Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟ 8Ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ypes press002
ypes press002

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το απόγευμα της Παρασκευής 3 Ιουνίου 2005, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 8ου Συμποσίου Εφαρμοσμένων Δημοσίων Σχέσεων και απηύθυνε χαιρετισμό.

Το συμπόσιο οργανώνει η Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος, στο συνεδριακό κέντρο «Polis», στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσιαρτσιώνης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στην εποχή του Ίντερνετ και της παγκοσμιοποίησης, η διαφορά, η πρωτοτυπία, η καινοτομία και η ευρηματικότητα είναι τα χαρακτηριστικά κάθε επικοινωνιακής πολιτικής στρατηγικής, η οποία, όμως, δεν θα πρέπει να αγγίζει τα όρια της ακρότητας, της εκκεντρικότητας, της παραποίησης, της διαστρέβλωσης και της αναλήθειας.

Λέμε «Ναι» σε ότι καινούργιο έρχεται, να ομορφύνει την επικοινωνία, να βελτιώσει τους τρόπους ενημέρωσης του κοινού. Είμαστε υπέρμαχοι των νέων μεθόδων δημοσιοποίησης και γνωστοποίησης. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε χρήστες των νέων τεχνολογιών.

Ποιος μπορεί, όμως, με ασφάλεια να βάλει τα όρια στις έννοιες που ανάμεσα στην ενημέρωση και στη διαμόρφωση και επηρεασμό της κοινής γνώμης, δηλαδή του λαού, του ψηφοφόρου, του καταναλωτή; Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια και τα αντικειμενικά δεδομένα, προκειμένου να αναπτύσσουν τη δική τους αυτόνομη κρίση και άποψη.

Είναι χρέος όλων μας να διαφυλάσσουμε σε ισορροπία αυτή τη σχέση που διασφαλίζει την ποιότητα και τη Δημοκρατία μας. Οφείλουμε να είμαστε πρωτίστως ειλικρινείς, αληθείς, έγκυροι και φερέγγυοι».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Τσιαρτσιώνης εξέφρασε την ευχή: «Η επικοινωνία, παρ’ όλη την εξέλιξη, να εξακολουθήσει να είναι πηγαία και αναγκαία επιθυμία για έκφραση των ανθρώπων όλης της γης».
 

***************

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑ-Θ ΣΤΟ 8Ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

«Κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστώ την Εταιρία Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος, για την πρόσκληση, να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του 8ου Συμποσίου Εφαρμοσμένων Δημοσίων Σχέσεων. Του συμποσίου αυτού, με τις τρεις σημαντικές ενότητες, που αφορούν στις καινοτόμες στρατηγικές επικοινωνίας, στα Μ.Μ.Ε. και στις Δημόσιες Σχέσεις στην πράξη και στο οποίο συμμετέχουν, διακεκριμένοι Έλληνες και Αμερικανοί ομιλητές, τους οποίους και καλωσορίζω στη Θεσσαλονίκη.

«Εν αρχή είναι ο λόγος», λέει η ρήση του Ευαγγελίου και εάν αυτό το… προεκτείνουμε, διαπιστώνουμε, ότι, και μέχρι σήμερα, «Ο λόγος και η επικοινωνία» είναι τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε οργανωμένης κοινωνίας.

Πολύ πριν από μας οι αρχαίοι πρόγονοί μας, φιλόσοφοι και βαθυστόχαστοι αναλυτές αρχών, είχαν αναγνωρίσει τη διαχρονική αξία της επικοινωνίας, των ανθρώπων, της διακίνησης και της διάδοσης των ιδεών.

Οι καιροί, όμως, άλλαξαν και από τους «Εμπορικούς και πολιτικούς κήρυκες» του προφορικού λόγου, περάσαμε: στην εποχή της κυριαρχίας της τεχνολογίας, της ψηφιακής επικοινωνίας, του Ίντερνετ, των e-mail, της μαζικής επικοινωνίας, των σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης, των ντι μπέιτ, των ίματζ μέικερ, των έξιτ πολ, των τηλεοπτικών μηνυμάτων, των ραδιοφωνικών σποτ, των φυλλαδίων, των αφισών και τόσων άλλων, παραμερίζοντας την ψυχική, τη διαπροσωπική, αλλά και την πνευματική επικοινωνία.

Η ανταγωνιστική δομή της κοινωνίας, η ύπαρξη ενός ωφελιμιστικού και χρησιμοθηρικού τρόπου επικοινωνίας, το κυνήγι του χρόνου, η καταναλωτική μανία, το κλίμα καχυποψίας, αλλά και η επιφυλακτικότητα των σύγχρονων ανθρώπων, άλλαξαν τα δεδομένα.

Έτσι, λοιπόν, σήμερα η επικοινωνία -και στη συγκεκριμένη περίπτωση η πολιτική επικοινωνία- διακρίνεται: Α) ως προς το χώρο στον οποίο πραγματοποιείται – και αυτός μπορεί να είναι: ο φιλικός, ο οικονομικός, ο πνευματικός, ο επιστημονικός και Β) ως προς τα μέσα που χρησιμοποιούνται και αυτά είναι ο προφορικός και ο γραπτός λόγος, ο έντυπος και ο ηλεκτρονικός.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς, με την ανάπτυξη των Μέσων Επικοινωνίας, να επέλθει, παράλληλα, και η ποιοτική εξέλιξη, τουναντίον: Δημιουργήθηκε μια κρίση ανισορροπίας -επιτρέψτε μου τον όρο- στον «επικοινωνιακό πολιτισμό»,
για την οποία δεν ευθύνεται η επιστήμη και η εξέλιξη, αλλά ο άνθρωπος.

Ο άνθρωπος, ο οποίος, από τη φύση του, πολλές φορές, στο «βωμό» της ανταγωνιστικότητας και στην προσπάθεια να πετύχει το στόχο του, υπερβάλλει, διογκώνει, μεγεθύνει και αποπροσανατολίζει, μπερδεύει έννοιες και τομείς, όπως είναι οι δημόσιες σχέσεις και η προώθηση, η διαφήμιση και η δημοσιοποίηση, η προβολή και η επικοινωνία…

Αλλά… αλήθεια, κυρίες και κύριοι, Ποιος μπορεί με ασφάλεια να βάλει τα όρια στις έννοιες που ανάμεσα στην ενημέρωση και στη διαμόρφωση και επηρεασμό της κοινής γνώμης, δηλαδή του λαού, του ψηφοφόρου, του καταναλωτή; Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια και τα αντικειμενικά δεδομένα, προκειμένου να αναπτύσσουν τη δική τους αυτόνομη κρίση και άποψη.

Είναι χρέος όλων μας να διαφυλάσσουμε σε ισορροπία αυτή τη σχέση που διασφαλίζει την ποιότητα και τη Δημοκρατία μας. Οφείλουμε να είμαστε πρωτίστως ειλικρινείς, αληθείς, έγκυροι και φερέγγυοι.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στην εποχή του Ίντερνετ και της παγκοσμιοποίησης, η διαφορά, η πρωτοτυπία, η καινοτομία και η ευρηματικότητα είναι τα χαρακτηριστικά κάθε επικοινωνιακής πολιτικής στρατηγικής, η οποία, όμως, δεν θα πρέπει να αγγίζει τα όρια της ακρότητας, της εκκεντρικότητας, της παραποίησης, της διαστρέβλωσης και της αναλήθειας.

Λέμε «Ναι» σε ότι καινούργιο έρχεται, να ομορφύνει την επικοινωνία, να βελτιώσει τους τρόπους ενημέρωσης του κοινού. Είμαστε υπέρμαχοι των νέων μεθόδων δημοσιοποίησης και γνωστοποίησης. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε χρήστες των νέων τεχνολογιών.

Επειδή, όμως, ότι στηρίζεται σε κατασκευασμένα και όχι αληθή θεμέλια, κάποια στιγμή καταρρέει, οφείλουμε, όλοι εμείς, εκπομποί και αποδέκτες, παντός τύπου δημοσίων σχέσεων, μηνυμάτων προβολής και στρατηγικής προώθησης, είτε προσώπων, είτε προϊόντων: Να μην υπερβάλλουμε και να μην υιοθετούμε άκριτα την κάθε άποψη. Να εφαρμόζουμε πάντα το «παν μέτρον άριστον» και να υπηρετούμε την αλήθεια πάνω από οικονομική ωφέλεια, προκειμένου να κρατήσουμε ψηλά την αξιοπιστία μας, που είναι το βασικό στοιχείο μιας αποτελεσματικής επικοινωνίας.

Αξιότιμοι σύνεδροι,

Μαζί με την κήρυξη των εργασιών σας, του 8ου Συμποσίου Εφαρμοσμένων Δημοσίων, σας εύχομαι καλή επιτυχία και παραφράζοντας τον επιτυχημένο και εύστοχο τίτλο του συμποσίου σας, εύχομαι, ακόμα, «η επικοινωνία, παρ’ όλη την εξέλιξη, να εξακολουθήσει να είναι πηγαία και αναγκαία επιθυμία για έκφραση των ανθρώπων όλης της γης».

Σας ευχαριστώ».

Προηγούμενο άρθροΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Επόμενο άρθροΑΜΕΣΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΥΜΑ-Θ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ “ΔΙΑΝΑ”