ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ‘ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ’ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

ypes press002
ypes press002

             Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας εγκαινίασε σήμερα στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου «Κωνσταντίνος Καραμανλής» της Νομαρχίας Δράμας, την έκθεση με τίτλο «Οι Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας δημιουργούν», που συνδιοργανώνουν ως τις 8 Φεβρουαρίου, η Νομαρχία Δράμας, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας, σε συνεργασία με τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας.

            Εγκαινιάζοντας την έκθεση, παρουσία των Νομαρχών Δράμας και Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Ευμοιρίδη και κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, τόνισε στον χαιρετισμό του τα εξής:    

            Όταν πριν αρκετά χρόνια οι ανακατατάξεις στην πρώην Σοβιετική Ένωσης οδήγησαν στο άνοιγμα συνόρων και σε ελευθερία πρόσβασης σε περιοχές που ήταν μέχρι τότε ερμητικά «κλειστές» για τον δυτικό κόσμο, πολλοί νεοέλληνες ανακάλυψαν για πρώτη φορά, κάτι που ξέραμε, αλλά συχνά ξεχνούσαμε. Την ύπαρξη μιας άλλης ταλαιπωρημένης Διασποράς Ελληνικών Κοινοτήτων.

Ανακάλυψαν γνήσιους Έλληνες, που κατόρθωσαν επί πολλές δεκαετίες να διατηρήσουν ζωντανά τα ριζωμένα στον Πόντο ελληνικά χαρακτηριστικά τους και τον ελληνικό πολιτισμό που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους, υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες, αλλού πιο οργανωμένα, αλλού κατά μόνας.

            Η Ελληνική Πολιτεία, όπως είχε χρέος, στάθηκε εν πολλοίς κοντά στους ανθρώπους αυτούς, ανοίγοντας τον δρόμο και τη διαδικασία της παλιννόστησης που έφερε πολλούς από τους Έλληνες αυτούς, στην Ελλάδα.

            Διαπιστώσαμε ότι είχαμε απέναντί μας, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ανθρώπους ικανούς σε σειρά τομέων που είχαν υπηρετήσει στους τόπους όπου είχαν μεγαλώσει. Από άξιους και εργατικούς οικοδόμους, μέχρι κατηρτισμένους και ολοκληρωμένους επιστήμονες, ακόμα και λόγιους.

            Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, για να αναγνωρίσουμε κάποιους από τους Έλληνες αυτούς, που μας θυμίζουν ή αν θέλετε μας υποδεικνύουν κάτι παραπάνω: Ότι οι Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας, όχι μόνο διατήρησαν και διαφύλαξαν τον πολιτισμό που είχαν κληρονομήσει, αλλά παράγουν και σήμερα πολιτισμό, δημιουργώντας όσα η καλλιτεχνική τους φύση τους ωθεί να δημιουργήσουν.

            Ενταγμένοι στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Μητέρας Ελλάδας, οι Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας εντάσσονται και στα καλλιτεχνικά, πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας, καθώς τους δίνεται ισότιμα η ευκαιρία της έκφρασης και της δημιουργίας.

            Και αξίζουν συγχαρητήρια για την έκθεση που μου κάνατε την τιμή να εγκαινιάζω σήμερα, εδώ στην αγαπημένη μου Δράμα, τόσο στους ίδιους τους καλλιτέχνες που υπογράφουν τα αξιόλογα εκθέματα, όσο και στους οργανωτές της παρουσίασης αυτής, που στάθηκαν δίπλα στους δημιουργούς και τους έδωσαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με το ευρύτερο κοινό.

            Είμαι βέβαιος, πως τα συγχαρητήρια αυτά, θα εκφράσουν και οι Δραμινοί πολίτες, με την παρουσία τους στην έκθεση, που αποτελεί μια ακόμα σημαντική ψηφίδα, στο μεγάλο ψηφιδωτό της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας.

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΠΙΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ