ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

ypes press002
ypes press002

Απαντώντας στην ανοιχτή επιστολή της Ευρωβουλευτού Ευαγγελίας Τζαμπάζη σχετικά με το ΕΚΕΠΠ

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης απέστειλε την ακόλουθη επιστολή προς την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγελία Τζαμπάζη, απαντώντας στην ανοιχτή επιστολή της, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας, Πληροφόρησης και Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.

Αξιότιμη κα Τζαμπάζη,

Σε απάντηση της από 29.08.2005 επιστολής σας, σχετικά με τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επικοινωνίας, Πληροφόρησης και Πολιτισμού (ΕΚΕΠΠ), σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Η σύμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Ελληνική Κυβέρνηση για τη λειτουργία του ΕΚΕΠΠ έληξε στις 31.12.2004. Παρόλα αυτά, το Κέντρο εξακολουθεί να λειτουργεί, έως και σήμερα, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, το οποίο μάλιστα προχώρησε σε συμφωνία με τον ΟΣΕ για την παράταση της σύμβασης μισθώσεως των γραφείων, όπου στεγάζεται το Κέντρο.

Προβλέποντας το πρόβλημα που θα εδημιουργείτο, λόγω της λήξης της σύμβασης, οι σημερινές ηγεσίες των Υπουργείων Μακεδονίας – Θράκης και Εξωτερικών, ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2004, κατέβαλαν προσπάθειες για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΚΕΠΠ και μετά το 2004, ενεργώντας προς δύο κατευθύνσεις:

α) τη συνέχιση της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. στο ήδη υπάρχον Κέντρο ή/και
β) τη μετεξέλιξή του σε μέγα εθνικό κέντρο πληροφόρησης, με έδρα την Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτό, ακολούθησε σχετική αλληλογραφία με τον τότε αρμόδιο Επίτροπο, κ. Antonio Vitorino. 

Παρά τις συντονισμένες πιέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης (ΥΜΑ-Θ – ΥΠΕΞ) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου ή τη μετεξέλιξή του, η νέα αρμόδια επίτροπος κα Margot Wallström μας ενημέρωσε πως «η αξιολόγηση των τριών υφισταμένων εθνικών ευρωπαϊκών κέντρων (Λισαβόνα, Ρώμη, Παρίσι), ήταν αρκετά αρνητική, δεν έχει αποδειχθεί η προστιθέμενη αξία τους και η Επιτροπή αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμφωνίες της με τα μεγάλα κέντρα μετά τη λήξη των σχετικών συμβάσεων, αλλά να αναπτύξει νέες μορφές συνεργασίας με τις εθνικές αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί η δέουσα πληροφόρηση των πολιτών».

Παρόλα αυτά, η αρμόδια επίτροπος, αναγνωρίζοντας τη σημασία της λειτουργίας ορισμένων κέντρων σε γεωγραφικές περιοχές, με ειδικό βάρος, όπως αυτή της ΝΑ Ευρώπης και συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης, τόνισε στην ανωτέρω επιστολή ότι «η Επιτροπή θέλει οπωσδήποτε να αποφευχθεί η διακοπή της ευρωπαϊκής πληροφόρησης στην Ελλάδα και όπως ήδη ανακοινώθηκε στον πρόεδρο του ΕΚΕΠΠ και Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, για να μπορέσει το ΕΚΕΠΠ να συνεχίσει την αποστολή του ως φορέας πληροφόρησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει στο Κέντρο το σύνολο της αναγκαίας τεκμηρίωσης».

Όπως συνάγεται από τα ανωτέρω, οι σημερινές ηγεσίες των Υπουργείων Μακεδονίας – Θράκης και Εξωτερικών έγκαιρα ανέλαβαν πρωτοβουλίες για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΚΕΠΠ.

Διερευνούμε τη νέα μορφή λειτουργίας του Κέντρου, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της διάχυσης της πληροφόρησης τόσο στους Έλληνες πολίτες όσο και στους πολίτες των χωρών των Βαλκανίων.

Με εκτίμηση,
Νίκος Τσιαρτσιώνης

Προηγούμενο άρθροΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 5/9/05