ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ

ypes press002
ypes press002

Υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για τη νέα Οργανωτική Δομή του ΥΜΑ-Θ. Νέες Δομές – Σύγχρονες Δράσεις. Το ΥΜΑ-Θ Συνδιαμορφωτής των πολιτικών της Περιφερειακής Ανάπτυξης. Μετουσιώνουμε το αίτημα του πολίτη σε δημόσια πολιτική.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης με θέμα την νέα οργανωτική δομή του υπουργείου, όπως προβλέπεται στο Προεδρικό Διάτάγμα που επεξεργάστηκε το ΥΜΑ-Θ και το οποίο υπεγράφη (σήμερα 31-8-05) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παράλληλα, ο κ. Τσιαρτσιώνης παρουσίασε το μέχρι τώρα συντελεσθέν έργο του υπουργείου αλλά και τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως επισήμανε ο υπουργός: «Ένα χρόνο μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην περσινή Δ.Ε.Θ. για την αναβάθμιση του ρόλου του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και την αλλαγή της δομής του, το Προεδρικό Διάταγμα, αλλάζει πλέον  ριζικά τη δομή αυτού του υπουργείου. Από την αρχή όλοι μας πιστέψαμε και πιστεύουμε σ’ αυτό το ρόλο, το θεσμικό μεγάλο ρόλο αυτού του υπουργείου. Αρνηθήκαμε να δεχθούμε ότι  θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε ως ένα γραφείο δημοσίων σχέσεων ή της κυβέρνησης ή του υπουργού. Αρνηθήκαμε να δεχθούμε το ρόλο του υπουργείου για εορτές και πανηγύρια. Επιδιώκουμε να μετουσιώσουμε το αίτημα του βορειοελλαδίτη πολίτη σε Δημόσια Πολιτική».

Αναφερόμενος στη νέα οργανωτική δομή του ΥΜΑ-Θ, ο κύριος Τσιαρτσιώνης τόνισε: «Ο νέος ρόλος του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης είναι τόσο στρατηγικός- επιτελικός όσο και συντονιστικός-λειτουργικός. Η νέα δομή του ΥΜΑ-Θ συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και ενισχύει τον επιτελικό του ρόλο στην ευρύτερη περιοχή ως στρατηγείου ανάπτυξης. Με τη νέα του δομή το υπουργείο συνδέεται λειτουργικά με τα υπόλοιπα 18 υπουργεία, με τη δημιουργία ισάριθμων τμημάτων, τα οποία, παράλληλα με το υπόλοιπο έργο τους, επεξεργάζονται, συντονίζουν και υποστηρίζουν τις δράσεις και τις πολιτικές του κάθε υπουργείου στον βορειοελλαδικό χώρο. Τα τμήματα αυτά παρακολουθούν την κυβερνητική πολιτική ανά υπουργείο στο βορειοελλαδικό χώρο και μεταβιβάζουν θέματα και ζητούμενα ενδιαφέροντος των τοπικών κοινωνιών, μέσω της διοικητικής ιεραρχίας στα αντίστοιχα θεματικά υπουργεία. Τα εν λόγω τμήματα αποτελούν υπηρεσίες του ΥΜΑ-Θ που εργάζονται παράλληλα με τις οργανικές μονάδες των κεντρικών υπουργείων, ασκώντας επιτελικό, υποστηρικτικό και συντονιστικό ρόλο, δίχως να έχουν διοικητική εξάρτηση από τα αντίστοιχα υπουργεία, με τα οποία όμως συνδέονται λειτουργικά και οριζόντια μέσω των διευθύνσεων, στις οποίες υπάγονται».

Παράλληλα, ο κ. Τσιαρτσιώνης παρουσίασε τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας της Metron Forum Ιουνίου, σύμφωνα με τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πολιτών στηρίζει τις πρωτοβουλίες αναβάθμισης και ισχυροποίησης του ΥΜΑ-Θ, προσβλέποντας στην ανάδειξή του ως στρατηγείου ανάπτυξης της Μακεδονίας και Θράκης. «Η θεσμική παρουσία υπουργείου είναι αναγκαία όσο ποτέ στην ιστορία του βορειοελλαδικού χώρου. Αυτό όμως που επιβάλλεται είναι ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της θεσμικής θωράκισής του, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, μια που το ζητούμενο είναι η διοικητική αποκέντρωση και η αποκατάσταση εμπιστοσύνης του πολίτη στην κεντρική διοίκηση. Σε πρόσφατη πανελλαδική έρευνα της εταιρίας Metron Analysis, οι πολίτες προσβλέπουν πολλά για το υπουργείο μας και στηρίζουν την αναβάθμιση και ενίσχυσή του. Το 58% των ερωτηθέντων πολιτών θεωρεί ότι η νέα δομή του ΥΜΑ-Θ θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του ρόλου και της αποστολής του, ως στρατηγείου ανάπτυξης ,  ενώ πάνω από το 60% θεωρεί ότι το ΥΜΑΘ μπορεί να συμβάλλει στο νέο σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει  η Βόρεια Ελλάδα στην ανάπτυξη των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής» επισήμανε ο κύριος Τσιαρτσιώνης.

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, παρουσίασε στους δημοσιογράφους τα νέα λογότυπα του ΥΜΑ-Θ, στο πλαίσιο της δράσης που υλοποιεί το υπουργείο για την «Ταυτοποίηση της Μακεδονίας & Θράκης και της Διεθνούς Αναγνωρισιμότητάς τους». Όπως υπογράμμισε: «Προτείνεται η δημιουργία μιας νέας επικοινωνιακής οντότητας, ενός “brand”, για την περιοχή, με το λογότυπο “MacedoniaThrace.GR”. Αυτό το σήμα κατατεθέν, θα υπογράψει την επικοινωνία των περιοχών προς τα διεθνή ακροατήρια. Με αυτό τον τρόπο, η Θράκη και η Μακεδονία θα προβληθούν συγκροτημένα, σε άμεση σύνδεση με τα θετικά αναπτυξιακά και πολιτιστικά κεκτημένα της σύγχρονης Ελλάδας, ώστε να οικοδομηθεί μια θελκτική και εποικοδομητική εικόνα για τις δύο σημαντικές ελληνικές περιοχές. Το ζήτημα έχει ευρύτερη σημασία, καθώς συνδέεται επιπλέον με την ανάγκη προσέλκυσης οικονομικών δραστηριοτήτων στις δύο ελληνικές περιφέρειες μέσω της διάκρισης του ελληνικού γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας και της Θράκης, απέναντι στη σύγχυση που δημιουργούν άλλοι επικοινωνιακοί πόλοι, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις αποδίδουν αρνητική χροιά στα δύο τοπωνύμια, λόγω εσωτερικής αστάθειας των γειτονικών κρατών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΥΜΑ-Θ επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή την οπτικοποίηση της επικοινωνιακής οντότητας «MacedoniaThrace.GR», καθώς και ένα τριετές πλάνο διεθνούς επικοινωνίας που περιλαμβάνει ενέργειες δημοσιότητας, διαφήμισης, διαδικτυακής επικοινωνίας, επαφών και σχέσεων με κρίσιμους διαμορφωτές της κοινής γνώμης και άλλων ενεργειών. Στο εσωτερικό της χώρας, το σήμα αυτό μπορεί να αποτελέσει το συνδετικό σύμβολο – ταυτότητα των παραγομένων προϊόντων και υπηρεσιών στη Βόρεια Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί η επικοινωνιακή σύνδεση των επιμέρους δράσεων, έργων και πρωτοβουλιών παραγωγής σε ένα σύνολο με ενιαία ποιότητα και προέλευση, κοινά χαρακτηριστικά  και προστιθέμενη αξία, πιο μεγάλη από το άθροισμα των αξιών του κάθε προϊόντος ξεχωριστά. Μέσω αυτής της ταυτότητας, κάθε προϊόν θα αποτελεί πλέον ένα μέρος της περιφερειακής παραγωγικής δραστηριότητας η οποία έτσι θα γίνει επώνυμη και εύκολα αναγνωρίσιμη στους καταναλωτές».

Ο κ. Τσιαρτσιώνης αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις που υλοποιεί το ΥΜΑ-Θ:

 

  • Εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας
  • Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης της Ανάπτυξης σε Βόρεια Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη
  • Ζώνη Καινοτομίας
  • Σειρά δράσεων για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Μακεδονίας & Θράκης
  • Συμβούλιο Ανάπτυξης και Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου
  • Εδαφολογικές Μελέτες για τους Αγρότες της Βόρειας Ελλάδας
  • Οικολογική Διαχείριση Δράσεων του ΥΜΑ-Θ
  • Σειρά Πολιτιστικών Δράσεων στο πλαίσιο των 50 χρόνων από την ίδρυση του ΥΜΑ-Θ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ
ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΝΕΜΗΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ «ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΥΜΑΘ:
 
www.mathra.gr

Προηγούμενο άρθροΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚAN OI ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επόμενο άρθροΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ