Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

ypes press002
ypes press002
Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το απόγευμα της Παρασκευής 13 Μαΐου 2005, κήρυξε την έναρξη του τριήμερου ιατρικού συνεδρίου που συνδιοργανώνουν: η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Μεσογειακής Αναιμίας (ΠΟΣΠΑ) και ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών & Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσιαρτσιώνης επισήμανε, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ότι «οφείλουμε να συμμεριστούμε το ψυχικό και σωματικό άλγος που αντιμετωπίζουν οι περίπου τρεις χιλιάδες συνάνθρωποί μας, στην Ελλάδα, οι οποίοι βιώνουν την εμπειρία της Μεσογειακής Αναιμίας».

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας , ο κ. Τσιαρτσιώνης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Εργαζόμαστε για την οικοδόμηση ενός πραγματικά κοινωνικού κράτους. Ενός κράτους που παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, με σύγχρονες υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό, με όρους και συνθήκες που διασφαλίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους».
 
Τέλος, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης έκανε λόγο για τη σημασία της σωστής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, σχετικά με τις μεθόδους πρόληψης, με στόχο τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης της νόσου έως και την πλήρη εξάλειψή της. Ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Χρειάζεται η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλων μας. Πρέπει να λειτουργούμε προληπτικά ούτως ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο, η ακόμη και να εξαλειφθεί εντελώς, η νόσος. Παράλληλα, χρειάζεται η βοήθεια και η συμπαράσταση όλων προκειμένου οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία να ζουν μία φυσιολογική ζωή. Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, η εθελοντική αιμοδοσία είναι μία πράξη που εξασφαλίζει την επάρκεια αίματος προκειμένου αυτό να χρησιμοποιηθεί και για τις μεταγγίσεις που έχουν ανάγκη οι πάσχοντες από τη νόσο».

 

*********

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

ΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ:
Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ (ΠΟΣΠΑ)
ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ
ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αγαπητοί σύνεδροι,
Εκλεκτοί παριστάμενοι,
Κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστώ για την πρόσκληση σας να παραβρεθώ σήμερα στην έναρξη του τριήμερου ιατρικού συνεδρίου με θέμα τη Μεσογειακή Αναιμία. 

Θεωρώ αυτή την πρωτοβουλία εξαιρετικής σημασίας, καθώς, όπως έχω πληροφορηθεί, θα παρουσιασθούν όλες οι νέες θεραπευτικές εξελίξεις, από λαμπρούς ιατρούς, ερευνητές και νοσηλευτές.

Απόψε τον κύριο λόγο έχει η Επιστήμη, και επειδή πρόκειται για τον τομέα της Υγείας, όλοι μας, πολίτες και πολιτικοί, οφείλουμε να ακούσουμε με προσοχή  τον επιστημονικό κόσμο, ώστε έχοντας τη γνώση, να είμαστε σε θέση να δράσουμε αποτελεσματικά προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
 
Οφείλουμε να συμμεριστούμε το ψυχικό και σωματικό άλγος που αντιμετωπίζουν οι περίπου τρεις χιλιάδες συνάνθρωποί μας, στην Ελλάδα, οι οποίοι βιώνουν την εμπειρία της Μεσογειακής Αναιμίας.

Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα, ως πολίτες, ότι τα λόγια παρηγοριάς και συμπάθειας δεν απαλύνουν, από μόνα τους, τον πόνο ούτε εξαλείφουν τις ανησυχίες των ασθενών και των συγγενών τους, όταν δε συνοδεύονται από έμπρακτες πολιτικές που δίνουν ελπίδα και θεμελιώνουν το αίσθημα της ασφάλειας.

Από πλευράς Πολιτείας, οφείλω να σας διαβεβαιώσω ότι για την κυβέρνηση ο τομέας της Υγείας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.

Εργαζόμαστε για την οικοδόμηση ενός πραγματικά κοινωνικού κράτους. Ενός κράτους που παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, με σύγχρονες υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό, με όρους και συνθήκες που διασφαλίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. 

Στο χώρο της Υγείας δοκιμάζεται και κρίνεται καθημερινά η ευαισθησία και η αποτελεσματικότητα του κράτους. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε συσσωρευμένα προβλήματα από το παρελθόν και να χτίσουμε ένα πραγματικά κοινωνικό και ανθρώπινο κράτος, με σύγχρονες υπηρεσίες υγείας.

Παρακολουθούμε τα άλματα που σημειώνει η ιατρική επιστήμη και περιμένουμε τα νέα φάρμακα και τις νέες μεθόδους πρόληψης και θεραπείας της Μεσογειακής Αναιμίας, προκειμένου να τις εντάξουμε στο σύστημα μας.

Χρειάζεται η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλων μας. Πρέπει να λειτουργούμε προληπτικά ούτως ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο, η ακόμη και να εξαλειφθεί εντελώς, η νόσος. Παράλληλα, χρειάζεται η βοήθεια και η συμπαράσταση όλων μας προκειμένου οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία να ζουν μία φυσιολογική ζωή. Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, η εθελοντική αιμοδοσία είναι μία πράξη που εξασφαλίζει την επάρκεια αίματος προκειμένου αυτό να χρησιμοποιηθεί και για τις μεταγγίσεις που έχουν ανάγκη οι πάσχοντες από τη νόσο.

Αγαπητοί σύνεδροι,
Εκλεκτοί παριστάμενοι,
Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να συγχαρώ την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Μεσογειακής Αναιμίας καθώς και το Σύλλογο Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης, για τον αγώνα που δίνουν καθημερινά προκειμένου να ενημερώσουν την Κοινή Γνώμη και να ευαισθητοποιήσουν Πολιτεία και Φορείς.

Το ΥΜΑ-Θ θα σταθεί αρωγός και στενός συνεργάτης για την ευόδωση των προσπαθειών σας.

Να είστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα των εργασιών αυτής της σημαντικής εκδήλωσης, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό συμβουλευτικό εργαλείο στα χέρια της Πολιτείας.

Εύχομαι από καρδιάς, καλή επιτυχία στο συνέδριό σας.

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 13/05/05
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤA ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ “ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ: ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΡΝΑ”