Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ypes press002
ypes press002

Συναντήθηκε με Oμογενείς στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, τη Μονή της Χώρας και το Nοσοκομείο Βαλουκλή, ενώ επισκέφτηκε και την Κλειστή Αγορά (KAPALI CARSI)

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, σήμερα (Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005), δεύτερη ημέρα παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, στη Μονή της Χώρας και στο Νοσοκομείο Βαλουκλή, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Ομογενείς. Επίσης, περιηγήθηκε και στην Κλειστή Aγορά «Kapali Carsi», όπου μίλησε με Τούρκους καταστηματάρχες. 

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσιαρτσιώνης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στη Μεγάλη του Γένους Σχολή από τον διευθυντή κ. Νικόλαο Μαρκάκη και τον συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Αριστοκλή Υφαντίδη, όπου συνομίλησε με αρκετούς από τους 50 μαθητές ελληνικής καταγωγής που φοιτούν σ’ αυτή. Στην ιστορική Μονή της Χώρας ο Υπουργός θαύμασε τα περίτεχνα ψηφιδωτά και τις αγιογραφίες.

Στο Νοσοκομείο Βαλουκλή ο Υπουργός ξεναγήθηκε, από τον πρόεδρο και τον διευθυντή κ.κ. Δημήτρη Καραγιάννη και Λάμπρο Ψαρόπουλο, στις κλινικές και τις άλλες πτέρυγες του Νοσοκομείου, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα της πόλης, αφού διαθέτει 650 κλίνες και απασχολεί γύρω στους 450 εργαζομένους. Κατά την επίσκεψή του ο Υπουργός συνομίλησε με πολλούς από τους 120 ηλικιωμένους Ομογενείς που φιλοξενούνται πια στο Γηροκομείο του Νοσοκομείου και άκουσε πολλές και συγκινητικές ιστορίες από το παρελθόν.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιαρτσιώνης περιπλανήθηκε στη φημισμένη Κλειστή  τουρκική Αγορά «Kapali Carsi», όπου γνώρισε τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής και μίλησε με τους ντόπιους εμπόρους και καταστηματάρχες.

Αμέσως μετά από την πολύωρη ξενάγησή του, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης έκανε την  ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε ένα διήμερο στην Κωνσταντινούπολη, να γιορτάσουμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και να συναντήσουμε ανθρώπους της ελληνικής Ομογένειας. Επισκεφτήκαμε δύο σημαντικές εστίες –  φάρους του εναπομείναντος Ελληνισμού, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Νοσοκομείο Βαλουκλή. Πήγαμε εκεί, όπου “χτυπάει η καρδιά” του ελληνισμού.

Πιστεύουμε ότι οι δύο λαοί έχουν κάνει αρκετή πρόοδο στις σχέσεις τους, μπορούν να αφήσουν πίσω την ιστορία που τόσο τους ταλαιπώρησε και σεβόμενοι τη διαφορετικότητα να προχωρήσουν μπροστά σε ένα μέλλον συνεργασίας, προόδου και ευημερίας. Θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακόμα περισσότερο με την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Σημειώνεται πως ο κ. Τσιαρτσιώνης εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που έγιναν για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στο Φανάρι.

Η αναχώρηση του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης για τη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί για απόψε το βράδυ (21-3-2005).

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Επόμενο άρθροΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ