Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤA ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ “ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ: ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΡΝΑ”

ypes press002
ypes press002

Που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων στο “Τελλόγλειο Ίδρυμα”

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το απόγευμα της Δευτέρας 16 Μαΐου 2005, παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης «Βιβλιοθήκες του Ελληνισμού: Τεκμήρια από την Ανδριανούπολη και τη Βάρνα».

Η έκθεση οργανώνεται με την υποστήριξη του «Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό» και φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του «Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών», στη Θεσσαλονίκη. Τα εγκαίνια πραγματοποίησε η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, κατά τον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η πλειάδα ντοκουμέντων που φιλοξενούνται στην έκθεση δεν προκαλούν μόνο το ενδιαφέρον των επισκεπτών αλλά τον πληροφορούν και τον ενημερώνουν με τον πιο διάφανο, έγκυρο, αντικειμενικό και ιστορικό τρόπο. Βλέπουμε με την περιήγησή μας στα εκθέματα, βιβλία χειρόγραφα, χάρτες και άλλα έντυπα μεγάλης ιστορικής αξίας. Ο θαυμασμός είναι ανάμεικτος τόσο για το σημαντικό περιεχόμενο αυτής της συλλογής όσο και για την ίδια τη μορφή της.  Πρόκειται πραγματικά για μία συλλογή με “έργα τέχνης”. Τι να πει κανείς, για τα περίτεχνα εξώφυλλά τους, για τις σφραγίδες, τα δεσίματά τους, που δουλεύτηκαν όλα με το χέρι, με πολύ μεράκι, προκειμένου να παραμείνουν ζωντανά και να μας θυμίζουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την πορεία μας στους αιώνες».

Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Τσιαρτσιώνης υπογράμμισε: «Η Πολιτεία και το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης θα στέκονται πάντα συμπαραστάτες των πρωτοβουλιών σας. Όραμά μας είναι η Μακεδονία και η Θράκη, να αποτελούν προμαχώνες της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Να μετατραπούν σε πόλο Παιδείας, Πολιτισμού και Γνώσης».

Η έκθεση ασχολείται με τη ζωή και την πνευματική ακμή των Ελλήνων της Ανδριανούπολης, της Βάρνας και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης μέσα από τα κειμήλια του «Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ανδριανουπόλεως».

******************

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ
ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
«ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ:
 ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΡΝΑ»
ΣΤΟ «ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ»

Αγαπητή πρόεδρε της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα Μπενάκη,
Αξιότιμε πρόεδρε του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών καθηγητά κ.  Δημήτρη Παντερμαλή, 
Αξιότιμη πρόεδρε του «Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ανδριανουπόλεως» κ. Άννα Αργυροπούλου,
Εκλεκτοί παριστάμενοι,
Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συγχαρητήριά μου στους διοργανωτές, της τόσο ενδιαφέρουσας αυτής έκθεσης και, παράλληλα, να σας ευχαριστήσω, για την πρόσκληση.

Η έκθεση, παρουσιάζει τη ζωή και την πνευματική ακμή των Ελλήνων της Ανδριανούπολης, της Βάρνας και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης. Η έναρξη λειτουργίας της δεν είναι απαλλαγμένη από ιδιαίτερους συμβολισμούς, καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση 85 χρόνων από την ενσωμάτωση της Δυτικής Θράκης στον κορμό της Ελλάδας.

Η πλειάδα ντοκουμέντων που φιλοξενούνται στην Έκθεση δεν προκαλούν μόνο το ενδιαφέρον των επισκεπτών αλλά τον πληροφορούν και τον ενημερώνουν με τον πιο διάφανο, έγκυρο, αντικειμενικό και ιστορικό τρόπο.

Βλέπουμε με την περιήγησή μας στα εκθέματα, βιβλία χειρόγραφα, χάρτες και άλλα έντυπα μεγάλης ιστορικής αξίας. Ο θαυμασμός είναι ανάμεικτος τόσο για το σημαντικό περιεχόμενο αυτής της συλλογής όσο και για την ίδια τη μορφή της.

Πρόκειται πραγματικά για μία συλλογή με «έργα τέχνης». Τι να πει κανείς, για τα περίτεχνα εξώφυλλά τους, για τις σφραγίδες, τα δεσίματά τους, που δουλεύτηκαν όλα με το χέρι, με πολύ μεράκι, προκειμένου να παραμείνουν ζωντανά και να μας θυμίζουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την πορεία μας στους αιώνες.

Η χρονική τους περίοδος κυμαίνεται από την Αναγέννηση και φτάνει στον 20ο αιώνα, παρουσιάζοντας ζωές ολόκληρες, δράσεις σημαντικές, χαμένες πατρίδες…    

Κυρίες και κύριοι,

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που υπάρχουν ανάμεσά μας άνθρωποι ευαίσθητοι. Άνθρωποι με μεράκι και υπευθυνότητα. Και απευθύνομαι: στο συμβούλιο και τα μέλη του «Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ανδριανουπόλεως», οι οποίοι κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διατήρησαν το υλικό αυτό μέχρι σήμερα.

Απευθύνομαι και στους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι προετοίμασαν το υλικό και το κατέγραψαν σε ηλεκτρονικά αρχεία.

Απευθύνομαι στους υπεύθυνους του «Τελλόγλειου Ιδρύματος», που έστησαν την έκθεση με τον πιο λαμπερό τρόπο, έτσι όπως αρμόζει σε αυτά τα ανεκτίμητα «κειμήλια».

Συγχαρητήρια στο «Τελλόγλειο Ίδρυμα» το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη των Τεχνών και του Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Κατάφερε να έχει το δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτιστικά τεκταινόμενα, αριθμώντας χιλιάδες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις  αλλά και πλήθος επισκεπτών.

Τα θερμά μου συγχαρητήρια στην πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, στη βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και στο νεοσύστατο Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία που ενίσχυσε, χρηματοδότησε και οργάνωσε την έκθεση αυτή.

Εύχομαι την έκθεση να την απολαύσουν όλοι οι Βορειοελλαδίτες.  Εύχομαι, επίσης, το υλικό αυτό, να αξιοποιηθεί και πέρα από τις 28 Αυγούστου 2005, οπότε ολοκληρώνεται η έκθεση στο «Τελλόγλειο».

Άλλωστε, οι Θρακιώτες φημίζονται για τις αξιόλογες πολιτιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες που λαμβάνουν. Για την Κυβέρνησή μας, ο Πολιτισμός και η Παιδεία αποτελούν ζητήματα αιχμής. Είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον του τόπου μας.

Όραμά μας είναι η Μακεδονία και η Θράκη, να αποτελούν προμαχώνες της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Να μετατραπούν σε πόλο Παιδείας, Πολιτισμού και Γνώσης.

Να είστε βέβαιοι πως η Πολιτεία και το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης θα στέκονται πάντα συμπαραστάτες των πρωτοβουλιών σας.

Σας ευχαριστώ,

Νίκος Τσιαρτσιώνης
Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 18/5/2005