Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ “ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ”

ypes press002
ypes press002

Φυτεύοντας έναν πλάτανο στον αύλειο χώρο του ΥΜΑ-Θ, ενώ στους εσωτερικούς χώρους εκτίθενται δημιουργίες των παιδιών από ανακυκλωμένα χαρτιά

Από παιδικές φωνές, χαριτωμένες παρουσίες και έργα τέχνης από ανακυκλωμένα υλικά, τα οποία φιλοτέχνησαν μαθητές – καλλιτέχνες, «πλημμύρισε», το πρωί της Παρασκευής  3 Ιουνίου 2005, το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, με αφορμή τη μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, έγινε υπό την αιγίδα του ΥΜΑ-Θ και συνδιοργανώθηκε από τις Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης υποδέχθηκε τους  μαθητές και τις μαθήτριες με τους δασκάλους και τους κηδεμόνες τους και συζήτησε μαζί τους για τα περιβαλλοντικά θέματα που μελέτησαν τη σχολική χρονιά που πέρασε, όπως π.χ. η λίμνη Κορώνεια, το νερό ως αγαθό εν ανεπαρκεία, οι υγρότοποι της περιοχής μας, το αστικό περιβάλλον, τα δάση, τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, η ρύπανση, οι κλιματικές αλλαγές, η ενέργεια, ακόμα και οι αυλές των σχολείων.

Μιλώντας ο κ. Τσιαρτσιώνης, μεταξύ άλλων, είπε χαρακτηριστικά: «´Εχω τη  χαρά  και την τιμή να καλωσορίζω σήμερα στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης τους μικρούς μας φίλους – μαθητές και τους δασκάλους τους, για να ενώσουμε εδώ σ’ αυτό το χώρο όλες τις δυνάμεις μας στην προσπάθεια προστασίας του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Πρέπει ο καθένας μας να βάλει το δικό του “λιθαράκι” στην προστασία του, ξεκινώντας από τα πιο απλά πράγματα. Όχι σκουπίδια στις παραλίες και τις ακτές μας. Όχι σπατάλη στο νερό που χρησιμοποιούμε. Όχι σπατάλη στο ρεύμα που ξοδεύουμε. Όχι άσκοπες μετακινήσεις με τα αυτοκίνητά μας. Ναι στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ναι στην ανακύκλωση των υλικών. Ναι στα εγκεκριμένα οικολογικά προϊόντα κάθε είδους που ρυπαίνουν λιγότερο το περιβάλλον. Ναι στην προστασία των δασών και τη συμμετοχή των πολιτών στις δεντροφυτεύσεις και τις εκστρατείες ενημέρωσης. Ναι στην προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας.

Εμείς, εδώ στο ΥΜΑ-Θ, προωθούμε τα δικά μας οικολογικά μέτρα, προκειμένου να συμβάλλουμε στην προώθηση της αειφορίας. Εφαρμόζουμε την ανακύκλωση χαρτιού σε όλες τις υπηρεσίες μας,  εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια μέσω της χρήσης νέων σύγχρονων συσκευών φιλικότερων προς το περιβάλλον και ξεκινήσαμε τη χρήση υβριδικού αυτοκινήτου για τις υπηρεσιακές μας μετακινήσεις, το οποίο δε ρυπαίνει το αστικό περιβάλλον. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, ώστε να λειτουργούμε συνεχώς υπό το πνεύμα της οικολογίας». 

Αμέσως μετά, δίνοντας συμβολικά το καλό παράδειγμα, τα παιδιά, με την παρότρυνση του Υπουργού, φύτεψαν στην αυλή του Υπουργείου έναν πλάτανο.

Πέρυσι τέτοια εποχή, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων, τα παιδιά είχαν φυτέψει μία ελιά. «Φέτος, αυτή η ελιά  καρποφόρησε και στέλνει σε όλους μας το μήνυμα ότι, όταν μία προσπάθεια γίνεται με μεράκι, αγάπη και φροντίδα, όταν ένας αγώνας γίνεται μέσα από την ψυχή μας, μόνον τότε αυτά θα καρποφορήσουν», επισήμανε ο κ. Τσιαρτσιώνης.
 
Στη συνέχεια, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους και στις υπηρεσίες του Υπουργείου και γνώρισαν την ιστορία του. Παράλληλα, συμμετείχαν στα εργαστήρια – “σταθμούς” όπως στο εργαστήριο ελέγχου ποιότητας νερού (από το αυτοτελές Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος του ΥΜΑ-Θ), στο εργαστήριο ανθοσυνθέσεων και εικαστικών δράσεων (κολάζ, ζωγραφική κ.ά.), στο εργαστήριο ενημέρωσης για τα αδέσποτα ζώα με τον τίτλο «Να μ’ αγαπάς» (από το Φιλοζωικό Σωματείο Προστασίας Αδέσποτων Ζώων), στο εργαστήριο ενημέρωσης για τα πουλιά που ζουν στις πόλεις (από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία), αλλά και στο εργαστήριο ανακύκλωσης χαρτιού και άλλων υλικών.

Άλλωστε, στόχος της διοργάνωσης ήταν αφενός μεν η δημοσιοποίηση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (που υλοποιούνται στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης) και αφετέρου η ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών για περισσότερη φροντίδα του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Τέλος, στους μαθητές, που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση, απονεμήθηκαν έπαινοι από τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης.

******************

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑ-Θ ΣΤΗΝ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Αγαπητοί Δάσκαλοι, Αγαπητοί Μαθητές,

Έχω τη  χαρά  και την τιμή να καλωσορίζω σήμερα στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης τους μικρούς μας φίλους – μαθητές και τους δασκάλους τους, για να ενώσουμε εδώ σ’ αυτό το χώρο όλες τις δυνάμεις μας στην προσπάθεια προστασίας του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που απευθύνομαι σε μαθητές, στα ελληνόπουλα που «αύριο» θα πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους. Με την καθοδήγηση των δασκάλων και των γονιών σας, είμαι βέβαιος ότι, ως συνειδητοποιημένοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, θα προσφέρετε ενεργά στην κοινωνία και τη χώρα μας.

Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή σας στο περιβαλλοντικό σχολικό πρόγραμμα που στηρίζει το ΥΜΑ-Θ στο νομό Θεσσαλονίκης και για αυτό σας ευχαριστώ. Με αυτό τον τρόπο μεγαλώνετε τη φωνή σας στέλνοντας το μήνυμα της αγάπης και της φροντίδας που έχει ανάγκη ο πλανήτης μας, η γη μας, η «Μητέρα» όλων μας.

Αγαπητοί μαθητές,

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση των ανθρώπων, είναι υπόθεση όλων μας. Ο πλανήτης δεν ανήκει σε κανέναν μας. Είμαστε όλοι περαστικοί και φιλοξενούμενοι σε αυτόν. Έχουμε την υποχρέωση να τον διαφυλάξουμε και να τον παραδίδουμε αλώβητο, από γενιά σε γενιά. Εάν δεν τον προστατεύσουμε υποθηκεύουμε το μέλλον, συσσωρεύοντας προβλήματα που δεν θα μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν οι επόμενες γενιές.

Πρέπει ο καθένας μας να βάλει το δικό του «λιθαράκι» στην προστασία του, ξεκινώντας από τα πιο απλά πράγματα. Όχι σκουπίδια στις παραλίες και τις ακτές μας. Όχι σπατάλη στο νερό που χρησιμοποιούμε. Όχι σπατάλη στο ρεύμα που ξοδεύουμε. Όχι άσκοπες μετακινήσεις με τα αυτοκίνητά μας. Ναι στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ναι στην ανακύκλωση των υλικών. Ναι στα εγκεκριμένα οικολογικά προϊόντα κάθε είδους που ρυπαίνουν λιγότερο το περιβάλλον. Ναι στην προστασία των δασών και τη συμμετοχή των πολιτών στις δεντροφυτεύσεις και τις εκστρατείες ενημέρωσης. Ναι στην προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας.

Ας γίνει σε όλους συνείδηση ότι η προστασία του Περιβάλλοντος είναι ένδειξη πολιτισμού και βαθύτατου σεβασμού απέναντι στην ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ξεκινήσαμε από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης μια σημαντική προσπάθεια, η οποία στόχο έχει τη μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση – επικοινωνία με τον πολίτη, τον απλό άνθρωπο της πόλης, το Θεσσαλονικιό και τον Βορειοελλαδίτη, ώστε να συμβάλουμε θετικά στην ευαισθητοποίηση, στην αλλαγή νοοτροπίας και στάσης ζωής, με σκοπό να περισώσουμε, να βελτιώσουμε και να αναδείξουμε ό,τι μας έχει απομείνει ως φυσικό περιβάλλον και ως πολιτιστική κληρονομιά.

Εμείς εδώ στο ΥΜΑ-Θ, προωθούμε τα δικά μας οικολογικά μέτρα προκειμένου να συμβάλλουμε στην προώθηση της αειφορίας. Εφαρμόζουμε την ανακύκλωση χαρτιού σε όλες τις υπηρεσίες μας,  εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια μέσω της χρήσης νέων σύγχρονων συσκευών φιλικότερων προς το περιβάλλον και ξεκινήσαμε τη χρήση υβριδικού αυτοκινήτου για τις υπηρεσιακές μας μετακινήσεις το οποίο δε ρυπαίνει το αστικό περιβάλλον. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας ώστε να λειτουργούμε συνεχώς υπό το πνεύμα της οικολογίας. 

Και μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως θα πετύχουμε, αφού εσείς, οι νέοι άνθρωποι, που σε λίγα χρόνια θα πάρετε την τύχη του κόσμου στα χέρια σας, έχετε κατανοήσει, από τη μικρή αυτή ηλικία, ότι η διαχείριση  των φυσικών πόρων του πλανήτη θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο, που να ικανοποιεί τις ανάγκες τις δικές μας σήμερα, αλλά και των επόμενων γενεών.

Η παρουσία σας σήμερα στο Υ.ΜΑ.-Θ. με τους δασκάλους σας, ενδυναμώνει τη διάθεσή μας για κοινή προσπάθεια. Παράλληλα αποδεικνύει περίτρανα πως εσείς και οι δάσκαλοί σας είστε πρωτοπόροι στη βασικότερη, τη σημαντικότερη ίσως προσπάθεια του ανθρώπου σήμερα. Τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του.

Η επίσκεψή σας εδώ, στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, που συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σηματοδοτεί  τη συνεχή και αδιάκοπη συνεργασία μας με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, αλλά και με κάθε πολίτη του κόσμου, για ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Πέρσι τέτοια εποχή, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων, είχαμε φυτέψει μαζί μία ελιά στον κήπο του Υπουργείου, ως σύμβολο της ειρήνης, της αδελφοσύνης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Φέτος αυτή η ελιά  καρποφόρησε και στέλνει σε όλους μας το μήνυμα ότι όταν μία προσπάθεια γίνεται με μεράκι, αγάπη και φροντίδα, όταν ένας αγώνας γίνετε μέσα από την ψυχή μας, αυτός θα καρποφορεί.

Εμείς θα στηρίζουμε ηθικά και υλικά κάθε σας προσπάθεια, που θα έχει ως στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της σημαντικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Καλώς ήλθατε. Εύχομαι στον καθένα καλή επιτυχία στην προσπάθειά του.

 Σας ευχαριστώ».

Προηγούμενο άρθροΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Επόμενο άρθροΑΜΕΣΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΥΜΑ-Θ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ “ΔΙΑΝΑ”