσο περισσότερο επενδύουμε στον πολιτισμό και αθλητισμό τόσο καλύτερα έργα και υπηρεσίες προσφέρουμε στη σημερινή και αυριανή γενιά της χώρας

            Τα στοιχεία, που αφορούν τα πεπραγμένα αλλά και τις εν εξελίξει δράσεις του Υπουργείου, πιστοποιούν με τον καλύτερο τρόπο, του λόγου το αληθές:

  1. Κατ` αρχήν το ΥΜΑΘ, μέσω του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, είναι αρμόδιο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων προστασίας και ανάδειξης του μνημειακού και φυσικού πλούτου της Μοναστικής Πολιτείας του Αγίου ´Ορους, που πέραν του λατρευτικού της χαρακτήρα, συνιστά και ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της πανανθρώπινης πολιτιστικής παρακαταθήκης. Το υπουργείο μας συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες προστασίας ανάδειξης και αξιοποίησης της κληρονομιάς αυτής και για το 2008 έχουμε προγραμματίσει σειρά έργων προστασίας του περιβάλλοντος, συντήρησης και αποκατάστασης, στις ιερές Μονές του Άθω.
  2. Συνδυάζοντας όμως, το ´Αγιον ´Ορος, με την μακραίωνη θρησκευτική πολιτιστική  του συνόλου της Βόρειας Ελλάδας  και την τουριστική προβολή, προχωράμε, στη δημιουργία ενός «ιστορικού, αρχαιολογικού και θρησκευτικού μονοπατιού» από την Δυτική Μακεδονία μέχρι τον Έβρο, που θα ενώνει νοητά τις περιοχές, τα μνημεία και τους χώρους με ιδιαίτερη σημασία σε μια διαδρομή, την οποία μπορεί ένας επισκέπτης να ακολουθήσει και να γνωρίσει άμεσα την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας.
  3. Το ΥΜΑ-Θ στήριξε και στηρίζει ενεργά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θέτοντας υπό την αιγίδα του τις νέες διεθνείς δράσεις του στο πλαίσιο της διεθνούς προβολής της Μακεδονίας και της Θράκης και θεσμοθετώντας ειδικά βραβεία, για την ενίσχυση των νέων βορειοελλαδιτών δημιουργών. Φέτος επεκτείναμε τη συνεργασία αυτή με νέα προγραμματική σύμβαση, βάσει της οποίας, το ΥΜΑΘ χρηματοδοτεί ντοκιμαντέρ ή ταινία, που θα γυριστεί στη Βόρεια Ελλάδα. Και βέβαια στηρίζουμε και ενισχύουμε και άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια, όπως το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Νάουσας και βέβαια το δικό μας, Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.
  4. Στηρίζει τον περιφερειακό χαρακτήρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, επεκτείνοντας τη συνεργασία με τη διοίκηση του θεσμού, προκειμένου οι παραγωγές του ΚΘΒΕ να επισκέπτονται όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.
  5. Το ΥΜΑΘ δε, έχει να επιδείξει και δράσεις στήριξης και προαγωγής της θεατρικής έκφρασης και σε ερασιτεχνικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα, με την εκπροσώπηση του ΥΜΑΘ στην ετήσια συνάντηση των ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου.
  6. Στον τομέα των εικαστικών τεχνών, το ΥΜΑΘ έχει να επιδείξει τη συνεργασία του με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για την παρουσίαση της περίφημης Συλλογής Κωστάκη σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Το ΥΜΑΘ στηρίζει το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό της Βόρειας Ελλάδας, διοργανώνοντας και υποστηρίζοντας ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις έργων τέχνης, σε συνεργασία με κατά τόπους φορείς.
  7. Ενισχύει το αρχαιολογικό έργο και τις ανασκαφές στη Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και σχετικές μελέτες για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων.
  8. Το ΥΜΑΘ, έχοντας την αποκλειστική αρμοδιότητα στη Βόρεια Ελλάδα για τον χαρακτηρισμό των παραδοσιακών οικισμών, το 2008 θα προβεί στην εκπόνηση μελέτης για την πλήρη καταγραφή και λεπτομερή αποτύπωση του πολιτιστικού αποθέματος της Μακεδονίας και της Θράκης, με στόχο την περαιτέρω δράση για τη διαφύλαξη και ανάδειξή τους.
  9. Το ΥΜΑΘ, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Υπουργείου Αιγαίου, διοργάνωσε το πρόγραμμα «Θράκη-Αιγαίο –Κύπρος» που ανέδειξε τη γλωσσική, ιστορική, πολιτισμική και λαογραφική συγγένεια ενός ενιαίου χώρου που ενώνει τρεις περιοχές, οι οποίες συνιστούν τα ακραία ανατολικά όρια του ελληνικού και του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού. ´Ηδη βρισκόμαστε σε επαφές με την Κυπριακή Δημοκρατία, και Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στο οποίο έχει συγχωνευθεί το πρώην Υπουργείο Αιγαίου, με στόχο την επαναπροκήρυξη του προγράμματος.
  10. Το ΥΜΑΘ, διαθέτει κινητή μονάδα δανειστικής βιβλιοθήκη και αισθητικής αγωγής, που περιοδεύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε ακριτικά χωριά, στα παιδιά των οποίων προσφέρει μια χρήσιμη δημιουργική απασχόληση, ενώ προωθεί την καλή σχέση των παιδιών με το βιβλίο και τις τέχνες.
  11. Επίσης, διοργανώνουμε επιμορφωτικά σεμινάρια για την προώθηση της θεατρικής και μουσικής παιδείας στα σχολεία, σε συνεργασία με αντίστοιχους εκπαιδευτικούς φορείς των νομών της Βόρειας Ελλάδας.
  12. Το ΥΜΑ-Θ προχώρησε στην παραγωγή ψηφιακού πολυθεάματος «Μακεδονία – Θράκη.  ´Ανθρωποι και Ιστορία», με στόχο την προβολή της ιστορίας της περιοχής από τα προϊστορικά χρόνια έως σήμερα. Πρόκειται για μια καινοτόμα για τα ελληνικά δεδομένα παραγωγή, που προβάλλεται καθημερινά στο «Πλανητάριο» της Θεσσαλονίκης, το οποίο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων. Έχει δε μεταγλωττιστεί στα αγγλικά και στα σέρβικα.

 

ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

  • Το ΥΜΑΘ χρηματοδοτεί και διοργανώνει τους Παμβορειοελλαδικούς Αγώνες Στίβου Δημοτικών Σχολείων που γίνονται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της Μακεδονίας – Θράκης, με συμμετοχή των μαθητών δημοτικού σχολείου από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, που νωρίτερα πρώτευσαν σε αγώνες που διοργανώθηκαν σε επίπεδο νομού.
  • Το ΥΜΑΘ απονέμει τιμητικές διακρίσεις κάθε χρόνο μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου που έχουν ιδιαίτερες αθλητικές επιδόσεις σε συνδυασμό με τις καλές σχολικές επιδόσεις, ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια γονέων και εκπαιδευτικών, να ωθούν τη νεολαία σε δραστηριότητες που προάγουν την αγωγή της ψυχής και του σώματος.
  • Διοργανώνουμε δε, σεμινάρια για την επιμόρφωση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καθηγητών φυσικής αγωγής. Όλα αυτά γίνονται σε συνεργασία με τα κατά τόπους γραφεία φυσικής αγωγής των νομών.
  • Το ΥΜΑ-Θ ενισχύει και τον αθλητισμό μεταξύ των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, βραβεύοντας κάθε χρόνο, πρωταθλητές και παραολυμπιονίκες
  • ΤΕΛΟΣ αξίζει να αναφέρω, ότι στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για το 2008 είναι και η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ενημέρωσης Πληροφόρησης και Πολιτισμού – Εθνικού Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (Εθνική Χαρτοθήκη) που εποπτεύεται από το ΥΜΑΘ και το οποίο θα προωθήσει την ευρωπαϊκή πληροφόρηση στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

 

Προηγούμενο άρθροΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ‘ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ’ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ